Ακρόαση άρθρου......

Τα όρια είναι ένα θέμα, που συχνά απασχολεί  και πολλές φορές προβληματίζει τους γονείς. Είναι αλήθεια πως τα όρια είναι εξαιρετικά σημαντικά στο μεγάλωμα του παιδιού και στη μετέπειτα εξέλιξή του. Δίνουν στο παιδί την αίσθηση της ασφάλειας και της φροντίδας από την πλευρά του γονιού. Με τα όρια, το περιβάλλον, όπου ζει το παιδί, γίνεται πιο προβλέψιμο και δίνει την αίσθηση ελέγχου, κυρίως σε καταστάσεις, που δεν του είναι οικείες. Επίσης, μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, να υπακούει και να σέβεται.

Η οριοθέτηση δυσκολεύει πολλούς γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους. Μη γνωρίζοντας την αξία των ορίων αλλά και το σωστό τρόπο οριοθέτησης, συχνά, έχουν την αίσθηση ότι βάζοντας όρια θα πληγώσουν συναισθηματικά το παιδί ή θα χαλάσει η μεταξύ τους σχέση. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει. Αυτό, συνήθως, συμβαίνει γιατί ο ίδιος ο γονιός έχει δυσκολία για τους δικούς του προσωπικούς λόγους να βάζει όρια στη ζωή του, γενικότερα.

Η θέσπιση και η εφαρμογή των ορίων μέσα σε μία οικογένεια μπορεί να ξεκαθαρίσει τους ρόλους της κάθε πλευράς αλλά και να βελτιώσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών, εφόσον οι οικογενειακοί κανόνες θα είναι πλέον ξεκάθαροι.

Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς τα εξής:

  • Τα όρια πρέπει να συμβαδίζουν με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του παιδιού
  • Οι κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Ανακοινώστε τους στο παιδί με απλά λόγια και έπειτα ελέγξτε αν έγιναν αντιληπτοί από το παιδί
  • Φροντίστε οι απαιτήσεις να μην είναι υπερβολικές.
  • Σημαντική είναι η ευελιξία στη θέσπιση των ορίων. Αλλάξτε τους κανόνες αν δυσκολεύουν εσάς ή το παιδί και κυρίως αν νιώθει ότι είναι άδικοι 
  • Εξίσου σημαντική είναι η σταθερότητα. Από τη στιγμή, που τεθούν κάποιοι κανόνες στο σπίτι είναι απαραίτητο να ακολουθούνται. Αυτό εξαρτάται από τη δική σας σταθερότητα.

Όλα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα περιβάλλον, όπου υπάρχει αποδοχή, αναγνώριση και κυρίως αγάπη.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κασσιανή Τρικαλιώτη

Ψυχολόγος, Ειδίκευση στην ψυχαναλυτική/ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική Γονέων και στην Παιγνιοθεραπεία - Θεραπευτικό παιχνίδι. Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.