Τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με την εικόνα ενός ανθρώπου που παρουσιάζει κάποιας μορφής διατροφική διαταραχή κι ακόμα πιθανότερο να ακούσουμε για κάποιο συνάνθρωπό μας που έχει κάποια διατροφική διαταραχή. 

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι «γιατί στη σημερινή εποχή έχουμε περισσότερα περιστατικά σε σχέση με το παρελθόν;».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τον τύπο με άρθρα και εικόνες που παραπέμπουν στο συνδυασμό της αποδοχής με την ωραία εξωτερική εικόνα. Μία ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί πάνω στην εικόνα και την εμφάνιση. 

Πόσες φορές η διαφήμιση ενός γιαουρτιού δε συνδυάζεται με μία καλλίγραμμη κοπέλα; Άρθρα σε περιοδικά υπόσχονται λύσεις για όλους τους ανθρώπους και με σιγουριά προτείνουν μεθόδους που σε λίγο χρονικό διάστημα μπορούν να έχουν φανταστικά αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους, τη σύσφιξη των μυών κ.ο.κ. . Το πώς μας βλέπουν οι άλλοι έχει αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας.

Ερωτήσεις που εύλογα γεννούνται είναι:

Ποιοι παρουσιάζουν διατροφική διαταραχή; Ποιους αφορά κυρίως; Μπορούμε να τους διακρίνουμε ανάμεσά μας; Τι είναι τελικά η διατροφική διαταραχή και ποια η σημαντικότητά της; Διατροφική διαταραχή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η συνεχής και υπερβολική ενασχόληση με το σχήμα και το βάρος του σώματος όπου καταλήγει τελικά σε προβληματικές συμπεριφορές για τον έλεγχο του βάρους.

Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές δεν είναι τίποτα άλλο από τα εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. 

Η διαταραχή καταλήγει να είναι ο τρόπος που προσπαθούνε να αντιμετωπίσουνε τις δυσκολίες που προκύπτουν στην ζωή τους αλλά και το γενικότερο στυλ ζωής τους. Η υπερφαγία ή μη λήψη φαγητού λειτουργούνε κατασταλτικά στην έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων που πονάνε. 

Η μη έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής και επέμβαση για κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο. 

Ο κάθε άνθρωπος δυνητικά θα μπορούσε να αναπτύξει μία ψυχογενή διατροφική διαταραχή, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου ή εκπαιδευτικού επιπέδου.Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: « Κι όλοι εμείς που κάποια στιγμή στη ζωή μας κάνουμε κάποια δίαιτα, κινδυνεύουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποια διατροφική διαταραχή;».

Η αλήθεια είναι ότι η δίαιτα από μόνη της δεν είναι υπεύθυνη για μία διατροφική διαταραχή. Όμως αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι η διατροφική διαταραχή ξεκινάει πάντα με μία δίαιτα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Συντονιστής ομάδων σχολών γονέων. Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συμβουλευτικής (E.A.C.). Ατομική Συμβουλευτική εφήβων κι ενηλίκων. Συμβουλευτική ζεύγους, Ομάδες αυτογνωσίας, Ομάδες σχολών γονέων.