Κρίσεις πανικού

Η κρίση πανικού συγκαταλέγεται στις αγχώδεις διαταραχές. Παρουσιάζεται αιφνίδια και αποτελείται από τα ακόλουθα συμπτώματα: Το άτομο νιώθει ότι οι παλμοί της καρδιάς του αυξάνονται αισθητά, κάποιες φορές σε σημείο, που νομίζει ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή. Έχει έντονη εφίδρωση, λαχανιάζει ή αισθάνεται ασφυκτικά, έχει δύσπνοια, έχει τάση για έμετο, αίσθημα ζάλης ή τάση για λιποθυμία.

Κάποιες φορές δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας (αποπραγματοποίηση) ή του εαυτού του (αποπροσωποίηση). 

Συνήθως, το άτομο με κρίση πανικού νιώθει ότι θα χάσει τον έλεγχο και πολλές φορές φοβάται ότι θα πεθάνει. Συχνά, οι κρίσεις πανικού συνοδεύονται με αγοραφοβία, δηλαδή το άτομο έχει αυξημένο άγχος όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού, μέσα σε πλήθος ή σε μέρη, όπου η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη.

Σε ψυχικό επίπεδο, κατά την κρίση πανικού, το άτομο βιώνει μία πολύ έντονη ενδοψυχική σύγκρουση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε οδυνηρά βιώματα του παρελθόντος, τα οποία το άτομο δεν κατάφερε να διαχειριστεί ,τότε, με επιτυχία. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης  λιβιδινικής ενέργειας στον ψυχισμό του ατόμου, η οποία εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα, όπως αυτά, που περιγράφηκαν παραπάνω. Στην περίπτωση της προσβολής πανικού, το Εγώ του ατόμου, δηλαδή, ο πυρήνας του, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ικανοποιητικά την παραπάνω σύγκρουση και έτσι αυτή εκδηλώνεται σωματικά.

Μετά την πρώτη εμπειρία μιας προσβολής πανικού, το άτομο, που έχει προσβληθεί, συνήθως καταβάλλεται από ένα δευτερογενή φόβο για μία ενδεχόμενη επανάληψη της κρίσης. Ο φόβος αυτός, συνεχώς εντείνεται. Το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση, προσπαθώντας να οργανώσει τη ζωή του, με τέτοιον τρόπο, ώστε να προλάβει μια επόμενη κρίση. Αυτό, που συμβαίνει συχνά, είναι το άτομο να περιορίζει την καθημερινότητά του και τις δραστηριότητές του, βγάζοντας από τη ζωή του, ο,τιδήποτε θα μπορούσε ενδεχομένως να του προκαλέσει μία πιθανή κρίση πανικού. Για παράδειγμα, μπορεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς, γιατί πιστεύει ότι δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση, που προσβληθεί από επεισόδιο κρίσης πανικού. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Θεραπεία Κρίσεων Πανικού

Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, είναι απαραίτητο το άτομο να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού, προκειμένου βρει τα βαθύτερα αίτια, που προκάλεσαν την κρίση. Η κρίση πανικού, είναι συνήθως, το καμπανάκι μίας εσωτερικής κρίσης, που χτυπάει, προκειμένου να ωθήσει τον άνθρωπο, που υποφέρει από τα συμπτώματα του πανικού, να κάνει μία βαθύτερη ενδοσκόπηση και να διερευνήσει τι δε λειτούργησε μέχρι εκείνη τη στιγμή σωστά στη ζωή του και έφτασε στο σημείο της κρίσης.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με σημαντική επιτυχία, εφόσον το άτομο, που πάσχει, ξεκινήσει μία ψυχοθεραπευτική δουλειά με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Το χρονικό διάστημα, που χρειάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση πανικού, εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, αλλά και των προσωπικών βιωμάτων, που έχει το κάθε άτομο.

Η αποτελεσματικότητα, επίσης, της θεραπείας, εξαρτάται από τη χρονική στιγμή, που ξεκινά κάποιος τη θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουν παγιωθεί τα συμπτώματα. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο γρήγορη η θεραπεία.

Συγγραφή Άρθρου

Κασσιανή Τρικαλιώτη

Ψυχολόγος, Ειδίκευση στην ψυχαναλυτική/ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική Γονέων και στην Παιγνιοθεραπεία - Θεραπευτικό παιχνίδι. Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η χρησιμότητα των συναισθημάτων
Χρησιμότητα των συναισθημάτων

Τι είναι το συναίσθημα; Από την ετυμολογία της αγγλικής λέξης emotion, βλέπουμε ότι μέσα υπάρχει η λέξη motion- κίνηση. Το συναίσθημα είναι μία εσωτερική ενόρμηση, μία ορμή, η οποία ξεκινάει από μέσα μας, με αφορμή κάποιο εσωτερικό ή εξωτερικό ερέθισμα και καταλήγει προς τα έξω. Τα ερεθίσματα, που μπορούν να μας προκαλέσουν να νιώσουμε κάποιο συναίσθημα, μπορεί να είναι ένα γεγονός που συμβαίνει στον εξωτερικό κόσμο, για παράδειγμα, μία γέννηση, ή ένας χωρισμός.

Τι είναι οι φοβίες
φοβίες

Μπορεί να έχει συμβεί σε αρκετούς από εμάς να έχουμε βιώσει, για κάποιο διάστημα της ζωής μας, έναν υπερβολικά έντονο φόβο, ο οποίος να σχετίζεται με κάτι συγκεκριμένο.
Όταν ένα άτομο παρουσιάζει ειδικές φοβίες, εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

Ασφαλής δεσμός προσκόλλησης
Ασφαλής δεσμός προσκόλλησης

Σύμφωνα με τον γνωστό θεωρητικό της «Θεωρίας του δεσμού» John Bowlby (1907-1990), το ανθρώπινο ον έχει μία έμφυτη τάση να επιδιώκει τη διαπροσωπική επαφή με άλλους ανθρώπους και να επιζητά τη δημιουργία και διατήρηση συναισθηματικών δεσμών, που μπορούν να του παρέχουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη και υποστήριξη.

Η πρωταρχική σχέση μεταξύ Μητέρας και Βρέφους
Μητέρα και Βρέφος

Είναι αδιαμφισβήτητος στις μέρες μας ο ρόλος που διαδραματίζει η σχέση μεταξύ μητέρας και βρέφους στην ομαλή ανάπτυξή του. Πολλές έρευνες Νευροψυχολογίας, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ότι η τρυφερότητα και η ένδειξη αγάπης εκ μέρους της μητέρας προς το βρέφος, συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, μέσω της δημιουργίας καινούριων νευρωνικών συνάψεων, με αποτέλεσμα την ομαλή ανάπτυξη του βρέφους σε όλους του τομείς, στο συναισθηματικό τομέα, στον κοινωνικό τομέα, στον τομέα της νοημοσύνης.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares