Στο άκουσμα της λέξης καθημερινότητα οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μια περίεργη δυσφορία. Σα να τους κόβεται αυτομάτως η ανάσα, χωρίς να ξέρουν το λόγο. Τη μισούν θανάσιμα και θέλουν να τη διώξουν από κοντά τους. Επιζητούν την ανατροπή και δεν εφησυχάζουν με τίποτα. Ενώ μια άλλη κατηγορία ανθρώπων θεωρεί την καθημερινότητα ιερή, επειδή κατά τη γνώμη τους  έχει μια προκαθορισμένη δομή, που απαγορεύεται να αλλάζει.

Είναι ανεπίτρεπτο για αυτούς, ότι κάποιος μπορεί να ανατρέψει όλο αυτό το μοτίβο. Ποια όμως από αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων έχει δίκιο και μπορεί να απαντήσει πληρέστερα στο ερώτημα περί ουσιαστικής καθημερινότητας.

Τι είναι η καθημερινότητα; 

Θα προσπαθήσουμε αρχικά να ορίσουμε τι είναι η καθημερινότητα. Είναι η κάθε η μέρα της ζωής μας. Με λίγα λόγια δηλαδή το εδώ και το τώρα, που συμβαίνει μέσα μας και αλληλεπιδρά κατ' επέκταση και με άλλους ανθρώπους.

Αυτό που λοιπόν συμβαίνει δεν γίνεται ποτέ να είναι το ίδιο. Δε γίνεται να βρέχει κάθε μέρα που πηγαίνουμε στη δουλειά μας. Δε γίνεται επίσης όμως να αλλάζουμε κάθε μέρα δρομολόγιο προς τη δουλειά μας. Δηλαδή η καθημερινότητα περιέχει και ένα μεγάλο κομμάτι συνήθειας που δε μπορούμε χωρίς αυτό. Άρα θεωρώ εσφαλμένο να χωριστούμε σε στρατόπεδα και να είμαστε θιασώτες της μιας ή της άλλης άποψης. Εξάλλου το ασυνήθιστο και το συνηθισμένο, συγκροτούν το πυρήνα της κάθε στιγμής και ολόκληρης της ζωής μας.

Άρα λοιπόν το θέμα είναι πως μπορούμε δημιουργήσουμε μια ισορροπία μέσα σε αυτό το δίπολο. Να ευχαριστιόμαστε αυτό που συμβαίνει, είτε μιλάμε για μέγιστη ρουτίνα ή ανατροπή. Ένας τρόπος υπάρχει για να συντελεστεί αυτός ο στόχος. Να επαναφέρουμε την ποίηση στις ζωές μας ως μια στάση ζωής και να προσπαθούμε κάθε μέρα να γράφουμε ένα ποίημα, χωρίς να μας ενδιαφέρει τόσο το αποτέλεσμα, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιούμε και οι προθέσεις μας.

Κάθε φορά που προσπαθούμε να  διεκπεραιώσουμε έναν επαγγελματικό στόχο, ή αγγιζόμαστε με τον ερωτικό σύντροφο μας, να μη το βιώνουμε ως ένα απλό στιγμιότυπο που θα περάσει ούτως ή άλλως, αλλά ως μια υπέρτατη  στιγμή που μπορεί να μας συντροφεύει εσαεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής.

Αυτό που συμβαίνει κάθε φορά είναι μαγικό, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος, αλλά το πώς εισχωρούμε βαθιά μέσα σε αυτό αντλώντας  ζωτικότητα και ομορφιά.

Όταν παραδείγματος χάρη υπάρχει διακοπή ρεύματος, όλοι αναστατωνόμαστε και θυμώνουμε. Αντί για αυτό θα μπορούσαμε να κάτσουμε οκλαδόν στο καναπέ με ένα αναμμένο κερί και να αφουγκραστούμε τη σιωπή. Ακόμα θα μπορούσαμε  να γελάσουμε με την περίεργη κατάσταση μας, που ματαίωσε όλα τα σχέδια μας.

Η ποίηση είναι πανταχού παρούσα στη ζωή, θέλοντας να μας υπενθυμίζει συνεχώς πως το  βλέμμα και η αίσθηση δημιουργούν  την ομορφιά και όχι το αντίθετο.

Ας τη δημιουργήσουμε λοιπόν!

Συγγραφή Άρθρου

Γιάννης Αγγελής - Ψυχοθεραπευτής

Γιάννης Αγγελής: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ο Γιάννης Αγγελής είναι κοινωνικός λειτουργός και σωματικός ψυχοθεραπευτής. Εργάζεται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα παρέχει ιδιωτικά ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ένα γράμμα στον φίλο μου τον κορωναϊό
γράμμα

Καλέ μου φίλε,
αναρωτιέμαι και εγώ, για ποιο λόγο αποφασίζω να σου γράψω αυτό το γράμμα. Το πιο πιθανό, είναι ότι σου γράφω, για να σε ξορκίσω. Για να σε φοβάμαι λιγότερο. Ίσως πάλι να μην είναι αυτός ο λόγος. Ίσως σου γράφω, για να επικοινωνήσω μαζί σου, θέλοντας να σε κατανοήσω, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι παλιές αγάπες πάνε όντως στον Παράδεισο;
χωρισμός

Οι παλιές αγάπες πάνε όντως στον Παράδεισο; Όλοι μετά από επώδυνους χωρισμούς, έχουμε πει, ή έχουμε ακούσει, να μας λένε κατάμουτρα εκφράσεις του τύπου: Μαύρη ώρα και στιγμή που σε γνώρισα. Σπατάλησα μαζί σου τα καλύτερα μου χρόνια. Δεν άξιζες τίποτα από αυτά σου έδωσα. Ήσουν η χειρότερη επιλογή, που μπορούσα, να κάνω.

Τι σημαίνει σεξουαλική απελευθέρωση;
σεξουαλική απελευθέρωση

Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μιλούν για το σεξ. Το ερώτημα που γεννιέται όμως κάθε στιγμή, είναι πως όλοι αυτοί που μιλούν για αυτό, είναι όντως απελευθερωμένοι; Απολαμβάνουν την κάθε επαφή, δίχως δισταγμό. Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω, επιθυμώντας να μη κρυφτώ πίσω από επισφαλείς ταμπέλες προχωρημένων ή πουριτανών.

Γιατί κάποιος να γίνει ψυχοθεραπευτής;
ψυχοθεραπευτής

Το αιώνιο ερώτημα που ταλανίζει κάθε θεραπευτή και μέσα από αυτό γεννιούνται πολλά υπό- ερωτήματα; Γιατί υπεισέρχομαι σε αυτή τη διαδικασία; Τι αποζητώ τελικά από αυτή την επιλογή επαγγέλματος; Είναι επάγγελμα ή λειτούργημα; Είναι ταξίδι ή προορισμός; Στο συγκεκριμένο ερώτημα και υπο- ερωτήματα, θα προσπαθήσω να απαντήσω, όσο πιο επαρκώς μπορώ. Με τη μόνη διαφορά, είναι πως θα ξεκινήσω αντίστροφα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares