Όταν κλήθηκα να μιλήσω για την Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου, δέχτηκα με χαρά, είχα όμως ένα δίλημμα: Να μιλήσω γι’ αυτό ως ψυχολόγος εξειδικευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές ή  να θυμηθώ πόσο διαφορετικά δούλευα πριν από την εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών; Σίγουρα θα είχα πολλά να πω με αφορμή το βιβλίο «Η Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου» 

Να μιλήσω ως γυναίκα που έχω περάσει η ίδια από το σκοτεινό δρόμο των Διατροφικών διαταραχών και έχω βγει πλέον από αυτόν;

 Η ιστορία της Δάφνης μου θύμισε σε πολλά σημεία τη δική μου πορεία…

Η αίσθηση ότι εσύ φταις γι’ αυτό που σου συμβαίνει, η αίσθηση του εγκλωβισμού, το κρύψιμο, η ντροπή που σε κατακλύζει, η απογοήτευση, η απαξίωση και η αμφισβήτηση του εαυτού μού είναι οικεία, όπως επίσης η μεγάλη χαρά που νιώθεις, όταν καταφέρνεις βήμα βήμα να αποχωριστείς το στενό και αποπνικτικό δωμάτιο της διαταραχής και να προχωρήσεις εκεί που πραγματικά είσαι καλά.

Η Δάφνη είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η θεραπεία των ανθρώπων με Διατροφικές διαταραχές είναι εφικτή. Όχι, δεν είναι εύκολη, δεν είναι γρήγορη ή βιαστική, δε μπορείς να κόψεις δρόμο, να παραλείψεις βήματα.

Είναι εξατομικευμένη η θεραπεία και απαιτεί αφοσίωση. Φαίνεται σαν πάλη, αλλά δεν είναι. Γιατί, όσο παλεύεις με τη διαταραχή, τόσο αυτή εξαγριώνεται, η δύναμή της υπερισχύει και τελικά κρύβεσαι ακόμα πιο βαθιά. Η λύση και η έξοδος από τη δίνη της είναι να στρέψεις το βλέμμα, την προσοχή σου εκεί που είναι πραγματικά η πηγή της θεραπείας.

Η Δάφνη στο βιβλίο της μιλάει για την ισχυρή επιθυμία της να αντιμετωπίσει τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και το σώμα της. Αυτή η δυνατή προσωπική επιθυμία είναι πολλές φορές η αφετηρία για την αλλαγή, για την έξοδο από την παγίδα των ΔΔ.

Λένε ότι, όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, τότε εμφανίζεται και ο δάσκαλος. Και όταν δίπλα στον ένα δάσκαλο, βρίσκεις ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να σε υποστηρίξουν και να μεταδώσουν τις γνώσεις τους-πραγματικά κλειδιά για να ανοίξεις την πόρτα και να βγεις έξω από τη διαταραχή- τότε η πρόκληση είναι μεγάλη.

Αποκτήστε το βιβλίο Η καλύτερη δίαιτα του κόσμου από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Η εμπειρία της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders

Κομμάτι της θεραπείας της Δάφνης ήταν η παρακολούθηση της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders στο ΚΕΑΔΔ.

Πρόκειται για μια καθαρά βιωματική εμπειρία, οπότε, είναι επόμενο, να δεις πλέον καθαρά πώς είσαι εσύ με την τροφή και το σώμα σου καθώς και το τι εξυπηρετεί η μέχρι τώρα στάση σου.

Τι αυτή εμποδίζει;

Πώς αλλιώς θα μπορούσες να λειτουργείς ώστε να προχωράς εκεί που αληθινά θέλεις να πας;

Οι διατροφικές και οι ψυχολογικές-συμπεριφορικές τεχνικές που έχουμε λάβει μέσα στην εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders*, είναι πραγματικά πολύτιμα εργαλεία, όχι μόνο στη δουλειά με τους ανθρώπους που μας ζητάνε βοήθεια, αλλά και στην προσωπική εργασία με τον εαυτό.

Θεραπεύοντας τις διατροφικές διαταραχές

Η βαθιά θεραπεία της Δάφνης έγινε βέβαια μέσα το γραφείο του διατροφολόγου και της ψυχολόγου. Στις Διατροφικές Διαταραχές γενικά το σώμα, το μυαλό και το συναίσθημα έχουν την τάση να κινούνται προς τα άκρα.

Ζητούμενο, λοιπόν, στη θεραπεία είναι να βρεις την ισορροπία ως προς το πώς να τρέφεσαι, πώς να γυμνάζεις το σώμα σου, πώς να το ξεκουράζεις, πώς να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις στην καθημερινότητά σου. Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες είναι άλλωστε οι πυλώνες που καθορίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία κάθε ανθρώπου.

Η Δάφνη περιγράφει πώς έμαθε από την αρχή να ακούει το σώμα της, να αναγνωρίζει τις ανάγκες του, τα όριά του. Έμαθε τι τη βοηθάει και τι την επιβαρύνει. Τι μπορεί να φαίνεται δελεαστικό, αλλά αργά ή γρήγορα, το αποτύπωμα που αφήνει στο σώμα και στην ψυχή, μπορεί να γίνει πληγή.

Έμαθε να επιλέγει, να δέχεται κάτι και να το διαμορφώνει με το δικό της υγιή τρόπο, όχι αυτόν της διαταραχής. Επίσης έμαθε να απορρίπτει, όταν χρειάζεται, συνειδητά αυτή τη φορά.

Ξέμαθε να καθορίζει την αξία της από τον αριθμό στη ζυγαριά ή από το νούμερο στα ρούχα. Σταμάτησε να λειτουργεί μηχανικά, καθοδηγούμενη από τις παγιωμένες συνήθειες, που κάποιες φορές έφταναν στα όρια του εθισμού. Έπαψε να είναι προγραμματισμένη από τους άλλους, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους.

Στάθηκε με επιμονή και δούλεψε πάνω στις εγκλωβιστικές σκέψεις και στα επώδυνα συναισθήματα.

Κατανόησε ότι, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικά επίπεδα στη σεροτονίνη μέσα από τη διατροφή της, το μυαλό σταματάει να είναι σαμποτέρ και γίνεται καλός σύμβουλος και συνεργάτης.

Επίσης, η διαρκής ανησυχία και θλίψη μπορούν να δώσουν τη θέση τους στη σταθερή ψυχραιμία και χαρά.

Και κάπως έτσι, η μικρή αλλαγή, έφερε την επόμενη, που οδήγησε στη λίγο μεγαλύτερη, μέχρι να φτάσει στον προορισμό της, στην Ιθάκη της, όπως αναφέρει και η ίδια. Το ταξίδι βέβαια δεν ήταν απευθείας. Είχε σταματήματα, καθυστερήσεις, είχε μικρές επιστροφές προς τα πίσω, γιατί έτσι γίνονται αυτά τα ταξίδια. Η Δάφνη πάντως φαίνεται να έφτανε πιο πλούσια και πιο σοφή, σε κάθε επόμενο σταθμό της διαδρομής της.

Επιστρέφοντας στον εαυτό μου και λαμβάνοντας υπόψη τη δική μου ιστορία, αλλά και εκείνες των ανθρώπων που έχουμε δουλέψει μαζί θεραπευτικά, θέλω να επιβεβαιώσω ότι η θεραπεία από τις ΔΔ είναι δυνατή, πραγματοποιήσιμη. Αρκεί να το θέλεις βαθιά.

Η θεραπεία όμως δεν είναι μια αόριστη, τυχαία εμπειρία. Είναι οργανωμένη, συνειδητή διαδικασία, με κομμάτια άλλοτε αυστηρά, άλλοτε ευέλικτα.

Το βιβλίο η «Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου» περιγράφει τη θεραπεία με εξαιρετικό τρόπο, κατάλληλο τόσο για τους επαγγελματίες υγείας, όσο και για τον καθένα που θέλει να κατανοήσει τις Διατροφικές διαταραχές ή να απελευθερωθεί από αυτές.

Όταν διάβασα το βιβλίο «Η Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου», ένιωσα βαθύ θαυμασμό για τη Δάφνη και όσα έχει πετύχει.
Θαυμάζω την επιμονή της, τη δύναμή της, το θάρρος της να γκρεμίσει πολλά οικεία και βολικά κομμάτια στη ζωή της, θαυμάζω την ικανότητά της να χτίσει από την αρχή καινούργιες κατασκευές πιο στέρεες και λειτουργικές.
Τη θαυμάζω επειδή πήρε τη ζωή της στα χέρια της, επειδή δυνάμωσε τα πόδια της, ώστε να τη στηρίζουν και να την πηγαίνουν όπου αληθινά θέλει να πάει.
Τη θαυμάζω επειδή δάμασε το φλύαρο μυαλό, που πολλές φορές, μέσα στη δύνη της διαταραχής, δεν ξέρει τι λέει.

Δάφνη, σε θαυμάζω που μοιράστηκες το ταξίδι της θεραπείας σου με όλους μας. Είναι τιμή μας!

Είμαι βέβαιη ότι σέβεσαι και αποδέχεσαι τη μοναδικότητα και το μεγαλείο σου, ότι φροντίζεις τον εαυτό σου με αγάπη, ότι απολαμβάνεις τη ζωή σου!

Τέλος, εύχομαι όλοι όσοι διαβάσατε αυτά τα λόγια, να έχετε ήδη μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με την τροφή και με το σώμα σας.

Εύχομαι όμως ακόμα πιο πολύ, όσοι από εσάς αναγνωρίζετε ότι κάτι είναι διαστρεβλωμένο, κάτι σας βασανίζει σε σχέση με τα παραπάνω, να το φροντίσετε, να διαχειριστείτε με τον κατάλληλο τρόπο και με τους κατάλληλους ανθρώπους ό,τι στέκεται εμπόδιο στη ζωή που σας αξίζει.

Λίγα λόγια για την Νικολέτα Γιαλελάκη

Νικολέτα Γιαλελάκη - Ψυχολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity

Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ψυχολογία της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Southampton στη Μεγάλη Βρετανία.

Πίσω στην Ελλάδα, εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχολογικής Υποστήριξης. Από το 2014 συμμετέχει σταθερά στο Process Work Hub σε ομάδες εποπτείας και επιμόρφωσης, με κατεύθυνση τη Θεραπεία Διεργασίας.

Το 2020 απέκτησε τον τίτλο Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity. Έκτοτε, παρακολουθεί τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΑΔΔ γύρω από τη διατροφή, την άσκηση και την ψυχολογία.

Εργάζεται από το 2005 ως Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και ενηλίκων σε ιδιωτικά κέντρα θεραπείας της Αττικής και ως ελεύθερη επαγγελματίας στο κέντρο της Αθήνας.

*Η εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity είναι πιστοποιημένη από το BPS και παρουσιάζεται κατά αποκλειστικότητα για την Ελλάδα από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) σε συνεργασία με το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας.