Το Athens Synthesis Center ανακοινώνει την έναρξη του νέου κύκλου, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Συνθετική - Σχεσιακή ψυχοθεραπεία καθώς και για το πρόγραμμα Συνθετικής συμβουλευτικής. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του κέντρου, προσφέρουν σε βάθος εκπαίδευση στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, βασισμένη στην ανθρωπιστική και συνθετική παράδοση.
Το Athens Synthesis Center είναι ένα πιστοποιημένο κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Εκπαίδευση στη Συνθετική - Σχεσιακή ψυχοθεραπεία

Ιδανικό τετραετές πρόγραμμα που θα σας παράσχει μια ισχυρή βάση γνώσεων και την εξειδίκευση για να εργάζεστε ως συνθετικός ψυχοθεραπευτής με ένα ευρύ φάσμα πελατών σε μια ποικιλία περιβαλλόντων. Οδηγεί στην εγγραφή σας στην European Association for Psychotherapy [EAP] (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας) και στο μητρώο των πιστοποιημένων ψυχοθεραπευτών της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και στην European Association for Integrative Psychotherapy [ΕΑΙP] (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συνθετικής Ψυχοθεραπείας) προαιρετικά.

Φιλοσοφική βάση του Προγράμματος

Ξεκινάμε από τη θέση ότι ψυχοθεραπεία είναι η σταθερή και σκόπιμη χρήση μιας σχέσης, βασισμένης στη θεραπευτική συμμαχία, στην υπηρεσία των στόχων του πελάτη. Θεωρούμε την ψυχοθεραπευτική σχέση ως μία συνδομούμενη προσπάθεια στην οποία τόσο ο πελάτης όσο και ο θεραπευτής είναι ενεργοί εταίροι.

Δεδομένης της κεντρικής σημασίας της σκόπιμης χρήσης της σχέσης και του εαυτού του ψυχοθεραπευτή στη συμβολή των επιτυχημένων αποτελεσμάτων, δίνουμε έμφαση στην αυτοστοχαστική πρακτική, την αυτοκατανόηση, τη διαπροσωπική συνάντηση και στην ευαισθησία στο συντονισμό, στον κακό συντονισμό και στην επιδιόρθωση για τη διατήρηση μιας αποτελεσματικής θεραπευτικής σχέσης. Συνδημιουργώντας και διατηρώντας μια καλά διατυπωμένη και ασφαλή θεραπευτική συμμαχία, ο επαγγελματίας και ο πελάτης μπορούν εξίσου να επικεντρώνονται σε πολύπλοκα διαπροσωπικά και ενδοπροσωπικά ζητήματα.

Προσέγγιση στη σύνθεση της ψυχοθεραπείας

Από αυτήν την διυποκειμενική προοπτική, εστιαζόμαστε τόσο στα φανερά λεκτικά επίπεδα της επικοινωνίας όσο και στα αφανή, μη λεκτικά επίπεδα της σχέσης· στις συνειδητές και μη συνειδητές διαστάσεις της επικοινωνίας. Βλέπουμε τη διαδικασία αλλαγής σαν κάτι που συμβαίνει στο πολύπλοκο σημείο επαφής αυτών των αλληλεπικαλυπτόμενων διαστάσεων της εμπειρίας.

Όπως λέει ο Alan Schore βλέπουμε την ψυχοθεραπεία όχι σαν αποκλειστικά την «ίαση μέσω συζήτησης», αλλά σε μεγάλο βαθμό ως την «ίαση μέσω επικοινωνίας» σε πολλαπλά επίπεδα εμπειρίας και διάδρασης.

Μια τέτοια διυποκειμενική προσέγγιση στη σύνθεση της ψυχοθεραπείας απαιτεί από τους ψυχοθεραπευτές να αναπτύξουν μια κατανόηση του εαυτού στις πολλαπλές του όψεις προκειμένου να ασκούν ευελιξία, κρίση, δεξιότητες, διαίσθηση και φαντασία στην κατάλληλη χρήση των διαφόρων διαστάσεων μιας θεραπευτικής σχέσης σε απόκριση των τρεχόντων σχεσιακών αναγκών του πελάτη.

Κλινική διαδικασία

Ο Εαυτός Μέσα σε Σχέση περιλαμβάνει μια διερεύνηση των παρόντων αναπτυξιακών και νευροβιολογικών θεωριών και ερευνών, οι οποίες προσφέρουν σημαντική ενόραση αναφορικά με την ανάπτυξη του εαυτού μέσα σε σχέση· τη διερεύνηση σχετικών θεωριών και πρακτικών εννοιών και μεθοδολογιών που διαμορφώνουν την κλινική πρακτική, και των πλαισίων στις οποίες είναι τοποθετημένη θεωρητικά και πρακτικά, καθώς και των διεργασιών εξουσίας.

Θα περιλαμβάνει επίσης μια διερεύνηση της προσωπικότητας του ίδιου του ψυχοθεραπευτή σε σχέση με τον πελάτη, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητα και το φύλο, από τις θεμελιώδεις προοπτικές της ψυχολογίας του εαυτού, τη σχεσιακή ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία, τη θεωρία της διυποκειμενικότητας, του υπαρξισμού και την εργασία σωματικής διεργασίας.

Τραύμα και πρώιμες αναπτυξιακές διεργασίες

Οι επιπτώσεις του τραύματος και των πρώιμων αναπτυξιακών διεργασιών πάνω στην ακεραιότητα του εαυτού θα αποτελέσουν μέρος της διδακτέας ύλης. Θα επικεντρωθεί επίσης στη διαδικασία της σύνθεσης, τονίζοντας τη συνδημιουργία της θεραπευτικής σχέσης σε συνειδητό, φανερό, ασυνείδητο και αφανές επίπεδο λειτουργίας. Θα καλυφθεί επίσης ο σχεδιασμός διαφορετικής θεραπευτικής αντιμετώπισης για παρουσιαζόμενα προβλήματα διαφορετικών πελατών από ένα συνθετικό πλαίσιο, χρησιμοποιώντας τα τρέχοντα συστήματα ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών.

Υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του προσωπικού στυλ, στα προσωπικά πλαίσια για συνθετική άσκηση και στοχαστική έρευνα, καθώς και στη διερεύνηση της άσκησης του σπουδαστή ως συνθετικού ψυχοθεραπευτή. Η ενότητα της διατριβής περιλαμβάνει προετοιμασία και ολοκλήρωση μιας γραπτής μελέτης/διατριβής πάνω σε μια περίπτωση, που θα αντανακλά την προσωπική προσέγγιση του σπουδαστή στη σύνθεση.

Η δομή του προγράμματος Συνθετικής- Σχεσιακής ψυχοθεραπείας

Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει:

1. Εισαγωγή στη Συνθετική Ομαδική Ψυχοθεραπεία

2. Εισαγωγή στην Συνθετική Ατομική Ψυχοθεραπεία

3. Συνθετική Θεραπεία Γονέων – Εφήβων

4. Συνθετική Θεραπεία Τραύματος & PTSD

5. Εισαγωγή στο Σχεσιακό και Ψυχοσυνθετικό Coaching

6. Απώλεια & Πένθος με τον Στέφανο Καραπαναγιώτη

Ενημερωθείτε διεξοδικά για το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Συνθετικής - Σχεσιακής ψυχοθεραπείας του Athens Synthesis Center.

Εκπαίδευση στην Συνθετική Συμβουλευτική

Η εκπαίδευση στην Συνθετική Συμβουλευτική προσφέρεται σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να μάθουν τις βασικές αρχές και πρακτικές της συμβουλευτικής αλλά και σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μια σταδιοδρομία στη συμβουλευτική ψυχικής υγείας.

Το μάθημα λαμβάνει χώρα μία η δύο φορές τον μήνα (Παρασκευή 17.30- 21.30) και Σάββατο (09.30-15.30) επί δύο - τρία χρόνια, συν μια ενότητα 1-2 εξαμήνων που αφορά στη τελική εργασία με περιστατικό, και περιλαμβάνει θεωρητικές πληροφορίες, εκπαίδευση δεξιοτήτων, προσωπική ανάπτυξη και πρακτική εμπειρία εργασίας με πελάτες.

Το μάθημα οδηγεί σε τυπικά προσόντα που εφοδιάζουν τους συμβούλους για να ασκούν το επάγγελμα σε μια ποικιλία περιβαλλόντων και πλαισίων. Στον τρίτο κύκλο αυτής της εκπαίδευσης, η Συμβουλευτική είναι βασικά αισιόδοξη και αυτοί που ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση εργάζονται με μη κριτικό, αποδεκτικό και ενσυναισθητικό τρόπο ώστε να ενθαρρύνουν τα άτομα να αναγνωρίσουν τους εσωτερικούς τους πόρους και τις δυνάμεις τους.

Υπάρχει έντονη εστίαση στη σχέση μεταξύ Συμβούλου και Πελάτη, στην αυτεπίγνωση και στο δυναμικό για θετική αλλαγή. Οι στόχοι αυτής της προσέγγισης είναι να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον όπου τα άτομα μπορούν να εξελίξουν την ικανότητα για προσωπική ανάπτυξη, αυτεπίγνωση, αυτονομία ή ελευθερία επιλογής κατεύθυνσης, αλλά και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις εμπειρίες και τις πράξεις τους.

Η Ανθρωπιστική Συνθετική Συμβουλευτική εργάζεται προς την αυτοπραγμάτωση, δηλαδή, στο να είσαι όλα όσα μπορείς να είσαι.

Ενημερωθείτε διεξοδικά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Συνθετική Συμβουλευτική του Athens Synthesis Center.

Στόχοι Ανθρωπιστικής Συνθετικής Συμβουλευτικής

Συγκεκριμένα, οι στόχοι περιλαμβάνουν:

• Την ανάπτυξη ενός μαθησιακού κλίματος που υποστηρίζει και παρέχει προκλήσεις, μέσα στο οποίο μπορεί να λάβει χώρα προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.
  • Τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο μπορούν να αναγνωρίζονται και να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές –για παράδειγμα, φυλή, ηλικία, σεξουαλικότητα και φύλο.
  • Μια σταθερή βάση στη θεωρία και την πράξη της Ανθρωπιστικής Συνθετικής Συμβουλευτικής.
  • Την ανάπτυξη της ικανότητας να δημιουργούν και να διατηρούν οι σπουδαστές μια αποτελεσματική συμβουλευτική σχέση.
  • Την καθιέρωση υψηλών κριτηρίων δεοντολογικής και επαγγελματικής άσκησης.

Λίγα Λόγια για το Athens Synthesis Center και τον ιδρυτή του

Από το 1989, 29 χρόνια τώρα, οι εκπαιδεύσεις του Athens Synthesis Center υποστηρίζουν και αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα και πολυφωνία, με σεβασμό και ευαισθησία στο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό και πνευματικό πλαίσιο στη ζωή των ατόμων.
Ιδρυτής του κέντρου είναι ο Πάνος Ασημάκης.

O Πάνος Ασημάκης έχει σπουδάσει ψυχολογία και ιστορία (ΒΑ), διοίκηση πανεπιστημίου (MA), και ψυχολογία (MSc., Ph.D.). Έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ), και της Ευρωπαικής Εταιρείας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (EAIP) και είναι Fellow της EAIP. Είναι κάτοχος του European Certificate of Psychotherapy (ECP) και του European Certificate for Integrative Psychotherapy (ECIP). Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί μεταξύ άλλων: Σύγχρονες ψυχοθεραπείες στην Ελλάδα, Διαχείριση του στρες, Η εκπαίδευση των ψυχοθεραπευτών στην Ελλάδα κ.ά.