Ακρόαση άρθρου......

Η κρίση πανικού συγκαταλέγεται στις αγχώδεις διαταραχές. Παρουσιάζεται αιφνίδια και αποτελείται από τα ακόλουθα συμπτώματα: Το άτομο νιώθει ότι οι παλμοί της καρδιάς του αυξάνονται αισθητά, κάποιες φορές σε σημείο, που νομίζει ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή.

Έχει έντονη εφίδρωση, λαχανιάζει ή αισθάνεται ασφυκτικά, έχει δύσπνοια, έχει τάση για έμετο, αίσθημα ζάλης ή τάση για λιποθυμία.

Κάποιες φορές δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας (αποπραγματοποίηση) ή του εαυτού του (αποπροσωποίηση). 

Συνήθως, το άτομο με κρίση πανικού νιώθει ότι θα χάσει τον έλεγχο και πολλές φορές φοβάται ότι θα πεθάνει. Συχνά, οι κρίσεις πανικού συνοδεύονται με αγοραφοβία, δηλαδή το άτομο έχει αυξημένο άγχος όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού, μέσα σε πλήθος ή σε μέρη, όπου η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη.

Σε ψυχικό επίπεδο, κατά την κρίση πανικού, το άτομο βιώνει μία πολύ έντονη ενδοψυχική σύγκρουση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε οδυνηρά βιώματα του παρελθόντος, τα οποία το άτομο δεν κατάφερε να διαχειριστεί, τότε, με επιτυχία.

Υπάρχει μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης λιβιδινικής ενέργειας στον ψυχισμό του ατόμου, η οποία εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα, όπως αυτά, που περιγράφηκαν παραπάνω. Στην περίπτωση της προσβολής πανικού, το Εγώ του ατόμου, δηλαδή, ο πυρήνας του, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ικανοποιητικά την παραπάνω σύγκρουση και έτσι αυτή εκδηλώνεται σωματικά.

Μετά την πρώτη εμπειρία μιας προσβολής πανικού, το άτομο, που έχει προσβληθεί, συνήθως καταβάλλεται από ένα δευτερογενή φόβο για μία ενδεχόμενη επανάληψη της κρίσης. Ο φόβος αυτός, συνεχώς εντείνεται. Το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση, προσπαθώντας να οργανώσει τη ζωή του, με τέτοιον τρόπο, ώστε να προλάβει μια επόμενη κρίση.

Αυτό, που συμβαίνει συχνά, είναι το άτομο να περιορίζει την καθημερινότητά του και τις δραστηριότητές του, βγάζοντας από τη ζωή του, ο,τιδήποτε θα μπορούσε ενδεχομένως να του προκαλέσει μία πιθανή κρίση πανικού. Για παράδειγμα, μπορεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς, γιατί πιστεύει ότι δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση, που προσβληθεί από επεισόδιο κρίσης πανικού. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Θεραπεία Κρίσεων Πανικού

Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, είναι απαραίτητο το άτομο να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού, προκειμένου βρει τα βαθύτερα αίτια, που προκάλεσαν την κρίση.

Η κρίση πανικού, είναι συνήθως, το καμπανάκι μίας εσωτερικής κρίσης, που χτυπάει, προκειμένου να ωθήσει τον άνθρωπο, που υποφέρει από τα συμπτώματα του πανικού, να κάνει μία βαθύτερη ενδοσκόπηση και να διερευνήσει τι δε λειτούργησε μέχρι εκείνη τη στιγμή σωστά στη ζωή του και έφτασε στο σημείο της κρίσης.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με σημαντική επιτυχία, εφόσον το άτομο, που πάσχει, ξεκινήσει μία ψυχοθεραπευτική δουλειά με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Το χρονικό διάστημα, που χρειάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση πανικού, εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, αλλά και των προσωπικών βιωμάτων, που έχει το κάθε άτομο.

Η αποτελεσματικότητα, επίσης, της θεραπείας, εξαρτάται από τη χρονική στιγμή, που ξεκινά κάποιος τη θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουν παγιωθεί τα συμπτώματα. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο γρήγορη η θεραπεία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κασσιανή Τρικαλιώτη

Ψυχολόγος, Ειδίκευση στην ψυχαναλυτική/ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική Γονέων και στην Παιγνιοθεραπεία - Θεραπευτικό παιχνίδι. Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.