apofthegmata osho

Ο Osho γεννήθηκε το 1931 στην Ινδία και απεβίωσε το 1990. Έγινε πολύ γνωστός για τις τεχνικές διαλογισμού που δημιούργησε και για τις ομιλίες του. Χαρακτηρίστηκε από τους Sunday Times του Λονδίνου ως ένας από τους 1.000 δημιουργούς του 20ου αιώνα. Ακολουθούν ορισμένα αποφθέγματά του.

Αποφθέγματα του Osho

 1. Η αλλαγή είναι η ίδια η δομή της ζωής. Χρειάζεται να το καταλάβεις και να προχωρήσεις μ' αυτό.

 2. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης μοναξιά, νιώθεις κάτι σας πληγή, ένα κενό που πονάει και χρειάζεται να το γεμίσεις. Η λέξη μοναχικότητα δεν έχει την έννοια της πληγής.

 3. Μοναχικότητα σημαίνει ολοκλήρωση.

 4. Πάντοτε όμως να κοιτάζεις αν αυτό που αντιμετωπίζεις σαν πρόβλημα είναι κάτι αρνητικό ή αν είναι κάτι θετικό. Αν είναι κάτι αρνητικό, τότε μην το πολεμάς. Μην ασχολείσαι καθόλου μαζί του. Αναζήτησε απλώς το θετικό του και τότε θα βρίσκεσαι στη σωστή πόρτα.

 5. Ο μεγαλύτερος φόβος στον κόσμο είναι το να μείνει κανείς μόνος. Οι άνθρωποι κάνουν χίλια δυο πράγματα μόνο και μόνο για να μη μείνουν μόνοι.

 6. Η μοναξιά είναι η απουσία του άλλου. Η μοναχικότητα είναι η παρουσία του εαυτού.

 7. Όταν δεν είσαι σε θέση να ζεις αγαπώντας βαθιά ούτε καν τον ίδιο σου τον εαυτό, πώς μπορείς να ζεις μαζί με τους άλλους; Οι άλλοι βρίσκονται πολύ μακριά.

 8. Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από το να είσαι αρμονικός, συμφιλιωμένος με το όλον.

 9. Ζήσε. Και προσπάθησε να γνωρίσεις τί είναι η ζωή.

 10. Η ευδαιμονία δεν εξαρτάται από κανέναν. Είναι η χαρά του να δημιουργείς κάτι. Το αν το εκτιμάει κάποιος ή όχι είναι άσχετο. Το απόλαυσες ενόσω το δημιούργησες. Αυτό είναι αρκετό, περισσότερο από αρκετό.

 11. Οι άνθρωποι δε θέλουν να πάνε βαθιά. Αγγίζουν απλώς την επιφάνεια και το βάζουν στα πόδια, πριν αρχίσει οτιδήποτε να γίνεται δέσμευση.

 12. Αποδέξου αυτό που βρίσκεται εκεί και από τη στιγμή που το αποδέχεσαι χωρίς όρους, τότε το κάθε τι είναι όμορφο.

 13. Οτιδήποτε έρχεται στο δρόμο σου, να το ευχαριστείς και να είσαι ευγνώμων.

 14. Μην ανησυχείς και μην αναζητάς τον έρωτα αλλιώς θα τον χάσεις τελείως.

 15. Ο έρωτας δεν είναι ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις. Όταν όμως κάνεις άλλα πράγματα θα συμβεί ο έρωτας.

 16. Όταν αναζητάς το σημαντικό είναι το μέλλον, το σημαντικό είναι ο στόχος. Κι όταν δεν αναζητάς, η παρούσα στιγμή είναι όλα όσα υπάρχουν. Δεν υπάρχει κανένα μέλλον, οπότε δεν μπορείς να αναβάλλεις. Δε μπορείς να πεις: αύριο θα είμαι χαρούμενος.

 17. Aνταποκρίσου σε αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι υπευθυνότητα.

 18. Το να είσαι απλός σημαίνει να μετακινηθείς από το κεφάλι στην καρδιά.

 19. Ο έρωτας είναι κάτι υπερβατικό. Δεν μπορείς να τον κουμαντάρεις εσύ. Εκείνοι που έχουν προσπαθήσει, έχουν χάσει όλη του την ομορφιά.

 20. Πολλή καταπίεση έχει συμβεί, επειδή η λογική είναι ένας καταπιεστικός δικτάτορας. Από τη στιγμή που σε ελέγχει η λογική σκοτώνει πράγματα.

 21. Εσύ είσαι ο κόσμος, όταν λοιπόν αλλάζεις νοοτροπία αλλάζεις τον ίδιο τον κόσμο μέσα στον οποίο ζεις.

 22. Η πρώτη φιλία πρέπει να είναι με τον εαυτό, είναι όμως πολύ σπάνιο να βρεις άνθρωπο που να είναι φιλικός προς τον εαυτό. Είμαστε εχθροί του ευατού μας, ενώ ελπίζουμε μάταια ότι μπορούμε να γίνουμε φίλοι με κάποιον άλλον.

 23. Ο τρόπος της αγάπης είναι ο τρόπος των μη-προσδοκιών. Η αγάπη υπάρχει μόνον όταν υπάρχει πλήρης αποδοχή, χωρίς καμιά επιθυμία να αλλάξεις κάτι.

 24. Δεν γίνεται να πάει λάθος η ύπαρξη. Αν δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες μας, αυτό απλώς σημαίνει ότι οι επιθυμίες μας ήταν λάθος.

 25. Η αγάπη είναι ένα τριαντάφυλλο μέσα στο είναι σου, προετοίμασε όμως το είναι σου. Διάλυσε το σκοτάδι και την ασυνειδησία. Έχε όλο και πιο πολλή εγρήγορση κι επίγνωση και η αγάπη θα έρθει από μόνη της, στην ώρα της. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Κι όποτε έρχεται, είναι πάντοτε τέλεια.

 26. Η αγάπη δεν λέει ποτέ, ''Κάλυψε αυτές τις προϋποθέσεις και τότε θα σε αγαπήσω.'' Η αγάπη είναι σαν την αναπνοή: όταν συμβαίνει, είσαι απλώς αγάπη. Δεν έχει σημασία ποιος σε πλησιάζει, αμαρτωλός ή άγιος. Όποιος σε πλησιάζει αρχίζει να νιώθει τον παλμό της αγάπης, γίνεται χαρούμενος. Η αγάπη αποτελεί άνευ όρων δόσιμο – αλλά μόνο εκείνοι που έχουν είναι ικανοί να δίνουν

 27. Το πρώτο πράγμα στη ζωή είναι να βρίσκεις νόημα στην τωρινή στιγμή.

 28. Ο θάνατος δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας ζωής. Ναι, είναι το τέλος κάποιου πράγματος που είναι ήδη νεκρό. Πρόκειται για την κορύφωση αυτού που ονομάζουμε ζωή, αν και πολύ λίγοι γνωρίζουν τι είναι η ζωή. Ζουν, αλλά ζουν μέσα σε τέτοια άγνοια που δεν γνωρίζονται ποτέ με την ίδια τους τη ζωή.

 29. Η αγάπη σέβεται τον άλλο. Είναι μια σχέση όπου παίρνεις και δίνεις. Της αρέσει της αγάπης να δίνει και της αρέσει της αγάπης να παίρνει. Πρόκειται για μοίρασμα, πρόκειται για επικοινωνία.

 30. Αν καταλαβαίνεις, αν βλέπεις, αν μπορείς να νιώσεις και να βιώσεις το γεγονός ότι δεν είσαι χωριστά από την ύπαρξη, ότι είσαι ένα μαζί της, εξαφανίζεται κάθε φόβος του θανάτου, διότι δεν υπάρχει μέσα σου κανείς που θα πεθάνει. Δεν υπάρχει καταρχήν κανένας απολύτως, δια μέσου εσένα ζει η ύπαρξη.

 31. Ο μη αποδεχόμενος νους δεν θα αποδέχεται τίποτε, αν όμως μπορείς να αποδεχτείς τη μοναξιά σου, την κατάθλιψή σου, τη λύπη σου, ήδη κάνεις μια υπέρβαση. Η αποδοχή είναι υπέρβαση. Έχεις απομακρύνει το έδαφος και τότε η κατάθλιψη δεν μπορεί να σταθεί εκεί.

 32. Όταν γεννιέται ένα παιδί, η πρώτη του αγάπη και η πρώτη του τροφή είναι το ίδιο πράγμα - η μητέρα. Υπάρχει λοιπόν βαθύς συσχετισμός ανάμεσα στην τροφή και την αγάπη.

Δείτε και αποκτήστε τα βιβλία του Osho από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας. Περιηγηθείτε στο βιβλιοπωλείο μας για περισσότερες επιλογές και περισσότερα βιβλία του Osho.

Λίγα λόγια για τον Osho

Ο Osho δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Jabalpur και στη συνέχεια ίδρυσε την Κοινότητά του στην Πούνα της Ινδίας, η οποία εξελίχθηκε στο πιο διάσημο διεθνώς σημείο συνάντησης αναζητητών που επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία της εσωτερικής μεταμόρφωσης και του διαλογισμού. Η εφημερίδα Sunday Mid - Day της Ινδίας τον χαρακτήρισε ως έναν από τους δέκα ανθρώπους που μαζί με τον Γκάντι, τον Νεχρού και τον Βούδα- άλλαξαν το πεπρωμένο της Ινδίας.

Συγγραφή Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ζητούνται ειδικοί ψυχικής υγείας για συνεργασία

find job003Ζητείται παιδοψυχολόγος και σύμβουλος ζευγαριών και ενηλίκων με εμπειρία για συνεργασία σε κέντρο εργαστηρίων ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής για παιδιά και εφήβους στα Νότια Προάστια, με γνώσεις στη θετική ψυχολογία και σε πνευματικά προσανατολισμένες θεραπείες.

Αποστολή βιογραφικών με επισυναπτόμενη φωτογραφία στο e-mail : tat.lentoudi@gmail.com

Ο φόβος της αλλαγής
φόβος αλλαγής

Ο φόβος της αλλαγής είναι ριζωμένος σε όλους. Είναι αόρατος. Πίσω από κάθε υπερβολική προσδοκία κρύβεται η επιθυμία να ελέγχουμε τα πάντα, ο φόβος της αλλαγής. Μερικές φορές επώδυνες αλλαγές που επιβάλλονται στη ζωή μας τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο τον φόβο της αλλαγής.

Ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός ζητούνται από το Ίδρυμα Προστασίας Παναγιά η οδηγήτρια
ζητείται ψυχολόγος

Το Ίδρυμα Προστασίας «Παναγιά η οδηγήτρια» του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών προτίθεται να προχωρήσει σε πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού (2 άτομα), Αποφοίτων Π.Ε., προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες ενίσχυσης, ψυχολογικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης προς τα άπορα, ορφανά ή εγκαταλελειμμένα κορίτσια που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Γιαννιτσών.

Συνεξάρτηση: Πώς να βάζω σαφή όρια στις σχέσεις μου (περιλαμβάνεται ερωτηματολόγιο αυτοβοήθειας)
όρια τοξικές σχέσεις

Γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να επιστρέψετε στο κατάστημα τα γιαούρτια που έχουν λήξει, ένα μπλουζάκι που ξέβαψε με την πρώτη πλύση ή τα σάπια αχλάδια που βρήκατε στη σφραγισμένη συσκευασία; Αμφιταλαντευόμαστε πάντα ανάμεσα στα δικαιώματα που έχουμε ως καταναλωτές και στο να νιώθουμε πως πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη όταν διεκδικούμε το δίκιο μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares