Μεταξύ των 20 χρόνων της επαγγελματικής μου διαδρομής στον κόσμο της ψυχολογίας, συγκαταλέγονται και 15 χρόνια εντατικής ενασχόλησης με την Πύλη Ψυχολογίας E-Psychology.gr, είτε από τη θέση ενός εκ των ιδρυτών, είτε από τη θέση του επιστημονικού υπευθύνου.

Σε αυτή την επαγγελματική διαδρομή, το E-Psychology, οφείλω να ομολογήσω πως εξελίχθηκε σε ένα από τα 2 πιο αγαπημένα μου «παιδιά»! (το άλλο αγαπημένο παιδί είναι οι Προσωποκεντρικές Ομάδες Συνάντησης).

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, κάπου στο 2002, θυμάμαι τις πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία μιας σελίδας ψυχολογίας που θα είναι χρήσιμη και πρωτοπόρα.

Από το αρχείο μου, ανέσυρα μερικές φωτογραφίες, ημι-ταλαιπωρημένες βεβαίως…. Πάντοτε όμως, για μένα τουλάχιστον, η ιστορία, εγείρει συγκινήσεις!

Η 1η φωτογραφία, είναι από το 2004. Φαίνεται το αρχικό λογότυπο του Portal. Στο πέρασμα των χρόνων, άλλαξε τουλάχιστον 3 φορές! Διακρίνονται ακόμη, οι ενότητες για το Online Λεξικό Ψυχολογίας, το οποίο ακόμη και τώρα, 15 χρόνια μετά, παραμένει πρωτοπόρο! Διακρίνεται επίσης ο 1ος εξειδικευμένος επαγγελματικός κατάλογος ειδικών ψυχικής υγείας. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, άλλα Portals, αντέγραψαν πλήρως την αισθητική, τη δομή και το περιεχόμενο του... αλλά αυτό, είναι θέμα συζήτησης για επόμενη ανάρτηση!

epsy inside 1


Το κυριότερο: αναγράφεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, ο αριθμός των 100 πρώτων μελών του φόρουμ αυτοβοήθειας, ένα φόρουμ που παραμένει αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο και καλύτερο φόρουμ αυτοβοήθειας στο ελληνικό διαδίκτυο, όπου τα 100 μέλη του 2004, έχουν γίνει πλέον 15.000, με 30.000 θέματα συζήτησης και 1εκ.μηνύματα!

epsy inside 2 

Όμως οι συγκινήσεις από το φόρουμ, δεν προέρχονται από τους αριθμούς. Προέρχονται από το έργο του. Πάρα πολλοί άνθρωποι, με τη συμμετοχή τους εκεί, βίωσαν αυτό που ο Carl Rogers ονομάζει : The unique, is universal! Σε μια απόπειρα ελεύθερης μετάφρασης, πάρα πολλοί άνθρωποι, συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι μόνοι σε αυτά που αντιμετωπίζουν, αλλά είναι πολλοί ακόμη, που παλεύουν με τις κρίσεις πανικού, με την αρρωστοφοβία, με τους ψυχαναγκασμούς ή με ότι άλλο. 

Οι συγκινήσεις προέρχονται ακόμη από τη συνεισφορά μελών και διαχείρισης του φόρουμ, σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις συνανθρώπων μας με αυτοκτονικό ιδεασμό ή/και απόπειρες αυτοκτονίας.

Από το 2007 έως το 2010, αλλάζαμε διαρκώς! Αλλάξαμε εμφάνιση, μεταβαίνοντας σε μια πιο μοντέρνα δομή -για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Παράλληλα, νέες ενότητες, άλλες χρηστικές, άλλες καινοτόμες, πλούτιζαν διαρκώς το E-Psychology.gr.

screen 03

Προστέθηκε το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας αλλά και το φόρουμ των φοιτητών και των ειδικών ψυχικής υγείας. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι, ειδικοί ψυχικής υγείας, ξεπέρασαν τους 50. Στις μηχανές αναζήτησης, το E-Psychology ήταν πρώτο, σε περισσότερες από 500 σημαντικές λέξεις κλειδιά που αφορούν την ψυχολογία. Έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία έκαναν αναφορές στην Πύλη μας.

Στο ίδιο διάστημα, προστέθηκε μια ακόμη δημοφιλής ενότητα: Η παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας: προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστήμιων, εκπαιδευτικά προγράμματα ιδιωτικών φορέων σε ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, εργαστήρια και σεμινάρια για ειδικούς και για το ευρύ κοινό.

finalz

Έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι φορείς ψυχολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, φιλοξενήθηκαν κάποια στιγμή μέσα από τις σελίδες του E-Psychology!


Προς τι όμως όλη αυτή η αναδρομή?

Φτάσαμε στο 2018, καμαρώνοντας για το E-Psychology, που πλέον είναι καθοδόν για τους 1εκατομύριο επισκέπτες / μήνα, μετρώντας περισσότερους από 150 συνεργάτες ειδικούς ψυχικής υγείας, περισσότερα από 4.000 άρθρα και μια συνολικά πληθωρική παρουσία στο ελληνικό διαδίκτυο, αποτέλεσμα μια μακρόχρονης δουλειάς, και επιτρέψτε μου να πω, μιας δουλειάς με αξιοπιστία και σεβασμό προς τους αναγνώστες μας.

Οι καιροί όμως αλλάζουν και μαζί χρειάζεται να προσαρμοστούμε και εμείς. Ήρθε λοιπόν η ώρα για μια ακόμη, σημαντική αλλαγή.

Αλλάζουμε όνομα! Η Πύλη Ψυχολογίας E-Psychology.gr γίνεται Πύλη Ψυχολογίας Psychology.gr

Για να μην το ξεχάσω: αλλάζουμε και λογότυπο!

Η μετάβαση στα συστήματα μας έχει ήδη, σχεδόν ολοκληρωθεί και τώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, στον browser σας , βλέπετε ήδη τη νέα διεύθυνση μας.

Είναι συναισθηματικός ο δεσμός μου με το όνομα E-Psychology, όμως και οι αλλαγές, είναι πάντοτε προκλητικές.

Είναι περίπου 15 χρόνια που παρέα με τον πρωϊνό μου καφέ, καθημερινά, «ξεφυλλίζω» τις σελίδες του E-Psychology. Ήρθε η ώρα να ξεφυλλίσω το Psychology.gr, ένα όνομα πιο δημοφιλές, πιο εύχρηστο, πιο ευκολομνημόνευτο.

Προετοιμάζουμε κι άλλες αλλαγές! Γι αυτές όμως, θα τα πούμε προσεχώς!

Με τιμή,
Ν.Δοϊρανλής
Επιστημονικός Υπεύθυνος Πύλης Ψυχολογίας – (E) Psychology.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος

Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του PSYCHOLOGY.GR Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία.