Σεξουαλικός προσανατολισμός

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιάζουσα και δύσκολη ηλικία, την οποία οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά τους να περάσουν ομαλά μέσα από αυτήν χωρίς να δημιουργηθούν στα ίδια προβλήματα που θα τα συνοδεύουν μια ζωή και ενδεχομένως θα λειτουργήσουν ως σημεία μιας προβληματικής συμπεριφοράς.

Στο ίδιο επίπεδο συζήτησης, αναμφίβολα οι γονείς πρέπει να σταθούν αρωγοί στα παιδιά τους και στην περίπτωση που παρουσιάσουν εκείνα διαφορετικές προτιμήσεις σεξουαλικής φύσεως από τις συνηθισμένες ή από εκείνες που οι γονείς επιθυμούσαν και περίμεναν.

Η πρώτη αντίδραση

Πιο συγκεκριμένα, τις περισσότερες φορές που ένας γονέας αντιλαμβάνεται πως το παιδί του είναι για παράδειγμα ομοφυλόφιλο δεν δύναται να το αποδεχτεί απευθείας. Απεναντίας, αντιδράει με αδιαφορία ή στεναχωριέται, ενώ συχνά εμφανίζει ακραίες επιθετικές συμπεριφορές απέναντι στο παιδί. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλά παιδιά και έφηβοι εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους ή έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας από την ίδια την οικογένεια τους.

Η αλήθεια είναι πως οι γονείς στις περισσότερες φορές αυτών των περιπτώσεων δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους ή «κατευθύνονται» λόγω προκαταλήψεων και αμάθειας. Το αποτέλεσμα βέβαια, όπως σημειώθηκε και παραπάνω, είναι σαφώς αρνητικό. Αντί να επιδιώξουν συζήτηση παίρνουν επικριτική στάση δυσκολεύοντας την ψυχολογία των παιδιών τους ακόμα περισσότερο.

Η σωστή συμπεριφορά

Μια σωστή, ωστόσο, συμπεριφορά σε τέτοιες περιπτώσεις απέχει παρασάγγας από όσα προαναφέρθηκαν. Πιο αναλυτικά και σε πρώτη φάση, αν οι γονείς δεν μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά ορισμένες συμπεριφορές των παιδιών τους και έρχονται άδικα σε σύγκρουση με αυτά, καλό και αποτελεσματικό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να πάρουν τις σωστές και υγιείς κατευθύνσεις, αφού ο ειδικός (σύμβουλος, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, παιδοψυχολόγος κ.λ.π.) θα τους μιλήσει με επαγγελματισμό και χωρίς τους συναισθηματικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ παιδιού και γονέα.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες γενικές αλλά βασικές συμβουλές για τους γονείς, με στόχο και τη δική τους ψυχική ηρεμία αλλά και των παιδιών τους, και με απώτερο σκοπό να εξομαλύνουν τις όποιες καταστάσεις εμφανίζονται σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού.

Αρχικά, χρειάζεται όλοι οι γονείς να κατανοήσουν πως η ομοφυλοφιλία, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, δεν είναι πάθηση. Δεν είναι μια κατάσταση που πρέπει να διορθωθεί με στόχο το παιδί να επιστρέψει σε μια υποθετική κανονικότητα, η οποία συνδέεται με τα θέλω των γονέων.

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr, τα σχετικά βιβλία:
Η ανδρική σεξουαλικότητα , Συγγραφέας: André, Jacques, Εκδόσεις Πατάκη, 2019
Η γυναικεία σεξουαλικότητα  Συγγραφέας: Συγγραφέας: Freud, Sigmund, Εκδότης: Principia, 2015

Η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται πια ψυχιατρική πάθηση

Επιπρόσθετα, η επιστήμη της ψυχιατρικής στην αρχή βρέθηκε ως πολέμιος της ομοφυλοφιλίας, αφού μόλις το 1980 διέγραψε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο ψυχοπαθολογίας, κι έτσι η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία δεν την κατέταξε στην 3η έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου και των Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Εν τέλει, το DSM III R απέρριψε δια παντός τη λέξη ομοφυλοφιλία, ενώ η ορολογία «Ομοφυλοφιλία δυστονική προς το Εγώ» παραφράστηκε αλλάζοντας σε σεξουαλική διαταραχή, όπου υπάρχει «επίμονη και έντονη ενασχόληση του ατόμου για το σεξουαλικό του προσανατολισμό». Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται πια ψυχιατρική πάθηση και ο ομοφυλόφιλος δεν αντιμετωπίζεται ως άτομο που νοσεί ψυχικά.

Επίσης, είναι σημαντικό κάθε γονέας, εφόσον κατανοήσει το προαναφερθέν, να συνειδητοποιήσει πως η ομοφυλοφιλία του παιδιού του δεν συνιστά συνέπεια δικής του αποτυχίας ή κακής διαπαιδαγώγησης του ίδιου προς το παιδί του. Η σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού είναι μια αυτόνομη κατάσταση και δεν δημιουργείται ούτε αναιρείται, ως κατάσταση, από τη στάση των γονέων.

Η ανάγκη της αποκάλυψης

Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως όταν ένα παιδί προβεί στην αποκάλυψη της σεξουαλικής του ταυτότητας προς τους γονείς δεν το κάνει ούτε για επίδειξη ούτε από αντίδραση. Το κάνει λόγω ανάγκης συμβουλών, στήριξης και αγάπης. Και ακριβώς αυτά τα τρία πρέπει οι γονείς να προσφέρουν.

Το παιδί δεν γίνεται διαφορετικό ούτε αλλάζει επειδή μπορεί να αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα στους γονείς του. Είναι και παραμένει το ίδιο παιδί που ήταν και εχθές, και αυτό δεν πρέπει ο γονέας να το ξεχνάει ποτέ.

Κατ’ επέκταση, οι γονείς είναι απαραίτητο να κατανοήσουν πως, ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να φέρουν επί του θέματος, η αυτοπεποίθηση και η ευδαιμονία των παιδιών τους δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αντιθέτως, βασίζεται στην αγάπη και στην αποδοχή άνευ όρων αυτών από τους γονείς τους. Αυτό μπορεί να το αναγνωρίσει κάποιος από την ίδια την πραγματικότητα, εφόσον πολλοί άνθρωποι ομοφυλόφιλοι έχουν πετύχει στη ζωή τους δημιουργώντας σπουδαίες καριέρες στον επαγγελματικό τομέα και οικοδομώντας μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, επειδή είναι μια σημαντική κατάσταση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ούτε με κάποια ακραία αντίδραση, οι γονείς χρειάζεται να είναι δεκτικοί στις επαγγελματικές συμβουλές, όπως σημειώθηκε και νωρίτερα, καθώς αυτό μόνο θετικό και βοηθητικό μπορεί να είναι για τα παιδιά αλλά και για τους ίδιους.

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξειδ. Ιατρική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α., Συνθετική συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία, Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Υπνοθεραπεία. Μελος Ε.Ε.Σ, E.A.C., I.A.R.P.P.,GHSC

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αντίσταση στη θεραπεία
Αντίσταση θεραπευόμενου

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ως γνωστόν, συνιστά την πορεία εκείνου του ατόμου, το οποίο αποφασίζει να αλλάξει την παθητική στάση που έχει προς τον εαυτό του σε κριτική, με σκοπό να βελτιώσει ή να αλλάξει εξ ολοκλήρου τον τρόπο ζωής του. Βεβαίως μια τέτοια τακτική συνεπάγεται και το να πάρει ο θεραπευόμενος την ευθύνη που έχει για τη ζωή, την οποία επιθυμεί να αλλάξει, και να κινητοποιηθεί.

Μπορώ να διαχειριστώ τις έμμονες ιδέες μου;
Εμμονές

Είναι γνωστό ότι οι εμμονές και γενικότερα οι αρνητικές σκέψεις συνιστούν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγχώδους διαταραχής. Η επιρροή που ασκεί το άγχος στον άνθρωπο είναι τέτοιου βαθμού που μοιάζει ακατόρθωτο να σταματήσει κάποιος να σκέφτεται πολύ όσα δεν επιθυμεί να σκέφτεται.

Τι είναι η εμμηνόπαυση και ποια η σχέση της με την ψυχική υγεία
Εμμηνόπαυση

Όπως είναι γνωστό πλέον, η εμμηνόπαυση (ή αλλιώς κλιμακτήριος) αφορά τις γυναίκες και συνιστά τη διακοπή της έμμηνης ρύσης συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 45 και 55 ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο διάρκειας από 1 μέχρι και 5 έτη, κατά το οποίο η γυναίκα αφήνει πίσω τις αναπαραγωγικές ηλικίες. Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο στη ζωή των γυναικών, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονα συμπτώματα και διαταραχές πολλών παραγόντων βιολογικού, οικογενειακού, προσωπικού και επαγγελματικού επιπέδου.

Νευροδιαβιβαστές και ψυχοπαθολογία
Νευροδιαβιβαστές

Η ντοπαμίνη, η ορμόνη που παράγεται μέσω συνάψεων στο νευρωνικό σύστημα και λειτουργεί στον εγκέφαλο ως νευροδιαβιβαστής, είναι γνωστό πως επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό διαδικασιών, τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο. Μαθαίνοντας κανείς τους τρόπους «τόνωσης» των επιπέδων ντοπαμίνης - με φυσικές μεθόδους πάντα - είναι δυνατόν να βοηθηθεί αρκετά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη και το άγχος, ενώ όταν το ντοπαμινεργικό σύστημα βρίσκεται σε ορθή λειτουργία το άτομο βιώνει κανονικά όλα τα συναισθήματα χωρίς να ταλαιπωρείται.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares