Όλοι οι γονείς αναρωτιούνται αν είναι επαρκείς στο ρόλο τους, αν είναι καλοί γονείς και αν προσφέρουν όσα χρειάζεται το παιδί τους. Αρκετά συχνά κι ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας οι γονείς χρειάζεται να ανταποκρίνονται με τρόπο που να αντιστοιχεί στο ηλικιακό επίπεδο και στις ανάγκες κάθε παιδιού.

Και μόνο το ότι διαβάζετε αυτή τη στιγμή αυτό το άρθρο είναι ένα δείγμα της διάθεσής σας για αυτοβελτίωση! Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη επάρκειας σε κάθε ρόλο. Κανείς δεν είναι τέλειος. Είμαστε απλώς ανθρώπινοι. Είμαστε πλάσματα που εμπλουτίζουμε τις γνώσεις της απεραντοσύνης στο εξελικτικό μας ταξίδι και γειώνουμε στην πραγματικότητά μας μια όλο και πιο ενήλικη και συνειδητή στάση.

Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, βιβλία που θα σας απογειώσουν στον γονεϊκό σας ρόλο! Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;

Δεν χρειάζεται να κακομάθετε ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Κατανοώντας απόλυτα ότι η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να εστιάσουμε αποκλειστικά στην ανατροφή των παιδιών μας, με αυτό το βιβλίο παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως:

  • Γκρίνια και κλάμα
  • Bίαιη και απρεπή συμπεριφορά
  • Ανυπακοή και άρνηση σε κάθε εντολή
  • Αγένεια
  • Ψέματα
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ένα βιβλίο που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία.

Αποκτήστε το βιβλίο Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

Πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γονείς να είμαστε ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας;

Η δρ Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών, διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός. Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα τρίχρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Μέσα στις σελίδες του θα ανακαλύψετε πώς να:

- γεφυρώνετε τα κενά στην επικοινωνία
- εκτονώνετε τις καθημερινές προστριβές
- αποφεύγετε τους κινδύνους των υπερβολικών επαίνων
- ενισχύετε το μήνυμα αγάπης που θέλετε να δώσετε
- χτίζετε πάνω στα προτερήματα και όχι στα ελαττώματα
- αποδέχονται τις ευθύνες τους χωρίς να χάνουν τον αυτοσεβασμό τους
- διδάσκετε στα παιδιά όχι τι να σκεφτούν, αλλά πώς να σκέφτονται
- ενισχύετε τη συνεργασία στο σπίτι και στο σχολείο
- ανταποκρίνεστε σωστά στις προκλήσεις μιας δύσκολης εφηβείας

Η Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση απευθύνεται σε όλους εμάς που θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στο ταξίδι της ζωής, αλλά και να αλλάξουμε ως γονείς. Αν θέλετε πραγματικά να αναπτύξετε τη σχέση με το παιδί σας, τότε αυτό το βιβλίο είναι για εσάς.

Αποκτήστε το βιβλίο Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Μιλώντας σε γονείς

Η Μαρία Μοντεσσόρι, στις έντεκα ομιλίες της που απευθύνονται σε γονείς εξηγεί με απλότητα και σαφήνεια ποιες αρχές συναντάμε σε ένα μοντεσσοριανό νηπιαγωγείο και πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αρχές αυτές στο σπίτι.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Μαρία Μοντεσσόρι προκάλεσε αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο με τη νέα προσέγγισή της σε παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά θέματα. Οι ιδέες της, με το πέρασμα χρόνων, συνάντησαν μεγάλη απήχηση, ενώ τα μοντεσσοριανά σχολεία απλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο παραλληλισμός μεταξύ μοντεσσοριανού νηπιαγωγείου και σπιτιού, μεταξύ δασκάλου και γονέα, θα βοηθήσει πολλούς γονείς να καταλάβουν και να στηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Αποκτήστε το βιβλίο Μιλώντας σε γονείς, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα:

Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του. Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά;

Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους.

Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού.

Με αυτό το φρέσκο και χωρίς επικριτική διάθεση βιβλίο μάς βοηθάει:

- Να καταλάβουμε πώς ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και το ψυχολογικό μας υπόβαθρο επηρεάζουν την ανατροφή των παιδιών μας
- Να αποδεχτούμε τα λάθη μας και να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά
- Να σπάσουμε τα αρνητικά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανατροφής
- Να διαχειριστούμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και του παιδιού μας
- Να αντιληφθούμε τι μηνύματα περνούν οι διαφορετικές συμπεριφορές.
Mε εύστοχες και σοφές συμβουλές, είναι το βιβλίο που κάθε γονιός θα θέλει να διαβάσει και κάθε παιδί θα εύχεται να είχαν διαβάσει οι γονείς του!

Αποκτήστε το βιβλίο Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τι σκέφτεται το παιδί μου;

Μάθετε τι πραγματικά εννοεί το παιδί σας όταν λέει "Κοίτα τι έκανα!" "Μα δεν είμαι κουρασμένος" ή "Με ντροπιάζεις".

Αναλύοντας πάνω από 100 καθημερινές καταστάσεις, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, να κατανοήσετε τα συναισθήματά του και να υιοθετήσετε την καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του.

Θα ανακαλύψετε τα ορόσημα που περνά το παιδί σας από τις ηλικίες των 2 έως 7 χρόνων, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε βασικά θέματα που σας απασχολούν, όπως τα πείσματα, η αντιζηλία μεταξύ αδελφών, δυσκολίες στον ύπνο, ασφάλεια στο Διαδίκτυο και πολλά ακόμη.

Συντονιστείτε με τις ενδόμυχες σκέψεις του παιδιού σας και γίνετε ο γονιός που θα θέλατε να είστε.

Αποκτήστε το βιβλίο Τι σκέφτεται το παιδί μου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα

Ένα πρωτοποριακό βιβλίο που βοήθησε εκατομμύρια γονείς.

Η μέθοδος Gordon είναι αποτελεσματική είτε έχετε ένα μικρό ατίθασο παιδί είτε έναν επαναστατημένο έφηβο. Θα σας βοηθήσει να αναθρέψετε παιδιά υπεύθυνα, συνεργάσιμα και αυτόνομα, παιδιά χαρούμενα με κοινωνικό ενδιαφέρον και σεβασμό, ικανά να δημιουργούν αρμονικές σχέσεις, παιδιά λειτουργικά και ικανά να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής τους.

Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι πλέον αναρίθμητες. Συγκρούσεις που αφορούν το διάβασμα και τις σχολικές επιδόσεις, τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών, τα υλικά αγαθά, την επιρροή από τις παρέες και τα πολλαπλά πρότυπα, την εμφάνιση και γενικότερα τα θέματα υγείας και ασφάλειας έχουν καταστήσει το ρόλο του γονέα πιο απαιτητικό από ποτέ.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν τον γονέα τους σύμμαχο, ώστε αφενός να καταφεύγουν σε αυτόν στις δύσκολες στιγμές τους και αφετέρου να μπορεί ο γονιός να τα επηρεάζει ουσιαστικά.

Η επιβολή εξουσίας και η τιμωρία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά μέσα διαπαιδαγώγησης. Η ζεστή και αρμονική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, που χτίζεται επάνω στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, και όχι στον φόβο, στις φωνές και τις τιμωρίες, αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η φιλοσοφία και η μέθοδος που προτείνει ο Thomas Gordon προάγουν την ουσιαστική επικοινωνία και την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων και επίσης παρέχουν τη σιγουριά ότι δεν υποθηκεύεται η πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Με το βιβλίο αυτό θα μάθετε βήμα βήμα δεξιότητες ώστε:

- να εμπνέετε τα παιδιά σας να υιοθετούν τις αξίες σας
- να αποφεύγετε αυταρχικές αλλά και επιτρεπτικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης
- να διευκολύνετε τα παιδιά σας να λύνουν τα προβλήματά τους
- να διεκδικείτε τις ανάγκες σας όταν αυτές παρεμποδίζονται από τη συμπεριφορά των παιδιών
- να χτίσετε μια ζεστή και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά σας
- να επιλύετε τις συγκρούσεις σας με τρόπο που εμπλουτίζει τη σχέση σας.

Αποκτήστε το βιβλίο Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ο κύκλος της ασφάλειας: Πώς να μεγαλώσετε συναισθηματικά ασφαλή παιδιά

Οι σημερινοί γονείς ζουν διαρκώς υπό την πίεση της τελειότητας.

Ενώ όμως αγωνίζονται να τα κάνουν όλα σωστά, υπάρχει κίνδυνος να παραβλέψουν αυτά που τα παιδιά έχουν πραγματικά ανάγκη για να νιώθουν συναισθηματικά ασφαλή σε όλη τους τη ζωή. Ο Κύκλος της Ασφάλειας, οι απλές μα και ισχυρές στρατηγικές γονεϊκής φροντίδας που οι Kent Hoffman, Glen Cooper και Bert Powell έχουν διδάξει σε χιλιάδες οικογένειες καταγράφονται για πρώτη φορά σε αυτό το βιβλίο με τη μορφή αυτοβοήθειας.

Μέσα από γλαφυρές ιστορίες και μοναδικά πρακτικά εργαλεία, αυτό το βιβλίο ανοίγει τον δρόμο για την ασφαλή προσκόλληση. Τα κλειδιά είναι η κατανόηση του εαυτού μας, η ευελιξία και η προθυμία μας να κάνουμε λάθη και να μάθουμε από αυτά.

Μπορείτε να μάθετε:

  • Πώς να επιτυγχάνετε την ισορροπία ανάμεσα στη διαπαιδαγώγηση και την τάση για προστασία αφενός και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του παιδιού σας αφετέρου.
  • Ποιες συναισθηματικές ανάγκες μπορεί να εκφράζει ένα βρέφος ή ένα μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί όταν η συμπεριφορά του σας προβληματίζει.
  • Πώς η δική σας ανατροφή επηρεάζει τον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Οι Kent Hoffman, RelD, Glen Cooper, MA, και Bert Powell, ΜΑ, είναι παγκοσμίως καταξιωμένοι ψυχοθεραπευτές. Ασχολούνται με τη μετάφραση των πολύπλοκων αναπτυξιακών ερευνών και των κλινικών πληροφοριών σε σαφείς και κατανοητές οδηγίες για μεμονωμένα άτομα και οικογένειες. Μεγάλο μέρος της δουλειάς τους αφορά τον Κύκλο της Ασφάλειας, νέα πρωτοποριακή μέθοδο που αναλύεται στο παρόν βιβλίο.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο κύκλος της ασφάλειας: Πώς νας μεγαλώσετε συναισθηματικά ασφαλή παιδιά, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Πως να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πως να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν

Το βιβλίο αυτό έχει βοηθήσει (κυριολεκτικά) εκατομμύρια γονείς να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία με τα παιδιά τους - και μαζί, λιγότερο σκληροί με τον εαυτό τους. Η προσέγγιση των βραβευμένων συγγραφέων Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις βασίζεται από τη μια στον ρεαλισμό και από την άλλη στον αμοιβαίο σεβασμό, εξασφαλίζοντας μια ποιοτικότερη και λιγότερο αγχωτική επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού.

Οι μέθοδοι επικοινωνίας επεξηγούνται μέσα από διαλόγους που απεικονίζονται με κόμικς. Έτσι ο αναγνώστης διδάσκεται νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και παράλληλα τις βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη.

Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μπορείτε κι εσείς να ανακαλύψετε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση συνηθισμένων προβλημάτων, όπως:

- Να αντιμετωπίζετε με επιτυχία τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού σας - αναστάτωση, απογοήτευση, θυμό κτλ.
- Να εκφράζετε τον θυμό σας χωρίς να στενοχωρείτε κανέναν
- Να κερδίζετε τη συνεργασία του παιδιού σας
- Να θέτετε σαφή όρια χωρίς να χάνετε την καλή σας διάθεση
- Να χρησιμοποιείτε εναλλακτικές λύσεις αντί για την τιμωρία
- Να επιλύετε με ειρηνικό τρόπο τυχόν περιστατικά οικογενειακών συγκρούσεων

Αποκτήστε το βιβλίο Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Πώς να μιλάτε στους εφήβους ώστε να σας ακούν και πώς να τους ακούτε ώστε να σας μιλούν

Τέλος στους καβγάδες με τους εφήβους σας!

Οι διεθνούς φήμης ειδήμονες στη συμβουλευτική οικογενειών Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις βοήθησαν εκατομμύρια οικογένειες μέσα από το επιτυχημένο μπεστ σέλερ τους "Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν. Τώρα, επανέρχονται μ' αυτό τον ζωντανό, πρακτικό οδηγό, που αντιμετωπίζει τα σύγχρονα ζητήματα της εφηβείας.

Στις σελίδες του θα ανακαλύψετε την καινοτόμο προσέγγιση των Φέιμπερ και Μάζλις για την δημιουργία ενός ειλικρινούς, ανοιχτού και γεμάτου αμοιβαίο σεβασμό διαλόγου ανάμεσα στους γονείς και τους εφήβους, ενώ μαζί θα μάθετε πώς;

- Να ακούτε και να απαντάτε αποτελεσματικά στις ανησυχίες των εφήβων σας
- Να εκφράζετε τον εκνευρισμό ή τον θυμό σας χωρίς να πληγώνετε τα συναισθήματά τους
- Να αναλαμβάνετε δράση χωρίς να τιμωρείτε
- Να ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να αναλαμβάνουν ευθύνες
- Να βρίσκετε μαζί λύσεις στα προβλήματα σας
- Να μιλάτε για το σεξ και τα ναρκωτικά χωρίς να κάνετε κήρυγμα ή να αποξενώσετε από τα παιδιά σας

Αποκτήστε το βιβλίο Πώς να μιλάτε στους εφήβους ώστε να σας ακούν και πώς να τους ακούτε ώστε να σας μιλούν, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.