Διατροφικές Διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με την εικόνα ενός ανθρώπου που παρουσιάζει κάποιας μορφής διατροφική διαταραχή κι ακόμα πιθανότερο να ακούσουμε για κάποιο συνάνθρωπό μας που έχει κάποια διατροφική διαταραχή. 

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι «γιατί στη σημερινή εποχή έχουμε περισσότερα περιστατικά σε σχέση με το παρελθόν;».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τον τύπο με άρθρα και εικόνες που παραπέμπουν στο συνδυασμό της αποδοχής με την ωραία εξωτερική εικόνα. Μία ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί πάνω στην εικόνα και την εμφάνιση. 

Πόσες φορές η διαφήμιση ενός γιαουρτιού δε συνδυάζεται με μία καλλίγραμμη κοπέλα; Άρθρα σε περιοδικά υπόσχονται λύσεις για όλους τους ανθρώπους και με σιγουριά προτείνουν μεθόδους που σε λίγο χρονικό διάστημα μπορούν να έχουν φανταστικά αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους, τη σύσφιξη των μυών κ.ο.κ. . Το πώς μας βλέπουν οι άλλοι έχει αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας.

Ερωτήσεις που εύλογα γεννούνται είναι:

Ποιοι παρουσιάζουν διατροφική διαταραχή; Ποιους αφορά κυρίως; Μπορούμε να τους διακρίνουμε ανάμεσά μας; Τι είναι τελικά η διατροφική διαταραχή και ποια η σημαντικότητά της; Διατροφική διαταραχή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η συνεχής και υπερβολική ενασχόληση με το σχήμα και το βάρος του σώματος όπου καταλήγει τελικά σε προβληματικές συμπεριφορές για τον έλεγχο του βάρους.

Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές δεν είναι τίποτα άλλο από τα εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. 

Η διαταραχή καταλήγει να είναι ο τρόπος που προσπαθούνε να αντιμετωπίσουνε τις δυσκολίες που προκύπτουν στην ζωή τους αλλά και το γενικότερο στυλ ζωής τους. Η υπερφαγία ή μη λήψη φαγητού λειτουργούνε κατασταλτικά στην έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων που πονάνε. 

Η μη έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής και επέμβαση για κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο. 

Ο κάθε άνθρωπος δυνητικά θα μπορούσε να αναπτύξει μία ψυχογενή διατροφική διαταραχή, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου ή εκπαιδευτικού επιπέδου.Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: « Κι όλοι εμείς που κάποια στιγμή στη ζωή μας κάνουμε κάποια δίαιτα, κινδυνεύουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποια διατροφική διαταραχή;».

Η αλήθεια είναι ότι η δίαιτα από μόνη της δεν είναι υπεύθυνη για μία διατροφική διαταραχή. Όμως αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι η διατροφική διαταραχή ξεκινάει πάντα με μία δίαιτα.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Συντονιστής ομάδων σχολών γονέων. Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συμβουλευτικής (E.A.C.). Ατομική Συμβουλευτική εφήβων κι ενηλίκων. Συμβουλευτική ζεύγους, Ομάδες αυτογνωσίας, Ομάδες σχολών γονέων.

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η ντροπή
ντροπή

Που είσαι ντροπή?
Είμαι μέσα στη σκέψη σου, στο μυαλό σου, σε όλο σου το “είναι”. Είμαι παντού. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπάρχω από την πρώτη κιόλας στιγμή, από όταν πρωτοήρθες στον κόσμο και θα είμαι δίπλα σου μέχρι να “φύγεις”.

Η Χαρά των Χριστουγέννων
χριστούγεννα

Χριστούγεννα, γιορτές, χαμόγελα και καλή διάθεση… ή μήπως όχι; Άραγε είναι το ίδιο για όλους; Σίγουρα όχι… Υπάρχουν άνθρωποι που είναι γεμάτοι χαρά (και φαίνεται στα πρόσωπά τους) κι άλλοι που βιώνουν μία θλίψη. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις υπάρχουν κι άλλων πολλών ειδών καταστάσεις.

Μαθήματα Ζωής!
Μαθήματα Ζωής

Είναι απόγευμα και μόλις έχω φτάσει στο σπίτι. Eίμαι μέσα στο αυτοκίνητο κι όση ώρα περιμένω να ανοίξει η πόρτα του γκαράζ, ένας ήχος επαναλαμβανόμενος, οικείος, ταυτόχρονα όμως και μη αναγνωρίσιμος, ίσως και λίγο “σκληρός”, φτάνει στα αυτιά μου.

Κάθε στιγμή μετράει!

Κάθε στιγμή περνάει. Έρχεται μία κατάσταση, μια αρρώστια, μια απώλεια να μας θυμίσει ότι στη ζωή τα πάντα είναι εφήμερα. Μόνο το σήμερα είναι σίγουρο. Η κάθε στιγμή που τώρα ζούμε, σε λίγο θα έχει φύγει. Και μαζί της φεύγει κι ο χρόνος κι όλα αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε.

Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares