Όπως κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας και γίνεται αντιληπτό μέσω των αισθήσεων και των συναισθημάτων, έτσι και ο έρωτας στην γέννηση του ενεργοποιεί ολόκληρο το θαυμαστό εργοστάσιο που λέγεται εγκέφαλος.

Στα άδυτα του εγκεφάλου ερωτευμένων ανθρώπων

Αντίθετα από ότι μας αρέσει να πιστεύουμε για την συναισθηματική πρόκληση στον οργανισμό μας με τον έρωτα, αυτή δεν προηγείται των διαδικασιών που συμβαίνουν στον  εγκέφαλο, είναι μάλλον το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών. Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια στα άδυτα του εγκεφάλου ερωτευμένων ανθρώπων κάνοντας χρήση νέων οργάνων (ΡΕΤ, MRΙ, μαγνητικού τομογράφου), καταρρίπτουν όλες αυτές τις ρομαντικές ιδέες.

Αποκτήστε το βιβλίο του Χ.Μπουκάι Να βλέπεις στον έρωτα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύληας μας

Η απεικόνιση του εγκεφάλου έδειξε ότι δραστηριότητα παρατηρείται κυρίως στις περιοχές που είναι πλούσιες σε κατεχολαμίνες και κυρίως σε ντοπαμίνη, σεροτονίνη, οξυτοκίνη  καθώς και σε βιαμίνη, ουσίες  υπεύθυνες για την ηδονή και την ευχαρίστηση. Αντίθετα απ’ ό,τι αναμενόταν, δεν υφίσταται μεγαλύτερη δραστηριότητα σε καμιά από τις περιοχές στο πρόσθιο μέρος του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα. Πριν λοιπόν νιώσετε αισθήματα για τον έρωτα σας, ας δούμε τι έχει συμβεί στο μυαλό σας.

Όταν ερωτευόμαστε  αρχίζουν οι ορμόνες και οι χημικές ουσίες στο σώμα μας να μεταβάλλονται.

Τεστοστερόνη

Αυξάνεται στις γυναίκες και είναι υπεύθυνη για την σεξουαλική ορμή, ενώ το προηγούμενο διάστημα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα στους άνδρες μειώνεται η τεστοστερόνη την περίοδο του έρωτα, ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν σε υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας τον βαθμό της επιθετικότητας. Είναι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες τολμούν πιο έντονα να απολαύσουν και να προκαλέσουν, ενώ στην συμπεριφορά των ανδρών δεν υπάρχει επιθετικότητα παρόλο που υπάρχει έντονη σεξουαλική επιθυμία, αλλά αυτή εκφράζεται με έναν τρόπο πιο αργό και λιγότερο σκληρό.

Κορτιζόλη

Αυξάνεται σημαντικά και στα δύο φύλα και ελέγχει τα επίπεδα του στρες, για αυτό και η ανυπομονησία, η αγωνία και οι σκέψεις αμφιβολίας είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα των ερωτευμένων τον πρώτο καιρό.

Φερομόνες

Το φιλί και η γεύση που το συνοδεύει (μοναδική κάθε φορά) απελευθερώνει τις φερομόνες που ενισχύουν και διατηρούν την έλξη για το άλλο πρόσωπο. Οι τελευταίες μελέτες έδειξαν  ότι οι φερομόνες ενεργοποιούν τα ορμονικά σήματα και με αυτόν τον τρόπο  κινητοποιείται ο εγκέφαλος, γεγονός που εδραιώνει την πεποίθηση για των πρωταρχικό ρόλο του εγκεφάλου στον έρωτα. Είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο δέρμα, στις τρίχες και στον ιδρώτα, εμφανίζονται στο πρόσωπο, τις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα.

Πριν κάνετε γκριμάτσες αποδοκιμασίας, να θυμάστε πως στον έρωτα συμμετέχουμε ολόκληροι, αλλιώς δεν συντελείται το θαύμα.

Φαινυλαιθυλαμίνη

Άλλη μια ουσία που παράγεται σε μεγάλη ποσότητα στον εγκέφαλο, συγκεντρώνεται στις άκρες των συναπτικών νεύρων με σκοπό να βοηθήσει τα ηλεκτρικά σήματα να περάσουν από το ένα νεύρο στο άλλο (σύναψη) πιο γρήγορα. Η δράση της είναι παρόμοια με αυτή της αμφεταμίνης προκαλώντας υψηλά αισθήματα ευφορίας και ενέργειας. Δηλαδή περίπου ότι προκαλεί και η λήψη αρκετών ναρκωτικών ουσιών (όπως η κοκαΐνη), θέτοντας τον οργανισμό σε διαρκή διέγερση και αναζήτηση της απόλαυσης. Η Φαινυλαιθυλαμίνη φταίει όταν νομίζετε πως ο άλλος είναι το ναρκωτικό σας (η χημική σας εξάρτηση) και δεν μπορείτε χωρίς αυτόν, είναι δύσκολο να πούμε το όνομα της, αλλά όλοι σίγουρα μπορούμε να περιγράψουμε την αίσθηση αυτή.

Ο έρωτας στα καλώδια

H Δρ Helen Fisher, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers, με τους συναδέλφους της, την Lucy Brown νευροεπιστήμονα στο Albert Einstein Medical College και τον ψυχολόγο Arthur Aron, στο State University της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο στα πρώτα στάδια του έρωτα, αφού ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες 17 ερωτευμένων εθελοντών.

Στις γυναίκες διαπίστωσαν πως ενεργοποιείται ο κερκοφόρος πυρήνας, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα αισθήματα, την μνήμη και την προσοχή εξηγώντας γιατί οι γυναίκες θυμούνται περισσότερες λεπτομέρειες από την αρχή της ερωτικής σχέσης απ' ό,τι οι άντρες. Επίσης την ώρα που μια γυναίκα ερωτεύεται έναν άνδρα, εξετάζει ασυνείδητα (εδώ και χιλιάδες χρόνια) αν θα είναι ικανός και καλός γονιός, σύζυγος και φροντιστής. Αυτό οφείλεται σε ένα ακόμη εύρημα της παραπάνω διαδικασίας, όπου ο έρωτας ενεργοποιεί τον οπίσθιο βρεγματικό φλοιό που συμβάλει στην δημιουργία νοερών εικόνων για τον μελλοντικό ρόλο του άνδρα.

Στους άνδρες ενεργοποιήθηκαν τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον οπτικό φλοιό, την επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων καθώς και την περιοχή που ρυθμίζει την σεξουαλική διέγερση. Αυτό δηλαδή που κοινότυπα λέγεται, πως οι άνδρες επιλέγουν κυρίως με τα μάτια τον ερωτικό τους σύντροφο και είναι λιγότερο περίπλοκοι από ότι οι γυναίκες στην διαδικασία του έρωτα. Διατηρώντας επίσης μια συνήθεια χιλιάδων ετών, να εξετάζουν (ασυνείδητα) αν η συγκεκριμένη γυναίκα είναι υγιής και ικανή για τεκνοποίηση.

Χημικές βόμβες

Γεμάτοι από ουσίες σε αφθονία, που κάθε φορά αυξομειώνουν την ένταση που μας προκαλούν, ζούμε τις πρώτες μέρες του έρωτα. Κανονίζουμε συναντήσεις, επικοινωνούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, με κάθε μέσο, τηλέφωνο, ιντερνέτ , σημειώματα, αγγίζουμε και οι αισθήσεις μας καθηλώνονται, μιλάμε και οι λέξεις αποκτούν άλλο χρώμα και διάσταση, κάνουμε έρωτα και νιώθουμε δεκάδες διαφορετικά συναισθήματα συνεχώς, ανάλογα με τις ουσίες, τις συνάψεις και τις διαβιβάσεις που κάνει ο εγκέφαλος μας.

Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν ανυπεράσπιστοι θα διαμορφώσουμε αισθήματα, ανασφάλειες, ζήλειες και συμπεριφορές που θα φτιάξουν αυτή την νέα ιστορία. Οι επιστήμονες λένε πως η διάρκεια του έρωτα είναι 18 έως 36 μήνες. Μετά σταδιακά ο οργανισμός μας επανέρχεται στις φυσιολογικές του εκκρίσεις και διεργασίες, δίνοντας χώρο σε άλλες ορμόνες που ευθύνονται για την αγάπη και την συντροφικότητα, ώστε να διατηρηθεί ο δεσμός που δημιουργήθηκε. Ανεξάρτητα από την διάρκεια και το αποτέλεσμα, όσοι το έχουν βιώσει έστω και μια φορά στην ζωή τους, θα συμφωνούν πως:

Aξίζει να υπάρχεις για ένα όνειρο, και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Coach
Προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, διαχείριση διαζυγίου/χωρισμού (πριν και μέτα)