Ακρόαση άρθρου......

Το Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ ήταν ένα πείραμα πάνω στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα. Πρόκειται για ιδιαίτερα γνωστό πείραμα που διενήργησε το 1971 η ερευνητική ομάδα του καθηγητή ψυχολογίας Zimbardo του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ με φοιτητές που συμμετείχαν εθελοντικά.

Το πείραμα

Η εικονική φυλακή δημιουργήθηκε στα υπόγεια της σχολής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Stanford. Οι 24 επιλεγμένοι φοιτητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: των φυλακισμένων και των εποπτών. Η επιλογή των φοιτητών έγινε με κριτήριο την απουσία ψυχολογικών προβλημάτων αλλά και ποινικού μητρώου. Η ομάδα στην οποία τοποθετήθηκε ο κάθε φοιτητής, προέκυψε με τυχαίο τρόπο (ρίψη κέρματος).

Μέσα σε λίγο χρόνο και οι 2 ομάδες απόκτησαν την τυπική συμπεριφορά του ρόλου.

Συμπεράσματα του πειράματος Zimbardo

Παρατηρήθηκε ότι οι επόπτες παρουσίαζαν συμπεριφορές που εν μέρει ξεπερνούσαν τα όρια, καταπιέζοντας και βασανίζοντας τους φυλακισμένους, γεγονός που οδήγησε στην πρόωρη διακοπή του πειράματος! Τόσο το πείραμα αυτό, όσο και το πείραμα του Milingram (βλέπε σχετικό άρθρο), αποτέλεσαν βάση για την επιστημονική υπόθεση ότι ο άνθρωπος διακινδυνεύει να μεταβληθεί εύκολα σε συνεργό μιας απάνθρωπης διαδικασίας (πχ βασανισμού άλλων ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, το ένα τρίτο από τους φρουρούς κρίθηκε ότι επέδειξαν "γνήσια" σαδιστικές τάσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί φυλακισμένοι να τραυματιστούν ψυχολογικά και δύο από τους φοιτητές να αποχωρήσουν νωρίς από το πείραμα. Μετά την κατάρρευση ενός φοιτητή από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στη φυλακή ο Zimbardo συνειδητοποίησε ότι είχε παθητικά επιτρέψει ανάρμοστες συμπεριφορές να λάβουν χώρα κάτω από την εποπτεία του κι ότι τόσο οι φυλακισμένοι όσο και οι δεσμοφύλακες είχαν ταυτιστεί υπερβολικά με τους ρόλους τους, με αποτέλεσμα να τερματίσει το πείραμα μετά από έξι μόλις μέρες....

Ταινίες σχετικές με το πείραμα φυλάκισης του Stanford

  • Das Experiment (2001) - Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του πειράματος Stanford. Η ταινία περιέγραφε με πολύ αναλυτικό και σχεδόν βιογραφικό τρόπο την κατάσταση που επικράτησε σε εκείνο τον χώρο, που μετατράπηκε σε ένα αιματηρό πεδίο συγκρούσεων.
  • Stanford Experiment (2010) Η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά, ήταν το 2010 σε ένα remake ουσιαστικά του γερμανικού πρωτοτύπου.

Σχετική βιβλιογραφία:

  • Haney, C., Banks, W. C., & Zimbardo, P. G. (1973). Study of prisoners and guards in a simulated prison. Naval Research Reviews, 9, 1–17. Washington, DC: Office of Naval Research
  • Zimbardo, P. G (2007) [1] "Understanding How Good People Turn Evil". Interview transcript. "Democracy Now!", March 30, 2007. Accessed March 31, 2007

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος

Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του PSYCHOLOGY.GR Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία.