Σεξουαλικός προσανατολισμός

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιάζουσα και δύσκολη ηλικία, την οποία οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά τους να περάσουν ομαλά μέσα από αυτήν χωρίς να δημιουργηθούν στα ίδια προβλήματα που θα τα συνοδεύουν μια ζωή και ενδεχομένως θα λειτουργήσουν ως σημεία μιας προβληματικής συμπεριφοράς.

Στο ίδιο επίπεδο συζήτησης, αναμφίβολα οι γονείς πρέπει να σταθούν αρωγοί στα παιδιά τους και στην περίπτωση που παρουσιάσουν εκείνα διαφορετικές προτιμήσεις σεξουαλικής φύσεως από τις συνηθισμένες ή από εκείνες που οι γονείς επιθυμούσαν και περίμεναν.

Η πρώτη αντίδραση

Πιο συγκεκριμένα, τις περισσότερες φορές που ένας γονέας αντιλαμβάνεται πως το παιδί του είναι για παράδειγμα ομοφυλόφιλο δεν δύναται να το αποδεχτεί απευθείας. Απεναντίας, αντιδράει με αδιαφορία ή στεναχωριέται, ενώ συχνά εμφανίζει ακραίες επιθετικές συμπεριφορές απέναντι στο παιδί. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλά παιδιά και έφηβοι εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους ή έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας από την ίδια την οικογένεια τους.

Η αλήθεια είναι πως οι γονείς στις περισσότερες φορές αυτών των περιπτώσεων δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους ή «κατευθύνονται» λόγω προκαταλήψεων και αμάθειας. Το αποτέλεσμα βέβαια, όπως σημειώθηκε και παραπάνω, είναι σαφώς αρνητικό. Αντί να επιδιώξουν συζήτηση παίρνουν επικριτική στάση δυσκολεύοντας την ψυχολογία των παιδιών τους ακόμα περισσότερο.

Η σωστή συμπεριφορά

Μια σωστή, ωστόσο, συμπεριφορά σε τέτοιες περιπτώσεις απέχει παρασάγγας από όσα προαναφέρθηκαν. Πιο αναλυτικά και σε πρώτη φάση, αν οι γονείς δεν μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά ορισμένες συμπεριφορές των παιδιών τους και έρχονται άδικα σε σύγκρουση με αυτά, καλό και αποτελεσματικό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να πάρουν τις σωστές και υγιείς κατευθύνσεις, αφού ο ειδικός (σύμβουλος, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, παιδοψυχολόγος κ.λ.π.) θα τους μιλήσει με επαγγελματισμό και χωρίς τους συναισθηματικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ παιδιού και γονέα.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες γενικές αλλά βασικές συμβουλές για τους γονείς, με στόχο και τη δική τους ψυχική ηρεμία αλλά και των παιδιών τους, και με απώτερο σκοπό να εξομαλύνουν τις όποιες καταστάσεις εμφανίζονται σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού.

Αρχικά, χρειάζεται όλοι οι γονείς να κατανοήσουν πως η ομοφυλοφιλία, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, δεν είναι πάθηση. Δεν είναι μια κατάσταση που πρέπει να διορθωθεί με στόχο το παιδί να επιστρέψει σε μια υποθετική κανονικότητα, η οποία συνδέεται με τα θέλω των γονέων.

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr, τα σχετικά βιβλία:
Η ανδρική σεξουαλικότητα , Συγγραφέας: André, Jacques, Εκδόσεις Πατάκη, 2019
Η γυναικεία σεξουαλικότητα  Συγγραφέας: Συγγραφέας: Freud, Sigmund, Εκδότης: Principia, 2015

Η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται πια ψυχιατρική πάθηση

Επιπρόσθετα, η επιστήμη της ψυχιατρικής στην αρχή βρέθηκε ως πολέμιος της ομοφυλοφιλίας, αφού μόλις το 1980 διέγραψε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο ψυχοπαθολογίας, κι έτσι η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία δεν την κατέταξε στην 3η έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου και των Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Εν τέλει, το DSM III R απέρριψε δια παντός τη λέξη ομοφυλοφιλία, ενώ η ορολογία «Ομοφυλοφιλία δυστονική προς το Εγώ» παραφράστηκε αλλάζοντας σε σεξουαλική διαταραχή, όπου υπάρχει «επίμονη και έντονη ενασχόληση του ατόμου για το σεξουαλικό του προσανατολισμό». Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται πια ψυχιατρική πάθηση και ο ομοφυλόφιλος δεν αντιμετωπίζεται ως άτομο που νοσεί ψυχικά.

Επίσης, είναι σημαντικό κάθε γονέας, εφόσον κατανοήσει το προαναφερθέν, να συνειδητοποιήσει πως η ομοφυλοφιλία του παιδιού του δεν συνιστά συνέπεια δικής του αποτυχίας ή κακής διαπαιδαγώγησης του ίδιου προς το παιδί του. Η σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού είναι μια αυτόνομη κατάσταση και δεν δημιουργείται ούτε αναιρείται, ως κατάσταση, από τη στάση των γονέων.

Η ανάγκη της αποκάλυψης

Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως όταν ένα παιδί προβεί στην αποκάλυψη της σεξουαλικής του ταυτότητας προς τους γονείς δεν το κάνει ούτε για επίδειξη ούτε από αντίδραση. Το κάνει λόγω ανάγκης συμβουλών, στήριξης και αγάπης. Και ακριβώς αυτά τα τρία πρέπει οι γονείς να προσφέρουν.

Το παιδί δεν γίνεται διαφορετικό ούτε αλλάζει επειδή μπορεί να αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα στους γονείς του. Είναι και παραμένει το ίδιο παιδί που ήταν και εχθές, και αυτό δεν πρέπει ο γονέας να το ξεχνάει ποτέ.

Κατ’ επέκταση, οι γονείς είναι απαραίτητο να κατανοήσουν πως, ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να φέρουν επί του θέματος, η αυτοπεποίθηση και η ευδαιμονία των παιδιών τους δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αντιθέτως, βασίζεται στην αγάπη και στην αποδοχή άνευ όρων αυτών από τους γονείς τους. Αυτό μπορεί να το αναγνωρίσει κάποιος από την ίδια την πραγματικότητα, εφόσον πολλοί άνθρωποι ομοφυλόφιλοι έχουν πετύχει στη ζωή τους δημιουργώντας σπουδαίες καριέρες στον επαγγελματικό τομέα και οικοδομώντας μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, επειδή είναι μια σημαντική κατάσταση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ούτε με κάποια ακραία αντίδραση, οι γονείς χρειάζεται να είναι δεκτικοί στις επαγγελματικές συμβουλές, όπως σημειώθηκε και νωρίτερα, καθώς αυτό μόνο θετικό και βοηθητικό μπορεί να είναι για τα παιδιά αλλά και για τους ίδιους.

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξειδ. Ιατρική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α., Συνθετική συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία, Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Υπνοθεραπεία. Μελος Ε.Ε.Σ, E.A.C., I.A.R.P.P.,GHSC

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Είναι μάταιο να κάνεις τα ίδια πράγματα συνεχώς και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα
ψυχοθεραπεία

Λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου, συμβαίνει συχνά να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που μου περιγράφουν διάφορα προβλήματα που ζουν, τα οποία σχετίζονται με τις οικογενειακές και τις ερωτικές τους σχέσεις. Τα προβλήματα αυτά κάποτε περιλαμβάνουν παράπονα συνεργατών ή εργοδοτών στο χώρο εργασίας και κάποτε δυσλειτουργικές συμπεριφορές προσώπων από το περιβάλλον των οικογενειακών, των φιλικών και των ερωτικών σχέσεων.

Το άγχος για το διάβασμα: πανελλήνιες & εξεταστική
πανελλήνιες εξεταστική άγχος

Οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι περίοδοι εξεταστικής, για τους μαθητές και τους φοιτητές αντίστοιχα, είναι χρονικά διαστήματα στα οποία φαίνεται πως κυριαρχεί το άγχος, η αγωνία, το stress και γενικώς πολλά ανεπιθύμητα συναισθήματα, ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερα νευραλγικής περιόδου, κατά την οποία ο άνθρωπος καλείται να φτάσει στην επιτυχία.

Σύγχρονες καταστάσεις και ψυχική υγεία - Covid-19
ψυχική υγεία

Το τελευταίο διάστημα, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ανησυχία των πολιτών παγκοσμίως έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Οι ταχύτατες εξελίξεις και τα κοινωνικά περιθώρια που καθημερινά στενεύουν, λόγω του γνωστού κορωνοϊού, είναι δύσκολο να αφήσουν κάποιον αδιάφορο. Είναι, λογικό επόμενο τόσο το άγχος όσο και η αγωνία, λοιπόν, να «κυριαρχούν» στις ζωές όλων αυτή την περίοδο, αν και σχετικά με αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, φέρουμε κυρίως εμείς οι ίδιο την ευθύνη.

Σεξουαλικές διαταραχές
σεξουαλικές διαταραχές

Είναι κοινώς αποδεκτό στις μέρες μας ότι η σεξουαλική ένωση μεταξύ δύο συντρόφων, δηλαδή η ερωτική πράξη, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ενώσεις για το ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι φυσικά φέρει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σεξουαλική ζωή και ουσιαστικά καλείται να βρει ή και να δημιουργήσει τους τρόπους εκείνους που και οι δύο σύντροφοι θα απολαμβάνουν αυτές τις στιγμές.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares