Τα παιδιά καλούνται να μάθουν να διεργάζονται τα συναισθήματά τους με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους. Τα παιδιά βιώνουν συχνά συγκρούσεις καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους για να διεργαστούν τα συναισθήματά τους και τις αναπτυξιακές συγκρούσεις τους. Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr σας προτείνει 6 βιβλία που εστιάζουν σε σημαντικά ζητήματα της παιδικής ηλικίας.

Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά

Το βιβλίο επιχειρεί μία εκτενή επισκόπηση των διαθέσιμων, σε διεθνές επίπεδο, ερευνητικών στοιχείων που αφορούν στα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και των νέων θεωρητικών μοντέλων προσέγγισης των προβληματικών καταστάσεων στο πλαίσιο του σχολείου και της οικογένειας. Περιγράφει τα βασικά στοιχεία της ψυχοσυναισθηματικής και διαπροσωπικής λειτουργίας αλλά και της οικογενειακής δυναμικής αυτών των παιδιών, τους παράγοντες επικινδυνότητας, τους προστατευτικούς παράγοντες, καθώς και τα σχολικά τους προβλήματα.

Έμφαση δίνει, επίσης, στην παρουσίαση των σύγχρονων ψυχοπαιδαγωγικών και ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αποδιοργανωτικών και διαταρακτικών συμπεριφορών και για την ενσωμάτωση των παιδιών στο σχολείο. Παράλληλα ασκεί κριτική στην παραδοσιακή ψυχιατρική προσέγγιση των προβλημάτων συμπεριφοράς και προτείνει ένα ενταξιακό μοντέλο συμβουλευτικής παρέμβασης στο πλαίσιο του σχολείου. Σημαντικές είναι, τέλος, και οι αναλυτικές παρουσιάσεις κλινικών περιπτώσεων.

Στόχος του βιβλίου είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης των διαταραχών και των προβλημάτων συμπεριφοράς και η δημιουργική σύνθεση των διαφόρων θεωρητικών μοντέλων και των διαθέσιμων ψυχοπαιδαγωγικών/ψυχοθεραπευτικών τεχνικών σε ένα ευρύτερο οικοσυστημικό πλαίσιο παρέμβασης. Το βιβλίο απευθύνεται στους κλινικούς και τους σχολικούς ψυχολόγους, τους εκπαιδευτικούς, τους ειδικούς παιδαγωγούς, καθώς και σε όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά που εμφανίζουν ήπια ή σοβαρότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Μία πληρέστερη έκδοση του βιβλίου κυκλοφορεί, επίσης, στα αγγλικά με τον τίτλο: "Children with behavioral problems: Ecosystemic psychodynamic interventions within family and school context" (New York: Nova Science).

Αποκτήστε το βιβλίο Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας 15%

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας

Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:
Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό όσο ο ελέφαντας του τσίρκου να κάθεται αλυσοδεμένος σ' ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο;

Ο "Αλυσοδεμένος Ελέφαντας" είναι μία από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι, όπου ο διάσημος αργεντινός ψυχίατρος εξηγεί -για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά- το λόγο για τον οποίο ζούμε όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε...

Όπως ο ελέφαντας της ιστορίας, έτσι και όλοι εμείς παραμένουμε υποσυνείδητα δεμένοι με τις ψυχολογικές μας αλυσίδες από την πιο τρυφερή μας ηλικία, τραυματίζοντας την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας.

Στη φάση της ανάπτυξης, το συνεχές "ΜΗ" καταλήγει ολέθριο για την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τον παιδικό μας κόσμο, και φράσεις όπως: "Δεν τα κάνουμε αυτά στην οικογένειά μας", "Δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις", "Κανείς δεν τα κατάφερε σ' αυτό που πας να κάνεις", καταπνίγουν κάθε δημιουργική διάθεση. Πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει;

Σε συνεργασία με τον φίλο του και διάσημο αργεντινό ζωγράφο και εικονογράφο Γκούστι, ο Μπουκάι προσαρμόζει αριστοτεχνικά την ιστορία του δημιουργώντας ένα παιδικό βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει, να απελευθερώσει και να συγκινήσει τους πιο ευαίσθητους αναγνώστες: τα παιδιά.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 25%

Savoir Vivre για παιδιά!

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών. Η ηλικία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς τώρα λαμβάνουν τα πρώτα ερεθίσματα και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη ζωή μέσα από τα μάτια των μεγάλων. Είναι η περίοδος κατά την οποία χτίζεται ενεργά η συμπεριφορά του παιδιού διότι το παιδί καλείται να εμπεδώσει βασικές αρχές, αξίες και κανόνες, δηλαδή όχι απλώς να τα ακολουθήσει, αλλά και να τα κατανοήσει.

Για τον λόγο αυτό, εμείς οι γονείς πρέπει να λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας. Το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι πρέπει να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς όταν δεν τον βιώνει στην καθημερινότητά του. Δεν πρέπει, δηλαδή, να έχουμε απαίτηση από τα παιδιά μας να φέρονται σωστά σε ένα γεύμα, όταν εμείς δεν επιδεικνύουμε την ανάλογη συμπεριφορά.

Απλές φράσεις, κινήσεις και συμπεριφορές, δοσμένες με τον πιο απλό τρόπο, αλλά και με χιούμορ, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας, αλλά και στη ζωή εκείνων που θα συναντήσουν στην πορεία. Η καλή συμπεριφορά αποτελεί την καλύτερη επένδυση στη ζωή ενός παιδιού.

"Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βρείτε τον Άρι, τον κούνελο. Θα τον δείτε να απελπίζεται με τη λάθος συμπεριφορά, να γελάει με τα λάθη των παιδιών, αλλά και να τα επιβραβεύει όταν συμπεριφέρονται σωστά. Ακολουθήστε τον..."

Αποκτήστε το βιβλίο Savoir Vivre για παιδιά!, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 10%

Δύσκολο παιδί

Το βιβλίο αποτελείται από κείμενα που βασίζονται στα βιώματα της συγγραφέως τόσο όσον αφορά την ενασχόληση με την εργασία της όσο και πιο προσωπικών αφηγήσεων και που έχουν ένα κοινό κέντρο. Βασικό ζήτημα είναι η διαδικασία της ενηλικίωσης και οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει αυτό, αλλά κυρίως η διαδικασία αυτή μέσα από τα μάτια ενός χαρακτηρισμένου "δύσκολου παιδιού". Πρόκειται επί της ουσίας για μια διαμαρτυρία από την πλευρά του ίδιου του παιδιού για όλα αυτά που κάποτε μετατρέπουν τη ζωή του σε εφιάλτη ενώ σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται μια παρόμοια τύχη. Οι γονείς, οι προπονητές, οι εκπαιδευτικοί, η μαμά, τα αδέρφια, το πάρκο, το κολυμβητήριο, το δύσκολο παιδί, το μεγάλο παιδί, παρουσιάζονται στις πραγματικές τους διαστάσεις, με πνεύμα κριτικό και με την οπτική της αμφισβήτησης των καθιερωμένων. Επί της ουσίας το "δύσκολο παιδί" μας ζητά, πριν απαιτήσουμε να αλλάξει αυτό, να αλλάξουμε κι εμείς οι ίδιοι προς την κατεύθυνση μιας ανθρωπιάς που δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της αν δεν μετατραπεί σε μια ευγενή και δυναμική κριτική, αλλά και ανατροπή όταν χρειάζεται, όλων των καθώς πρέπει συμβάσεων και σε όλα τα επίπεδα.

Αποκτήστε το βιβλίο Δύσκολο παιδί, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 10%

Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά

Ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε εκπαιδευτικό, επαγγελματία ψυχικής υγείας και γονέα. Το "Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά" αποκαλύπτει τα οφέλη της πνευματικότητας στην καθημερινότητα των παιδιών μας. Προτείνει ένα νέο Παιδαγωγικό Κίνημα για τον 21ο αιώνα, το οποίο αφυπνίζει την πιο προηγμένη διάσταση της ανθρώπινης εμπειρίας: τη συνείδηση.

Απαντά στα ερωτήματα:

  • Πώς ενεργοποιείται η πνευματική ανάπτυξη;
  • Είναι έμφυτη; Είναι εθελούσια; Μπορεί να παρακινηθεί;
  • Τι διακρίνει την πνευματική από άλλες μορφές νοημοσύνης;
  • "Διδάσκεται" η πνευματικότητα;
  • Σε τι συνίσταται η διδασκαλία της;
  • Πώς την κάνουμε "ορατή" στα πλαίσια του σχολείου;
  • Τι είδους "γλώσσα" χρησιμοποιούμε;

Παραθέτοντας τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, η Άννα Πολεμικού ιχνηλατεί τη μετεξέλιξη του ανθρώπου σε ένα νέο άλμα προσωπικής ισχύος. Παρέχει μια εργαλειοθήκη 25 'Πνευματικών Δραστηριοτήτων' που θρέφουν την ουσία της ύπαρξης κάθε Πνευματικού Παιδιού. Ταυτόχρονα, καθιστά κάθε αναγνώστη ικανό να καλλιεργήσει δεξιότητες μέγιστης απόδοσης και ευημερίας.

Αποκτήστε το βιβλίο Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της πύλης μας με έκπτωση

Το πένθος στα παιδιά

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό που εξηγεί, μέσα από δεκάδες πραγματικές ιστορίες και αναλυτικές οδηγίες, τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά κατανοούν τον θάνατο ανάλογα με την ηλικία τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα παιδιά που βιώνουν μια σοβαρή απώλεια. Επιπλέον, το βιβλίο περιλαμβάνει 40 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα απώλειας και πένθους που μπορεί να εφαρμόσει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη.

Συχνά ερωτήματα που θέτουν οι γονείς:

  • Πώς ενημερώνουμε ένα παιδί για την αρρώστια ή τον θάνατο του γονιού του;
  • Πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στις κηδείες;
  • Πώς συμπεριφερόμαστε στο σπίτι όταν ένα αδελφάκι είναι σοβαρά άρρωστο;
  • Πώς στηρίζουμε ένα παιδί που ήταν παρόν σε σοβαρό ατύχημα;
  • Πώς στηρίζουμε ένα παιδί που έχει καρκίνο;
  • Τι λέμε στο παιδί όταν ένα οικείο του άτομο αυτοκτονεί;

Συχνά ερωτήματα που θέτουν οι εκπαιδευτικοί:

  • Τι μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη για το παιδί που πενθεί ή είναι άρρωστο;
  • Τι πρέπει να κάνει το σχολείο όταν υπάρχει θάνατος μαθητή ή εκπαιδευτικού;
  • Για ποιον λόγο χρειάζεται να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στην απώλεια και το πένθος, πριν συμβεί κάτι τέτοιο στη ζωή τους;

Αποκτήστε το βιβλίο Το πένθος στα παιδιά, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 16%

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.