Λόγω συνθηκών, η ομάδα Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων Ατόμων με Αυτισμό φέτος θα γίνει διαδικτυακά, δίνοντας τη δυνατότητα σε γονείς εκτός Αττικής να μπορούν να συμμετάσχουν!

Μετά από τρεις χρονιές γεμάτες συναισθήματα, οι ομάδες Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων Ατόμων με Αυτισμό στο Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με ΔΑΦ «Ηλίανθος» του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, συνεχίζονται και προχωρούν…

Για τη φετινή ομάδα γονέων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όλων μας, οι εγγραφές των γονέων θα γίνονται έως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε η έναρξη του νέου κύκλου της ομάδας να καλωσορίσει τα μέλη της εντός Νοεμβρίου.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 5782341 ή συμπληρώστε τη φόρμα στο τέλος της σελίδας για να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

Λίγα λόγια για την ομάδα Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων Ατόμων με Αυτισμό

Ο Αυτισμός αποτελεί μία δια βίου σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Πρόκειται για σοβαρή διαταραχή της ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από σοβαρά ελλείμματα και αποκλίσεις σε σημαντικούς γνωστικούς τομείς της ζωής ενός ατόμου όπως ο τρόπος επικοινωνίας (λεκτικής και μη λεκτικής), κοινωνικής αλληλεπίδρασης (συνδιαλλαγής) με τους άλλους και συμπεριφοράς (εμμονές, στερεοτυπικές κινήσεις).

Η οικογένεια είναι το κυρίαρχο σύστημα υποστήριξης ενός ατόμου με Δ.Α.Φ. Η καθημερινή «συμβίωση» με τον αυτισμό είναι ένας μαραθώνιος που όλα τα μέλη της οικογένειας χρειάζεται να αντιμετωπίσουν.

Οι επιπτώσεις του αυτισμού επηρεάζουν όλους μέσα στην οικογένεια, γονείς, αδέλφια. Ο δρόμος που οδηγεί στην αποδοχή είναι δύσκολος και όλοι μέσα στην οικογένεια βιώνουν πολλές και διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Εστιάζοντας στο πρώτο βασικό υποσύστημα της οικογένειας, εκείνο των γονέων, οραματιστήκαμε, λοιπόν τον συντονισμό ομάδας γονέων, ώστε μέσα σε ένα ασφαλές και πλαισιωμένο σύστημα να υποστηριχθούν οι ανάγκες, οι ενοχές, οι επιθυμίες, οι δυσκολίες, οι ανησυχίες και τα όνειρα του γονέα συμβιώνοντας με τον αυτισμό μέσα από τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους του, όχι μόνο του γονέα παιδιού με αυτισμό, αλλά και του γονέα παιδιού χωρίς αυτισμό, μέσα από τον ρόλου του συζύγου, του γιου ή της κόρης, του αδελφού, του φίλου, του συναδέλφου.

Σκοπός μας στις ομάδες είναι να ενισχυθούν ο γονικός και οι σημαντικοί άλλοι ρόλοι του, καθώς να προωθήσουμε μαζί την προσωπική τους ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς, ως άτομα - μέλη μιας ομάδας, έχουν τη δυνατότητα να συνευρεθούν με άλλους γονείς, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αλληλεπιδράσουν, να μοιραστούν εμπειρίες, αγωνίες, προβληματισμούς για το παιδί τους και τους ίδιους, να δικτυωθούν, να υποστηριχθούν και να υποστηρίξουν.

Η ομάδα ως ζωντανή διεργασία είναι ένας χώρος ασφάλειας και αποδοχής όλων, ώστε όλοι να αισθάνονται την άνεση που απαιτείται για να εκφραστούν ελεύθερα. Δίνουν την ευκαιρία στους γονείς να γνωρίσουν και άλλους γονείς με παρόμοιες αναζητήσεις/προβληματισμούς/φιλοσοφία, να μάθουν να επικοινωνούν με ενσυναίσθηση και να υποστηρίξουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον στο ρόλο τους ως γονείς.

Οι προηγούμενες ομάδες υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων ατόμων με Δ.Α.Φ.

Με πίστη και εμπιστοσύνη στη δυναμική της ομάδας, ως αμφίδρομης και ολόπλευρης συναλλαγής ανάμεσα στα μέλη, συνδιοργανώθηκε τη χρονιά 2018-2019 ένας πρώτο κύκλο έξι συναντήσεων ομάδας υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων ατόμων με Δ.Α.Φ. σε μηνιαία συχνότητα διάρκειας δύο ωρών στο εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με Δ.Α.Φ. «Ηλίανθος».

Οι συναντήσεις είχαν συγκεκριμένη θεματολογία ανά συνάντηση (Επικοινωνία, Επαναλαμβανόμενες Συμπεριφορές- Ειδικά Ενδιαφέροντα, Ελεύθερος χρόνος – Παιχνίδι, Διαχείριση Συμπεριφοράς)

Η ομάδα ήταν «κλειστή» με την έννοια ότι τα μέλη είχαν δηλώσει συμμετοχή από πριν και δεν υπήρχε δυνατότητα να εισάγονται νέα μέλη σε κάθε συνάντηση. Στόχος ήταν μέσα από το συγκεκριμένο αριθμό συναντήσεων να ενισχυθεί η συνοχή και συνεκτικότητα της ομάδας.

Η μεθοδολογία για την ομάδα ήταν η συζήτηση και ο βιωματικός τρόπος μάθησης (βιωματικές ασκήσεις) με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, όπου ήταν συμβατό.

Με απώτερο στόχο, η ομάδα αυτή να αποτελέσει πρόδρομο ενός νέου κλειστού κύκλου συναντήσεων με γονείς από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, χωρίς προγραμματισμένη θεματολογία, αλλά επεξεργαζόμενοι μαζί με τους γονείς δυνάμεις και αδυναμίες, δημιουργήσαμε μια δεύτερη ομάδα για τη χρονιά 2019-2020.

Τα μέλη της ομάδας αυξήθηκαν και η συναισθηματική διεργασία γινόταν μέσα από βιωματικές ασκήσεις σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες, καθώς και στην ολομέλεια συναλλασσόμενοι και αλληλεπιδρώντας γονείς και συντονίστριες. Με την έξαρση του νέου κορωνοϊού, η ομάδα μας συνέχισε διαδικτυακά.

Μετά από μια χρονιά με παγκόσμια πρωτόγνωρες συνθήκες και πολλά δυσφορικά συναισθήματα αναφορικά με την υγεία και την ασφάλειά μας, ανοίξαμε τη χρονιά 2020-2021, την πόρτα σε γονείς εκτός «Ηλίανθου» τηρώντας τα μέτρα προστασίας για όλους μας και διατηρώντας το μέχρι τώρα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον που πλαισιώνουμε τους γονείς-μέλη των ομάδων μας.

Διαβάστε τι είπαν οι γονείς που συμμετείχαν στην ομάδα Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων Ατόμων με Αυτισμό: Γονείς μαζί στο ταξίδι του Αυτισμού

Συντονισμός: Αγγέλα Μεννή: Κοινωνική Λειτουργός –Συστημική Θεραπεύτρια,
Τζίνα Πατσαρίνου: Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Ειδικευόμενη Συστημική Θεραπεύτρια