Η μεγάλη πλειοψηφία όσων αυτό-αναγνωρίζονται ως «χριστιανοί», συμπεριλαμβανομένων πολλών κληρικών, υποτιμούν και αντιτάσσονται στην ψυχοθεραπεία, στην ψυχολογία και στους ψυχολόγους. Προσωπικά κι εγώ ο ίδιος ενοχλούμαι ιδιαιτέρως από το ήθος, την «γνώση», και τον τρόπο αρκετών ψυχοθεραπευτικών σχολών, «συναδέρφων», και της «ψυχολογίστικης»

νοοτροπίας των διαφόρων θιασωτών της ψυχοθεραπευτικής «ιδεολογίας» και πρακτικής.
Οι λόγοι όμως που οι «για λαντζί» χριστιανοί ενοχλούνται από την ψυχοθεραπεία είναι τελείως διαφορετικοί από τους δικούς μου.

Οι λόγοι που είναι πολέμιοι των ψυχοθεραπευτών είναι οι εξής:

1. Η υγιής ψυχοθεραπεία προκαλεί & προσκαλεί την αυτεπίγνωση. Ακριβώς αυτό που αποφεύγουν με «κάθε θυσία» οι «για λαντζί» χριστιανοί.

2. Η επίγνωση των βαθύτερων ψυχολογικών κινήτρων που καθορίζουν τις σκέψεις και την συμπεριφορά μας είναι ένας από τους στόχους της ψυχοθεραπείας.

Αντίθετα, οι «χριστιανοί» που γεμίζουν τις εκκλησίες, κάνουν αμέτρητες μετάνοιες, και λατρεύουν –όχι τον Χριστό- αλλά την ευλάβεια τους, γίναν -και είναι- οπαδοί της εκκλησίας ακριβώς για να αναπαύσουν την έγνοια της ασυνείδητης ενοχής τους στο μαξιλαράκι της ανάγκη τους για αυτοδικαίωση:

Δηλαδή, επειδή δεν ξέρουν πως ο Χριστός τους αγάπησε μόνο και μόνο επειδή απλά «είναι», κι όχι επειδή είναι, ή θα γίνουν «καλοί», πασχίζουν να βιώσουν τον εαυτό τους ως άμεμπτο, άρα και άξιο να αγαπηθεί. Φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν  -για τους παραπάνω λόγους- να κοιτάξουν σε βάθος τα κίνητρα της συμπεριφοράς τους.

3. Ο βασικός στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η -μέσα από την γνώση των αληθινών ψυχικών ποιοτήτων του θεραπευόμενου- αυτοαποδοχή και το άνοιγμα της ψυχής του σε μεγαλύτερη ποικιλία υπαρξιακών επιλογών ελευθερίας.

Αντίθετα, οι παραπάνω «χριστιανοί», ασυνείδητα, φοβούνται όσο τίποτε άλλο την αυτοαποδοχή. Γι’ αυτό, καθιστούν την καταναγκαστική τους ευλάβεια ως στόχο των πρακτικών τους, και, έχοντας ενδοβάλει τον Θεό ως κριτή και τιμωρό της ανεπίγνωστης εγκληματικότητάς τους, σε καμία περίπτωση δεν θα Του επιτρέψουν να τους αγαπήσει, αφού έτσι θα «αναγκαστούν» να αγαπήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, που θεωρούν εκ προοιμίου ασυγχώρητο κι αναξιαγάπητο.

4. Η ψυχοθεραπεία προϋποθέτει την ανάγκη και την ικανότητα του υποψήφιου θεραπευόμενου –σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό- να μπει σε ουσιαστική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή του. Το πρόβλημα όμως που αποτρέπει κάποιον από το να κτίσει μια κατ’ ουσίαν σχέση βάθους με έναν άλλον άνθρωπο είναι πως μια τέτοια συνθήκη αναδεικνύει απροκάλυπτα τις σχεσιακές ατέλειες, ανεπάρκειες αλλά και τα ενδοψυχικά ζητήματα του ατόμου.

Επίσης η είσοδος σ’ αυτήν την σχέση φωτίζει τους τρόπους με τους οποίους κανείς βιώνει την βασική ασφάλεια και την εμπιστοσύνη με τους άλλους ανθρώπους. Ο «καλός χριστιανός» φοβάται τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα αυτές που έχουν την δυναμική να ανατρέψουν καίρια την καλή του ψευδο-αυτοεικόνα.

5. Η ψυχοθεραπεία όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και προάγει την αμφισβήτηση και τη ανατροπή. Αντίθετα, ο «καλός χριστιανός» υπαρξιακά σφιχταγκαλιασμένος με την διαστρεβλωμένη και βολική -για τον συγκεκαλυμμένο εγωισμό του- «υπακοή», αρνείται να αμφιβάλλει, υποτασσόμενος σε ένα δικό του, εσωτερικευμένο σύστημα ψυχαναγκασμού, που τον απαλλάσσει από την προσωπική ευθύνη των επιλογών του.

Εμπνεόμενος απ’ αυτό το σύστημα κανόνων που εξυπηρετεί τις ιδεοληψίες του, νιώθει «ασφαλής» πως η ανατροπή της ασθενούς προσωπικότητάς του, και η επακόλουθη αποκατάστασή της με την υγιέστερη αυτεπίγνωση, θα καθυστερήσει, ή θα αποφευχθεί εντελώς.

Για να μην παρεξηγηθώ, στην αντιληπτικό σχήμα του «καλού χριστιανού», όπως εγώ προσωπικά το κατανοώ, αναγνωρίζω συχνά δικά μου ανεπιθύμητα προσωπεία, που δεν προάγουν στην ζωή μου την αυθεντική αναζήτηση του αληθινού Θεού.

 

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο δρόμος της καρδιάς. Από την ψυχολογία του κόσμου στην θεραπεία του εαυτού
ψυχολογία αυθεντικότητα

Παρατηρώ πως η πλειοψηφία αυτών που παρακολουθούν σεμινάρια ψυχολογίας, διαβάζουν εκλαϊκευμένα βιβλία για την ψυχοθεραπεία, και διάκεινται ευνοϊκά προς τα σύγχρονα ρεύματα της ψυχοπνευματικής αναζήτησης, υποσυνείδητα ψάχνουν να ακούσουν:

Αντιμεταβίβαση στην Ψυχοθεραπεία
Αντιμεταβίβαση στην Ψυχοθεραπεία

Στην αρχή της καριέρας μου ως ψυχοθεραπευτής, κάθε φορά που συνέβαινε να νιώθω έντονα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. οργή, εχθρότητα, απέχθεια, απαξίωση, κλπ.) για έναν θεραπευόμενο μου, έτεινα να σκεφθώ πως είμαι κακός κι ανάξιος ψυχοθεραπευτής.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Freud, οι ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις ενός ψυχοθεραπευτή προς τους ασθενείς του συνιστούσαν ένδειξη της ατελούς του αυτογνωσίας και της ανικανότητας του να διατηρήσει μια συναισθηματικά ατάραχη, ιατρική στάση απέναντι στο άλλο άτομο.

Μια ιστορία αναπλαισίωσης: Ευγνωμονώντας τον δήμιο του έρωτα
ψυχοθεραπεία αναπλαισίωση

Από την θέση του θεραπευόμενου, πριν πολλά χρόνια, περιέγραφα στον ψυχοθεραπευτή μου αυτό που τότε βίωνα ως βαθιά πληγή μου. Την πληγή που εκείνη η γυναίκα είχε αναζωπυρώσει μέσα μου αθετώντας την υπόσχεσή της απέναντί μου. Πως δηλαδή θα ναι το ίδιο ερωτευμένη όπως ήταν και στην αρχή της σχέσης μας.

Ψυχοθεραπεία: Ψυχικό Τραύμα και επανασύνδεση με τα συναισθήματα και το σώμα
Ψυχοθεραπεία Ψυχικό Τραύμα

Ζήτησα από τα μέλη ψυχοθεραπευτικών ομάδων να ανακαλέσουν μνήμες τους. Συγκεκριμένα, εμπειρίες τους κατά τις οποίες ένιωθαν πάρα πολύ ζωντανοί, σε μεγάλη επαφή με το σώμα και τα συναισθήματα τους. Σε γεμάτη επαφή με τις αισθήσεις τους. Κατόπιν τους ζήτησα να μιλήσει ο ένας στον άλλον για τις εμπειρίες τους αυτές, και ο καθένας, από την θέση του ακροατή, να παρατηρήσει πως βίωνε ο ίδιος το σώμα του κατά την διάρκεια της αφήγησης του άλλου.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares