αϋπνία

Ξαπλώνετε για ύπνο, η ώρα 12 τα μεσάνυχτα, θέλετε τόσο πολύ να αποκοιμηθείτε, και οι σκέψεις τρέχουν μαραθώνιο... Οι σκέψεις ίσως αφορούν τι χρειάζεται να κάνετε αύριο ή τι δεν πήγε καλά σήμερα, μεταξύ άλλων. Τα μάτια κλειστά, το μυαλό σε πλήρη αφύπνιση, το σώμα σαν πυροτέχνημα - έτοιμο να εκτοξευθεί με ενέργεια και νευρικότητα.

Καλό είναι, εφόσον η δυσκολία ύπνου παραμείνει να διερευνηθεί από επαγγελματίες υγείας, όμως μέχρι τότε, δοκιμάστε μερικές τεχνικές που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά σε αρκετούς ανθρώπους.

Τεχνικές για την αϋπνία

Καταγραφή λίστας ανησυχιών. Είτε οι σκέψεις αφορούν τι χρειάζεται να κάνετε, είτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, καταγράψτε τες σ' ένα χαρτί, στο κινητό σας ή στον υπολογιστή σας. Ονομάστε τη λίστα ως "λίστα ανησυχίας". Καταγράφοντας τις ανησυχίες μας παρέχουμε στο μυαλό μας ένα διάλειμμα, καθώς δεν ανακυκλώνουμε τις ίδιες σκέψεις και καθορίζουμε πότε θα ανησυχούμε, σαν να παρκάρουμε σε συγκεκριμένη "θέση" τις σκέψεις μας, σε μία κατάλληλη ώρα και μέρος.

Ορισμός της ώρας για τις ανησυχίες. Θα βοηθήσει επίσης να ορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα στην ημέρα (να είναι τουλάχιστον 3-4 ώρες νωρίτερα από την ώρα του ύπνου) που θα σκέφτεστε τις ανησυχίες σας και θα μπορείτε να αναζητήσετε επίλυση των προβλημάτων σας, όμως να μην υπερβαίνει τη μισή ώρα. Προτείνεται, να προγραμματίσετε μία υπενθύμιση για το μισάωρο "ανησυχίας" και να βρείτε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς αντιπερισπασμούς. Κατηγοριοποιείστε ανά θεματολογία τις ανησυχίες σας, κατατάξτε τες ανάλογα με το αν είναι "τεράστια ανησυχία" ή εάν είναι "μικρή ανησυχία" και ανάλογα με το κατά πόσο μπορείτε να ελέγξετε την κάθε ανησυχία. Εάν τύχει και μέσα στην ημέρα έχετε σκέψεις ανήσυχες, σημειώστε τες στη λίστα σας και όταν έρθει το μισάωρο ανησυχίας, διερευνήστε την σκέψη.

Μπείτε σε ρουτίνα ύπνου. Είναι δύσκολο ή και σχεδόν αδύνατον να μεταβούμε από πλήρη εγρήγορση σε κατάσταση ύπνου ξαφνικά. Το σώμα χρειάζεται χρόνο να ηρεμήσει και να μπει σε κατάσταση ύπνου-υπνηλίας. Επομένως, είναι αρκετά σημαντικό να έχουμε μία "ρουτίνα" ύπνου, δηλαδή μία προκαθορισμένη διαδικασία πριν τον ύπνο που να περιλαμβάνει ίσως διάβασμα βιβλίου, χαλαρωτική μουσική, αφρόλουτρο, βόλτα στο μπαλκόνι, παιχνίδι με κατοικίδιο ή ό,τι άλλο βρίσκετε χαλαρωτικό και ήρεμο. Επίσης, χαμηλώστε την ένταση του φωτισμού γύρω σας και αποφύγετε την έκθεση σε οθόνες (τηλεόραση, τάμπλετ, κινητό). Εάν κάθε βράδυ συνηθίσετε το σώμα σας στην ίδια διαδικασία, εν τέλει το ίδιο σας το σώμα θα λαμβάνει τα ερεθίσματα που σηματοδοτούν κατάσταση ύπνου και θα μπορέσετε να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα.

Γενικά προσπαθείστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, αποφύγετε την καφεΐνη μετά τις 6 το απόγευμα, αποφύγετε το αλκοόλ 3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου και τα μεγάλα γεύματα, και να θυμάστε πως η ανησυχία είναι μη αποτελεσματική και δημιουργεί παγίδες στο μυαλό μας.

Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες σκέψεις ανησυχίας, το αίσθημα που αφήνουν είναι πως δε θα σταματήσουν ποτέ και ίσως μειώσουν τη διάρκεια του ύπνου σας ή και μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους όλη νύχτα. Το θετικό είναι πως εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές, μπορούν να μειωθούν οι σκέψεις και να βελτιωθεί ο ύπνος σας. Εάν παραμείνει η δυσκολία ύπνου, τότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό υγείας ώστε να σας προσφέρει επιπλέον βοήθεια στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσάννα Μαστοράκη - Ψυχοθεραπευτής

Χρυσάννα Μαστοράκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

MSc. στην Κλινική Ψυχολογία, Λογικό-Θυμική Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, Σπουδάστρια PhD Ψυχολογίας

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τα οφέλη του κλάματος
Κλάμα

Τα βρέφη κλαίνε κι αυτός είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουν. Κλαίγοντας, επικοινωνούν τη δυσαρέσκεια τους, ότι πεινάνε, ότι νυστάζουν, ότι θέλουν αγκαλιά ή άλλαγμα πάνας. Σαφώς, το κλάμα του βρέφους συνήθως συνοδεύεται με κραυγές και υψηλό τόνο που δυσκολεύει τους ενήλικες κηδεμόνες, όμως δεν παύει να είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν.

Η απώλεια και το πένθος κατοικίδιου
Απώλεια κατοικιδίου

Εάν έχεις χάσει ένα αγαπημένο κατοικίδιο, ξέρεις πως είναι ένα απίστευτα οδυνηρό βίωμα. Εξάλλου, ένα κατοικίδιο δεν είναι απλώς ένα ζώο, το θεωρείς μέλος της οικογένειας. Συνήθως, δημιουργείται μία ιδιαίτερη σχέση με το κατοικίδιο μας, και γίνεται ο καλύτερος μας φίλος, σύντροφος. Ο χαμός ενός κατοικίδιου επιφέρει μία βαθιά θλίψη.

Με πονάει το στομάχι μου - Τι λένε τα παιδιά όταν νιώθουν άγχος
Παιδικό άγχος

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, βιώνουν πολλαπλές συναισθηματικές αντιδράσεις και μεταπτώσεις, τις οποίες αναγνωρίζουν ως αρνητικές, όμως δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την εμπειρία για να τις διαχειριστούν κατάλληλα. Γενικά βέβαια, τα παιδιά θα μας ενημερώσουν εμάς τους μεγάλους όταν κάτι τους συμβαίνει, κι ας μην ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που τους ενοχλεί.

Σε πενθώ, ενώ ζεις: Μία αφήγηση
πένθος, σχέση

Συνήθως απογοητευόμαστε από τις προσδοκίες μας. Μερικές φορές, ενώ αναμένουμε πράξεις και λόγια ανθρώπων, τελικά απογοητευόμαστε. Αγαπάμε ανθρώπους ανεξαρτήτως των ελαττωμάτων τους. Επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στα θετικά της σχέσης και στο πως αισθανόμαστε μέσα σε αυτή και αποφεύγουμε την πραγματικότητα. Δημιουργούμε στο μυαλό μας ένα προφίλ ανθρώπου, ενώ όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε πως αυτός ο άνθρωπος δεν υπήρξε ποτέ όπως τον φανταζόμασταν. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares