Η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια κρύβει από μόνη της ένα παράδοξο: ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι διατείνονται ότι παίζουν για να κερδίσουν, επενδύουν τα χρήματά τους σε μια δραστηριότητα η οποία εγγυάται ότι, αργά ή γρήγορα, θα χάσουν.

Ο εθισμός στον τζόγο αποτελεί μία από τις εξαρτήσεις σε συμπεριφορές, καθώς δε μεσολαβεί κάποια ψυχοδραστική ουσία και η ευφορική διάθεση προκαλείται απλά από την παραγωγή ενδογενών ενδορφινών. Η κατάταξη της εξάρτησης από τυχερά παιχνίδια ως ψυχική ασθένεια έγινε για πρώτη φορά στο DSM III. Πλέον τοποθετείται στις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων αλλά και στις διαταραχές των εξαρτήσεων.

Τα σημάδια παθολογικής εξάρτησης

Τα τυχερά παιχνίδια αντιμετωπίζονται από τον παίκτη ως προτεραιότητα με αποτέλεσμα:

  • την παραμέληση της οικογένειας ή άλλων καθηκόντων και πολλές φορές τη μειωμένη απόδοση στην εργασία.
  • αίσθημα στενοχώριας και πίεσης.
  • απλήρωτοι λογαριασμοί και συνεχής δανεισμός.
  • συνέχιση της δραστηριότητας παρά τη συσσώρευση αρνητικών συνεπειών.
  • αδυναμία ελάττωσης ή διακοπής του παιχνιδιού και αύξηση της συχνότητας.
  • Η συμπεριφορά η οποία σχετίζεται με την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια ξεκινά από την παρορμητικότητα, περνάει στον ψυχαναγκασμό και καταλήγει στην εθιστική συμπεριφορά.

Κύκλος σεμιναρίων για ανθρώπους με προβληματική σχέση με τα τυχερά παιχνίδια

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν προβληματικές σχέσεις με τα τυχερά παιχνίδια. Πρόκειται για ένα ζήτημα που σε αρκετούς προκαλεί πολλαπλές συνέπειες σε ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά η προβληματική σχέση με τα τυχερά παιχνίδια δεν αποτελεί μονόδρομο. Πολλοί άνθρωποι μέσα από προσπάθεια έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας το οποίο υποστηρίζει συστηματικά ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από το τζόγο και τα συγγενικά τους πρόσωπα θα διενεργήσει κύκλο τριών δίωρων σεμιναρίων με τίτλο: «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης από το τζόγο», το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ανθρώπους που νιώθουν ότι έχουν προβληματική σχέση με τα τυχερά παιχνίδια.

Μεταξύ άλλων στο σεμινάριο θα συζητηθούν τα εξής:

  • Η φύση της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια.
  • Τα βασικά χαρακτηριστικά της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, οι δυσκολίες αντιμετώπισής της και οι μύθοι που τη συνοδεύουν.
  • Οι τρόποι αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φαινομένου και η αξία της αλληλοβοήθειας.

Καθώς το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους που έχουν ή νιώθουν ότι έχουν προβληματική σχέση με τα τυχερά παιχνίδια, όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα πρέπει πριν την έναρξη του, να πραγματοποιήσουν μία με δύο συναντήσεις γνωριμίας με τους κοινωνικούς επιστήμονες/ στελέχη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, για να ενημερωθούν περισσότερο για το σεμινάριο και τους σκοπούς του και να λάβουν συνολικές πληροφορίες για το πρόγραμμα.

Με το πέρας του σεμιναρίου όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν σε ομάδες υποστήριξης για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα πραγματοποιηθούν στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, καθώς επίσης και να λάβουν εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, τα οποία θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 13/6/2019 και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 18:00-20:00, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του προγράμματος: 2410 233332, καθημερινά 9:00-20:00, έως και την Δευτέρα 10/6/2019, προκειμένου να υπάρχει χρόνος και για τις ατομικές ενημερωτικές συναντήσεις που προηγούνται των σεμιναρίων.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια, όπως και σε όλες τις δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, είναι δωρεάν.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας

Ηρώων Πολυτεχνείου 169 & Κουτσούμπα

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:00

Τηλέφωνο: 2410 233332

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρόσωπα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες:

Μανώλης Χαλεπούδης, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Κώστας Γκαϊφύλλιας, Κοινωνικός Λειτουργός, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, Στέλεχος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Διαβάστε ακόμη τα σχετικά άρθρα στο PSYCHOLOGY.GR: 

Για τις ανάγκες του άρθρου, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από παλαιότερο άρθρο της Πύλης Ψυχολογίας: Εθισμός στον τζόγο, της Ψυχιάτρου, Χ.Βαϊζίδου.