Υπνοθεραπεία

Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχαν ναοί «ύπνου», οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες, Κινέζοι, Πέρσες φαίνεται να χρησιμοποιούσαν θεραπείες που βασίζονταν στην συγκέντρωση της προσοχής, παρόμοιες με την ύπνωση.

Η ιστορία της ύπνωσης χάνεται στα βαθύ της ιστορίας. Παρόλο που η ύπνωση υπάρχει τόσα χρόνια (αν και όχι με την σημερινή της μορφή), φαίνεται στις μέρες μας να είναι μια πολύ αποτελεσματική και σύγχρονη θεραπεία.

Στις μέρες μας η ύπνωση απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα, όχι μόνο από επαγγελματίες ψυχικής υγείας που την χρησιμοποιούν συχνά για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, και από τα άτομα που αναζητούν θεραπεία αλλά και από την επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής.

Η υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα ως θεραπευτική προσέγγιση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία για την διερεύνηση και αλλαγή των συμπεριφορικών, γνωστικών και συναισθηματικών καταστάσεων- προβλημάτων του ανθρώπου.

Η κατάσταση της ύπνωσης

Η ύπνωση είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε καθημερινά. Πόσες φορές δεν έτυχε να οδηγάμε σε έναν δρόμο που γνωρίζουμε και να αφαιρεθούμε εντελώς ή πόσες φορές δεν έτυχε να ξαπλώνουμε με ανοιχτή την τηλεόραση και να ακούμε τους ήχους της τηλεόρασης, αλλά να έχουμε χαλαρώσει τόσο βαθιά, που δεν δίνουμε σημασία σε αυτούς. Η ύπνωση λοιπόν είναι μια κατάσταση μεταξύ "ξύπνιου" και "ύπνου". Είναι η κατάσταση δηλαδή μεταξύ "εγρήγορσης" και "βαθιάς χαλάρωσης".

Πώς λοιπόν κάποιος μεταβαίνει από την κατάσταση εγρήγορσης, στην κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης;

Υπάρχουν ποικίλες διαδικασίες με τις οποίες ο θεραπευτής μπορεί να διευκολύνει κάποιον να μπει ύπνωση. Η πιο συνηθισμένη διαδικασία είναι η προοδευτική χαλάρωση. Ο θεραπευτής δίνει οδηγίες στο άτομο να χαλαρώσει σταδιακά το σώμα του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτός που θα μπει σε ύπνωση να θέλει να μπει και να ακολουθήσει τις οδηγίες. Αν αυτές οι δυο προϋποθέσεις υπάρχουν, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπει σε κατάσταση ύπνωσης, δηλαδή βαθιάς χαλάρωσης.

Η διαδικασία της υπνοθεραπείας

Αφού το άτομο μπει σε κατάσταση ύπνωσης (βαθιάς χαλάρωσης), ο θεραπευτής το διευκολύνει να έρθει σε επαφή με το ασυνείδητο του, έχοντας σαν στόχο να ενθυμηθεί και να επανεκκινήσει όλες του τις ικανότητες και δυνατότητες, αποφορτίζοντάς εάν είναι απαραίτητο τα τραύματα που επηρεάζουν τη ζωή του.

Η υπνοθεραπεία, δηλαδή, βοηθάει το άτομο να έρθει σε επαφή με τους φυσικούς του πόρους και τις εσωτερικές του ικανότητες. Επανεκκινώντας τις εσωτερικές δυνατότητες και ικανότητες του, αντιλαμβάνεται ότι μέσα του υπάρχει η δύναμη που χρειάζεται για να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που μπαίνει στο δρόμο του.

Η υπνοθεραπεία δεν προσθέτει στοιχεία στο άτομο αλλά ξανα-ενεργοποιεί ξεχασμένες ικανότητες του.

Yπνοανάλυση, η βασίλισσα της υπνοθεραπείας

Στην υπνοανάλυση ο θεραπευτής διευκολύνει το άτομο να εντοπίσει το αρχικό τραύμα που προκαλεί την σημερινή του δυσκολία. Αφού εντοπιστεί το τραύμα, αποφορτίζεται και έτσι παύει πλέον να προκαλεί δυσκολία στο άτομο.

Αν δηλαδή κάποιος βιώνει κρίσεις πανικού ή βιώνει έντονο άγχος στην ζωή του, τότε ο θεραπευτής θα τον διευκολύνει μπει σε ύπνωση και να βιώσει την τωρινή του δυσκολία (πχ. έντονο άγχος) και στη συνέχεια θα τον οδηγήσει πίσω στον χρόνο, στην αρχική εμπειρία που δημιούργησε το σημερινό του άγχος. Αυτή η αρχική εμπειρία συνήθως δεν μπορεί να ανακληθεί στην κατάσταση εγρήγορσης και είναι πιο εύκολο να ανακληθεί σε κατάσταση ύπνωσης. Αφού εντοπιστεί η αρχική τραυματική εμπειρία, ο θεραπευτής σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο την επεξεργάζονται και την αποφορτίζουν.

Γιατί η Υπνοθεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική

Η μεγάλη αποτελεσματικότητα της υπνοθεραπείας οφείλεται στο ότι εντοπίζεται το αρχικό τραύμα το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζεται και αποφορτίζεται. Το αρχικό τραύμα είναι η αρχική αιτία του προβλήματος. Επομένως η υπνοθεραπεία λύνει το πρόβλημα σε βάθος.

Επίσης βοηθάει το άτομο να έρθει σε επαφή με τους εσωτερικούς του πόρους και τις εσωτερικές του ικανότητες. Επανεκκινώντας, λοιπόν, τις εσωτερικές ικανότητες του και αποφορτίζοντας το αρχικό του τραύμα το άτομο είναι σε θέσει να ξεπεράσει τα προβλήματά του.

Με ποια θέματα ασχολείται η Υπνοθεραπεία

 • Αποφόρτιση παιδικών τραυμάτων
 • Άγχος (άγχος επίδοσης, κοινωνικό άγχος, κρίσεις πανικού, άγχος για ομιλία σε κοινό, άγχος σε εξετάσεις)
 • Φοβίες (όπως κλειστοφοβία, φόβος για αεροπλάνα κλπ)
 • Συνήθεις (όπως τριχοτιλλομανία, δάγκωμα νυχιών κλπ)
 • Ψυχοσωματικές διαταραχές
 • Θέματα σεξουαλικότητας (όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη εκσπερμάτιση, Ανοργασμία κλπ.)
 • Διαχείριση βάρους
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Ενίσχυση του Εαυτού
 • Ενίσχυση της Εμπιστοσύνη

Και πολλά ακόμα…

Συγγραφή Άρθρου

Σταύρος Τζαμτζής - Ψυχολόγος

Σταύρος Τζαμτζής: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, συγγραφέας.
Απόφοιτος ΑΠΘ., Εξιδεικευμένος στην κλινική Ύπνωση και Υπνοανάλυση. 

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κρίση πανικού: αντιμετωπίστε την με Υπνοθεραπεία
κρίση πανικού

Πάντα αγαπούσα τη δουλειά μου. Ξέρω ότι δεν θα βγάλω πολλά χρήματα αλλά δεν με απασχολεί. Σκεφτόμουνα ότι μου άρεσε να δουλεύω σε αυτό το μαγαζί με τα ρούχα, και να επικοινωνώ με τον κόσμο. Με ρωτάνε για το τι ρούχα να επιλέξουν και τους βοηθάω όσο μπορώ να επιλέξουν τα κατάλληλα ρούχα. Ξαφνικά πριν ένα χρόνο άρχισαν τα πράγματα να αλλάζουν.

Διακοπή καπνίσματος με υπνοθεραπεία
Υπνοθεραπεία

Μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα με την Υπνοθεραπεία. Η υπνοθεραπεία αποτελεί παγκόσμια έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να γίνετε Μη Καπνιστής/στρια.

Μνήμη και τραύματα

Βιώνουμε καθημερινά στη ζωή μας πολλά γεγονότα και καταστάσεις. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι ευχάριστα, ενώ άλλα δυσάρεστα και οδυνηρά. Τα τελευταία ονομάζονται τραύματα και αποθηκεύονται στο βάθος της μνήμης μας και ασυνείδητα επηρεάζουν την ζωή μας.

Προσωποκεντρική Θεραπεία: Μια επαναστατική ανακάλυψη
Προσωποκεντρική Θεραπεία

Ο Carl Rogers θεωρείται ο ιδρυτής της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης. Η συνεισφορά του στον χώρο της ψυχολογίας θεωρείται πολύ σημαντική αφού καθιέρωσε αρχές που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης των ψυχολόγων, όπως την θεραπευτική δύναμη της σχέσης του πελάτη με τον θεραπευτή. Ο Rogers το 1947 διετέλεσε πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας. Τιμήθηκε το 1956 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία, για την πρωτοποριακή έρευνά του, με το Βραβείο Διακεκριμένης Επιστημονικής Συνεισφοράς. Το 1987 ήταν υποψήφιος για το βραβείο nobel ειρήνης.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares