Μια κατάσταση που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα όλων, χωρίς καμία διάκριση, κ τις περισσότερες φορές χωρίς καμία προειδοποίηση. «Έτσι ξαφνικά!»
Κανένας δεν είναι προετοιμασμένος ότι αυτό μπορεί να συμβεί «στο δικό μου» παιδί. Για όλους τους γονείς, αποτελεί μια έντονα τραυματική ψυχική εμπειρία η οποία δημιουργεί έντονα αισθήματα θυμού, ενοχής και αποτυχίας.

Παρόλα αυτά ο στόχος θα πρέπει να είναι: να ενεργήσουν γρήγορα, με ψυχραιμία & νηφαλιότητα. Αρνητικές σκέψεις όπως «εγώ φταίω, εσύ φταις, κλπ» δεν βοηθούν το παιδί/έφηβο/νέο.Η αυτοενοχοποίηση, ή η ρίψη ευθυνών σε τρίτους, δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος, αντιθέτως σας αποδιοργανώνουν κ η κατάσταση διαιωνίζεται.

Ο θυμός, η επιθετικότητα και απογοήτευση εναντίον του παιδιού, θα πρέπει να αντικατασταθεί με αγάπη, κατανόηση, υποστήριξη κ φροντίδα για αυτό. Θα πρέπει να αποτελέσουν μια σταθερή κατάσταση για να αισθανθεί ασφάλεια κ σιγουριά δίπλα του,  «μια Ιθάκη». Είναι σημαντικό να του προσφερθεί ενθάρρυνση και επιδοκιμασία.

Ποια είναι όμως τα σημάδια ότι παίρνει ναρκωτικά;
Συνήθως σε συνδυασμό, υπάρχουν ενδείξεις που θα πρέπει να κινήσουν την προσοχή ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως:

Απομόνωση: Ένα παιδί που ενώ μέχρι πριν από λίγο διάστημα ήταν κοινωνικό, τώρα απομακρύνεται και κλείνετε στο δωμάτιό του. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν ναρκωτικά θέλουν να το κρύψουν. Με την απομόνωση θέλουν να αποφεύγουν τις ερωτήσεις για το τι έχεις, που ήσουν, τι έκανες;
 
Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά: Η απότομη & σημαντική μείωση της απόδοσης στο σχολείο, η έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, η αδιαφορία για το σχολείο. Επίσης εμφανίζονται εξάψεις θυμού ή ευφορίας, το παιδί έχει γίνει πολύ πιο ευερέθιστο, υπάρχουν απότομες αλλαγές στη διάθεση του. Οι αλλαγές στη προσωπικότητα του παιδιού μπορεί να είναι απότομες ή σταδιακές.
 
Σωματικές αλλαγές: Η απώλεια βάρους, η αδυναμία που φαίνεται στο πρόσωπο, η απουσία του ενδιαφέροντος του παιδιού για τη σωματική του εικόνα, οι δυσκολίες συγκέντρωσης και συντονισμού και γενικά μια όψη του παιδιού που έχει αλλάξει και δεν φαίνεται υγιής.
 
Αλλαγές στους φίλους: Εάν ξαφνικά το παιδί σταματήσει να βλέπει τους καλύτερους του φίλους, εάν διακόψει με τους παλιούς του φίλους και εμφανιστεί κάποιος άλλος, ταυτόχρονα με την αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Αλλαγές στα οικονομικά του. Αν ξαφνικά δεν του φτάνει το εβδομαδιαίο η μηνιαίο χαρτζιλίκι. Αν ζητά όλο κ περισσότερα χρήματα όλο κ πιο επίμονα. Σκαρφίζεται χίλιους δύο τρόπους για να πάρει περισσότερα χρήματα, ενώ το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο. Λείπουν χρήματα από το πορτοφόλι σας ή ακόμα κ πράγματα από το σπίτι.

Αλλαγή στην ατομική του υγιεινή. Θα σταματήσει να προσέχει τον εαυτό του, θα φορά τα ίδια ρούχα για μέρες. Δεν θα ξυρίζετε, πλένει τα δόντια του ή θα φτάνει στο σημείο να μην κάνει μπάνιο για μέρες.

Απευθυνθείτε σε κέντρα αποτοξίνωσης, ή/κ σε ειδικούς, να μάθετε τι είναι τα ναρκωτικά. Ξεπεράστε τους φόβους σας, νικήστε την ανασφάλειά σας κ βοηθήστε όσο πιο γρήγορα γίνεται το  παιδί σας. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μίνα Χιώνη
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, BA (HONS) Ψυχολογία Πανεπ. Westminster, Λονδίνου UK
MSc Ψυχολογία, Πανεπ. Λονδίνου, UCL, UK, MSc Συμπεριφοριστική Ψυχολογία, Πανεπ. Λονδίνου, UCL, UK
Ειδικευμένη στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία