Το διαδικτυακό σεμινάριο Καταπολεμώντας τον σχολικό εκφοβισμό (bullying): αναγνώριση, πρόληψη, αντιμετώπιση, διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Σχετικά με το Σεμινάριο

Ως ψυχολόγος και θεραπεύτρια, δεν είναι λίγες οι φορές που μιλώντας με εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικά αρκετούς διαφορετικούς ανθρώπους, βλέπω ότι το θέμα του εκφοβισμού προβληματίζει όλο και περισσότερους, όλο και πιο συχνά, τόσο στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όσο και σε μικρότερες πόλεις στην περιφέρεια.

«Τι να κάνω με τον γιο μου», «τι να κάνω με την κόρη μου», «τι να κάνω με τον μαθητή μου» που είτε εισπράττει είτε εκδηλώνει επιθετικές συμπεριφορές είναι ερωτήσεις θα έλεγα κάπως συχνές.

Ο σχολικός εκφοβισμός και γενικά οι πράξεις εκφοβισμού (στα αγγλικά bullying) είναι ένα βλαπτικό ψυχοκοινωνικό φαινόμενο, που φαίνεται να έχει αυξητικές τάσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Είναι ένα φαινόμενο που δρα ιδιαίτερα επιζήμια σε πολλές πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής ζωής, όπως π.χ. στην ομαδικότητα, τη συνεργασία, τη μάθηση, την εποικοδομητική επικοινωνία, τις σχέσεις, την ποιότητα ζωής.

Οι πράξεις εκφοβισμού έχουν μεταξύ άλλων ως κίνητρο την κυριαρχικότητα μέσω της εσκεμμένης πρόκλησης φόβου σε πολλά επίπεδα.

Ωστόσο, είναι ένα φαινόμενο που φαίνεται ότι μπορεί να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα, όταν συνυπάρχουν κάποιοι παράγοντες, όπως π.χ. η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και η έγκαιρη και κατάλληλη δράση.

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα/ζητήματα που θα διερευνηθούν μέσα από αυτό το 2μιση ωρών σεμινάριο.

Πιο συγκεκριμένα, θα έχεις την ευκαιρία ενδεικτικά να μάθεις:

  • Τι συνιστά εκφοβισμό;
  • Πώς μπορεί κανείς να τον αναγνωρίσει;
  • Με ποιους τρόπους συνήθως εκδηλώνεται;
  • Ποιες παράμετροι τον ενθαρρύνουν;
  • Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει στην ψυχική κατάσταση ατομικά και στην κοινότητα;
  • Ποιοι μπορεί να είναι μερικοί τρόποι αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης;

Θα μπορεί να υπάρχει αλληλεπίδραση μέσα στα επιτρεπτά χρονικά όρια του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Γονείς
  • Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
  • Επαγγελματίες Υγείας
  • Φροντιστές
  • Κάθε ενεργό πολίτη που θέλει να είναι αφυπνισμένος για τέτοιου είδους φαινόμενα.
  • Γενικά, το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το ψυχοκοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και ευρύτερα τον εκφοβισμό, καθώς τέτοια φαινόμενα μπορούν να εκδηλωθούν και σε άλλες ομάδες (π.χ. στον εργασιακό χώρο, στην κοινότητα, στο διαδίκτυο, κτλ.)

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Μεταβείτε στην πλατφόρμα του PSYVERSITY για έγκαιρη εγγραφή στο σεμινάριο Καταπολεμώντας τον σχολικό εκφοβισμό (bullying).

Εισηγήτρια του Σεμιναρίου

artemis antoniouΗ Άρτεμις Αντωνίου, είναι ψυχολόγος και συνθετική ψυχοθεραπεύτρια. Δουλεύει σε ατομικό επίπεδο από το 2002 ξεκινώντας από τη Μ. Βρετανία ενώ από το 2005 εργάζεται στην Ελλάδα ιδιωτικά ως σύμβουλος ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια καθώς επίσης εισηγείται σε σεμινάρια πάνω σε σύγχρονα θέματα ψυχολογίας.

Είναι μέλος αναγνωρισμένων συλλόγων στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία καθώς και πιστοποιημένο μέλος του EuroPsy.
Απέκτησε το πτυχίο της στην Ψυχολογία (BSc Hons) από το University of Reading της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό της (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το London Metropolitan University στο Λονδίνο.

Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. To 2015 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ας μιλήσουμε για ψυχοθεραπεία» (εκδόσεις iWrite).

Συνοπτικές Πληροφορίες Σεμιναρίου

Κόστος: 20€
Διάρκεια: 2μιση Ώρες
Διαδικτυακός χώρος συνάντησης: Ζωντανά στο Zoom
Ημερομηνία: 9 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα: 18.30 – 21.00

Μεταβείτε στην πλατφόρμα του PSYVERSITY για έγκαιρη εγγραφή στο σεμινάριο Καταπολεμώντας τον σχολικό εκφοβισμό (bullying).