Ακρόαση άρθρου......

Όλες οι δομές, από μηχανές και οργανισμούς μέχρι και συστήματα, χρειάζονται συντήρηση. Σαν μια ιδιαίτερα περίπλοκη, εύπλαστη κατασκευή, μια σχέση απαιτεί διαρκή επισκευή και προληπτικά μέτρα για να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά. Μια καλά συντηρημένη ερωτική σχέση είναι ένα είδος ευδαιμονίας και μια πηγή δύναμης.

Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι θέλουν τις σχέσεις τους να τους κάνουν ευτυχισμένους ή να τους παρέχουν ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με το Χομπς, κάθε σχέση είναι σαν ένα είδος αγώνα για δύναμη. Η αναζήτηση κοινού εδάφους, ισορροπία δύναμης, είναι αυτό που εννοώ όταν μιλώ για συντήρηση της σχέσης.

«Όταν η οικογένεια βρίσκεται σε τάξη, όλες οι κοινωνικές σχέσεις της ανθρωπότητας είναι σε τάξη».

Οικογενειακές σχέσεις

Το μόνο πιο περίπλοκο πράγμα από μια ερωτική σχέση είναι το περίπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων στην οικογένεια. Κάθε άτομο, στα πλαίσια του οικογενειακού περιβάλλοντος, εκδηλώνει την προσωπικότητά του, τις προτιμήσεις, τα πρότυπα, τη συμπεριφορά, τις αξίες και τη φιλοσοφική του θεώρηση.

Η φύση και η ανατροφή συμβάλλουν στη δημιουργία ενός φαινομένου «αλληλοκάλυψης» μεταξύ των μελών της οικογένειας, σε πολλούς από τους παραπάνω τομείς, μα ποτέ δεν υπάρχει τέλεια εφαρμογή. Εκεί ξεκινά η διαμάχη.

Οι οικογενειακές σχέσεις απαιτούν προσεκτική σκέψη και συντήρηση, όπως και οι ερωτικές. Ενδεχομένως, να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, επειδή πολλές οικογενειακές σχέσεις είναι από τη φύση τους ασταθείς και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους επιβάλλονται, δεν επιλέγονται.

Για πολλά χρόνια, τα παιδιά διαμορφώνονται από τους ενήλικες από τους οποίους εξαρτώνται. Αυτό δημιουργεί στους συγγενείς την υποχρέωση να ενθαρρύνουν και να εμφυσούν τα χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν τα παιδιά στο να ζήσουν μια καλή ζωή.

Ανεξαρτητοποίηση

Οι άνθρωποι χρειάζονται την αγάπη της οικογένειάς τους, βιολογικής ή άλλης, για να μεγαλώσουν νιώθοντας άξιοι και ασφαλείς. Οι γονείς, καθώς και άλλοι ενήλικες που φροντίζουν τα παιδιά, έχουν ευθύνη έναντι αυτών και της κοινωνίας να παρέχουν αυτή την αγάπη. Μέρος, λοιπόν, της δουλειάς ενός γονιού είναι να εμφυσήσει αρετές ή όπως συνήθιζε να αναφέρει ο Αριστοτέλης «καλές συνήθειες». Τα παιδιά, ωστόσο, φτάνουν σε ένα σημείο όπου χρειάζεται να ενισχύσουν τη δική τους αυτοεκτίμηση, να ζήσουν σύμφωνα με τις δικές τους αξίες και να πάρουν τη δική τους ανεξάρτητη θέση ενήλικου στην κοινωνία.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Οι γονείς έχουν το καθήκον να προετοιμάσουν τα παιδιά βοηθώντας τα να ζήσουν μια ζωή ακεραιότητας, όταν όμως το καθήκον τους επιτελεστεί, τότε μπορούν να σταματήσουν να το κάνουν. Είναι απαραίτητο να σταματήσουν προτού η γονεϊκή αυθεντία μετατραπεί σε γονεϊκή παρενόχληση.

Η ολοκλήρωση προέρχεται από μέσα μας. Κανένας άλλος, ούτε καν ο άνθρωπος που μας έφερε στον κόσμο δεν μπορεί να μας την προσφέρει.

Το καλύτερο που μπορούν οι γονείς να κάνουν για να ενθαρρύνουν απόλυτη ολοκλήρωση για τα παιδιά τους είναι να τους παρέχουν το χώρο να γίνουν αυτάρκη καθώς μεγαλώνουν.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν για την ανατροφή των παιδιών

Τα παιδιά είναι προεκτάσεις των γονιών τους βιολογικά, μα όχι πάντα πολιτισμικά. Ξεκινούν να φτιάχνουν τις ατομικές τους ταυτότητες στην «φωλιά» της οικογένειας, αλλά όσο πιο αποκλίνουσες είναι αυτές οι ταυτότητες από των γονιών ή της οικογένειας σαν σύνολο, τόσο μεγαλύτερη είναι η προοπτική για προστριβή. Οι γονείς έχουν μια γενετική επίδραση και τη νομική επίβλεψη των παιδιών τους, μα δεν είναι ιδιοκτήτες τους.

Όπως πολύ όμορφα διατυπώνει ο Λιβανέζος ποιητής και φιλόσοφος Χαλίλ Γκιμπράν για την ανατροφή των παιδιών:

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Τα παιδιά σας δεν είναι παιδιά σας. Είναι οι γιοι και οι κόρες της επιθυμίας της Ζωής για τον εαυτό της. Έρχονται με μέσο εσάς, αλλά όχι από εσάς και παρόλο που είναι μαζί σας δεν σας ανήκουν. Μπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας, μα όχι και τις σκέψεις σας, γιατί έχουν τις δικές τους.

Μπορείτε να στεγάσετε τα σώματά τους, μα όχι και τις ψυχές τους, γιατί οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο, το οποίο δεν μπορείτε να επισκεφθείτε, ούτε καν στα όνειρα σας. Μπορείτε να παλέψετε να γίνετε σαν και αυτά, μα μην προσπαθείτε να τα κάνετε σαν και εσάς.»

Ελαστικότητα στις οικογενειακές σχέσεις

Όπως παρατήρησε ο Ηράκλειτος «πάντα ρει». Η φύση μιας σχέσης είναι το να συντηρείς κάτι εν όψει της αλλαγής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν αλλάζει, γιατί πρέπει.

Η σχέση ενός γονέα με το παιδί του είναι διαφορετική στη φάση της παιδικής ηλικίας και διαφορετική στην εφηβική.

Η σχέση υπόκειται σε διάφορους κύκλους, κρίσεις και επιλύσεις όλο αυτό τον καιρό. Η ελαστικότητα είναι το κλειδί για την επιβίωση της σχέσης.

Το να βρίσκεσαι πάνω σε ένα τρενάκι λούνα παρκ σημαίνει ότι βιώνεις αλλαγές κάθε δευτερόλεπτο. Τα ανεβάσματα και τα κατεβάσματα είναι δύο πολύ διαφορετικές αισθήσεις, ακόμη και όταν βρίσκεσαι στο ίδιο τρενάκι.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Βέργου

vergou mariaΦιλοσοφική Σύμβουλος.
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό