Το "Ήταν κάποτε..." - Δραματοθεραπεία και αφήγηση της Μαρίας Σούμπερτ είναι ένα βιβλίο που προσεγγίζει την αφήγηση υπό ένα νέο πρίσμα, αφού πέρα από την απόλαυση της αφηγηματικής διαδικασίας, τόσο για εκείνον που ξεδιπλώνει μια ιστορία σε ένα ακροατήριο όσο και για εκείνους που την προσλαμβάνουν, αναδεικνεύει την επίδραση που μπορεί να έχει στον ψυχισμό των ακροατών.

Η επίδραση της αφήγησης στον ψυχισμό

Δεδομένου ότι οι μύθοι και τα παραμύθια υποκρύπτουν έναν θησαυρό αξιών, δοξασιών και ποικίλων άλλων πολιτιστικών στοιχείων που περνούν από γενιά σε γενιά, είναι εξαιρετικα σημαντική η συμβολή τους και στον τομέα της ψυχοθεραπείας, αφού οι συμμετέχοντες καλούνται να σχολιάσουν τις ιστορίες, να υποδυθούν ρόλους ή ακόμα και να λάβουν μέρος σε παιχνίδια βασισμένα σε όσα άκουσαν, με στόχο να έρθουν σε επικοινωνία με τον εσώτερο εαυτό τους και να ξεκαθαρίσουν μέσα τους ερωτήματα και αμφιβολίες που πιθανώς τους προβληματίζουν.

Τα παραμύθια ως ψυχοθεραπευτική διαδικασία

Παρουσιάζοντας 26 παραμύθια και μύθους απ' όλο τον κόσμο, αλλά και νεότερες ιστορίες, η Μαρία Σούμπερτ μέσα από αυτό το βιβλίο δείχνει την επίδραση που μπορεί να έχει η αφήγηση στον ακροατή/ συμμετέχοντα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η σχέση ανάμεσα στο θεραπευτή καιτους θεραπευόμενους, αλλά και πώς μπορούν να χρησιμεύσουν τα παραμύθια στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Αποκτήστε το βιβλίο Ήταν κάποτε, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Οι φωτογραφίες που συμπληρώνουν το κείμενο δείχνουν με ποιο τρόπο μπορούν να διεξαχθούν τα παιχνίδια μεταξύ των συμμετεχόντων και καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό το ανάγνωσμα, το οποίο χάρη στο γλαφυρό ύφος της γραφής του και την παρουσίαση τόσων ευχάριστων μύθων και παραμυθιών πιστεύουμε πως θα ενδιέφερε ακόμα και τον αναγνώστη που δεν έχει άμεση επαγγελματική σχέση με τον τομέα της Ψυχολογίας.

Παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Οι άνθρωποι λένε ιστορίες για να κατανοήσουν τον κόσμο τους, υποστηρίζουν η Alida Gersie και η Nancy King. Και πράγματι, λέμε ιστορίες με πράξεις, με λόγια, με εικόνες, με αναμνήσεις. Λέμε ιστορίες στα όνειρα μας ή τα όνειρά μας μάς λένε ιστορίες.

Στο βιβλίο αυτό θα συνδέσουμε την αφήγηση με τη Δραματοθεραπεία, την ψυχοθεραπευτική αυτή μέθοδο που βασίζεται στο "δράμα" και το παιχνίδι.
Θα αναπτύξουμε βασικές έννοιες της Δραματοθεραπείας, όπως η αισθητική απόσταση και η σχέση της με την τελετουργία και το παιχνίδι για να καταλήξουμε στο Ταξίδι του Ήρωα που με τη σειρά του θα μας μεταφέρει στον κόσμο του παραμυθιού.

Θα συναντήσουμε είκοσι έξι παραμύθια, μύθους και κάποιες πιο πρόσφατες ιστορίες που έχουμε επεξεργαστεί σε δραματοθεραπευτικές ομάδες και βιωματικά εργαστήρια.

Οι αφηγήσεις αυτές θα μας επιτρέψουν να παρατηρήσουμε τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο θεραπευτή/αφηγητή και τους θεραπευόμενους, καθώς και τα εξαιρετικά δημιουργικά και ψυχοθεραπευτικά μέσα που κάθε ιστορία προσφέρει.

Κάθε αφήγηση συνοδεύεται από μία πρόταση για τη δραματοθεραπευτική δράση που θα μπορούσε να την ακολουθήσει, δημιουργώντας στην ουσία ένα εγχειρίδιο για την χρήση των παραμυθιών και των μύθων στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr