Ακρόαση άρθρου......

Κανένας άνθρωπος δε γεννιέται έχοντας μέσα στην ψυχή του μίσος για τον συνάνθρωπό του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του, της καταγωγής του ή της θρησκείας του, μας είπε ο Nelson Mandela και θα έλεγε κανείς ότι αυτή είναι μια απάντηση για την επικαιρότητα που διανύουμε. Ακολουθούν ορισμένα αποφθέγματά του για την ελευθερία, την ισότητα, το μίσος και την ηγεσία.

Ο Nelson Mandela είπε...

  1. Ένα θετικό μυαλό και μια καλή καρδιά είναι αυτά που σε κάνουν αληθινό άνθρωπο.

  2. Το να είσαι ελεύθερος δε σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων.

  3. Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο.

  4. Μέσα από αυτή την εμπειρία της απίστευτης καταστροφής που λέγεται απαρτχάιντ, ας φτιάξουμε μια κοινωνία για την οποία όλη η ανθρωπότητα θα είναι περήφανη.

  5. Το μίσος είναι σα να πίνεις εσύ δηλητήριο ελπίζοντας αυτό να σκοτώσει τους εχθρούς σου.

  6. Ένας έξυπνο μυαλό με μια καλή καρδιά είναι πάντα ένας ανίκητος συνδυασμός.

  7. Θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου αλλά ο θρίαμβος εναντίον του.

  8. Ο ηγέτης είναι σαν το βοσκό. Μένει πίσω από το κοπάδι, Αφήνοντας τα ικανότερα και πιο θαρραλέα μέλη να οδηγούν, και τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Κανείς τους δεν καταλαβαίνει ότι καθοδηγούνται από πίσω.

  9. Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
    Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

    Η φτώχεια, η δουλεία, όπως και το απαρτχάιντ, δεν οφείλονται στη φύση, αλλά στον άνθρωπο και μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με τη δράση και την κινητοποίηση του κόσμου. Το να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, είναι πράξη δικαιοσύνης.

  10. Αν θες να συνάψεις ειρήνη με τον εχθρό σου θα πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Τότε γίνεται συνεργάτης σου.

  11. Πάντα δείχνει αδύνατο μέχρι που το καταφέρνεις.

  12. Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Όταν ένας άνθρωπος έχει κάνει αυτό που θεωρεί καθήκον του προς το λαό και την πατρίδα του, τότε μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη.

  13. Θα πετύχεις περισσότερα σε αυτόν τον κόσμο μέσα από πράξεις συγχώρεσης, απ' ότι μέσα από πράξεις εκδίκησης.

  14. Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
    Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

    Δεν υπάρχει πάθος σε μια ζωή που είναι κατώτερη από αυτή που είσαι ικανός να ζήσεις.

  15. Μη με κρίνετε αό τις αποτυχίες μου, αλλά από το πόσες φορές έχω πέσει κι έχω σηκωθεί ξανά.

  16. Είναι αυτά που πετυχαίνουμε στη ζωή κι όχι αυτά που μας έχουν δοθεί που ξεχωρίζουν κάποιον από έναν άλλο.

  17. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό επειδή τον θεωρώ κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από έναν μάυρο, είτε από έναν λευκό άνθρωπο.

  18. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος. Δεν μπορώ να πω αν είμαι από τη φύση μου έτσι ή είναι κάτι που το καλλιέργησα με τα χρόνια. Ο αισιόδοξος είναι αυτός που μπορεί να αντικρίζει κατάματα τον ήλιο, να μην τυφλώνεται από το φως του και να συνεχίζει να προχωρά στο δρόμο του. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές με την πίστη στο καλό της ανθρωπότητας να δοκιμάζεται, αλλά δεν θέλησα ποτέ να παραδοθώ στην απελπισία. Στην απελπισία βρίσκεται η ήττα και ο θάνατος.

  19. Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του. Ένα έθνος δεν θα πρέπει να κρίνεται από το πως αντιμετωπίζει τους ανώτερους πολίτες του, αλλά τους κατώτερους.

  20. Το πρώτο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να έχεις ποτέ επιρροή στην κοινωνία, εάν δεν έχεις αλλάξει τον εαυτό σου… Οι μεγαλύτεροι ειρηνοποιοί είναι όλοι άνθρωποι με ακεραιότητα, ειλικρίνεια αλλά και ταπεινότητα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Nelson Mandela είπε:

Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται, είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω.

Διαβάστε στην Πύλη μας το άρθρο George Floyd: ρατσισμός και βία. Αν θέλω να αλλάξει ο κόσμος ας ξεκινήσω από μένα!

Λίγα λόγια για τον Nelson Mandela

O Nelson Mandela γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στη Νότια Αφρική. Υπήρξε αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά την αποφοίτησή του απ' τη νομική έγινε μέλος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, όπου προσπάθησε να εξαλείψει το Απαρτχάιντ. Καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση το 1964. Με την αποκατάσταση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου αποφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1990 και συνέχισε να αγωνίζεται για ένα κράτος όπου οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα ανεξαρτήτως φυλής.

Το Μάϊο του 1994 ορκίστηκε ως ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής! Το 1993 του απονεμήθηκε και το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με την τότε πρόεδρο Φρενερίκ Ντε Κλερκ. Χάνοντας τον ένα γιό του από AIDS έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. O Nelson Mandela έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.