Ακρόαση άρθρου......

Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, σωστά; Ωστόσο, πολλοί από εμάς ασχολούμαστε με δραστηριότητες που εκτροχιάζουν την ευτυχία μας και μας οδηγούν στη δυστυχία.
Γιατί να εμπλακούμε οικειοθελώς σε δραστηριότητες που καταστρέφουν την ευτυχία; 

Κύρια Σημεία που θα μας απασχολήσουν στο άρθρο:

  • Οι εσωτερικές συγκρούσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν τη συναισθηματική ένταση και να δημιουργήσουν παρορμητικότητα και κακές επιλογές ζωής.
  • Οι εξωτερικές συγκρούσεις για την ευτυχία είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ τα εσωτερικά εμπόδια είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
  • Οι συνήθειες που καταστρέφουν την ευτυχία περιλαμβάνουν μνησικακία, παραμέληση εαυτού και στασιμότητα.

Αποφύγετε αυτές τις δυσάρεστες δραστηριότητες που καταστρέφουν την ευτυχία.

Εξωτερικά εμπόδια στην ευτυχία

Τα εξωτερικά εμπόδια στην ευτυχία είναι εύκολο να εντοπιστούν, όπως οι οικονομικές δυσκολίες, μια αποτυχημένη σχέση, ένα ξαφνικό ατύχημα ή μια ασθένεια. Τέτοια ανησυχητικά γεγονότα μας αναστατώνουν: Κάνουμε αίτηση για νέες θέσεις εργασίας, αρχίζουμε να βγαίνουμε ξανά ραντεβού, ακολουθούμε τις οδηγίες ενός γιατρού και ελπίζουμε να ανακτήσουμε την υγεία μας.

Όπως ένας κινηματογραφικός ήρωας, βλέπουμε ότι τα εξωτερικά εμπόδια είναι μια πρόσκληση για δράση. Μας προκαλούν και μας ωθούν να κάνουμε τολμηρές επιλογές. Είναι υλικό για δημιουργία μεγάλου δράματος. (Βλ. "A Warrior Approach for Sustainable Happiness.")

Εσωτερικά εμπόδια στην ευτυχία

Τα εσωτερικά εμπόδια στην ευτυχία είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Συχνά δεν υπάρχει ξαφνική αλλαγή, κάποιος να κατηγορήσουμε και κανένα εμπόδιο μπροστά μας. Τα εσωτερικά εμπόδια οδηγούν τελικά σε ανεπίλυτες συγκρούσεις με τον εαυτό μας, αντιφατικές παρορμήσεις που δημιουργούν συναισθηματική ένταση και συχνά μας οδηγούν προς την αυτοκαταστροφή.

Συχνά, επιδιδόμαστε σε συμπεριφορές που γνωρίζουμε ότι είναι κακές για εμάς, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον εαυτό μας. Η επιθυμία για άμεση ικανοποίηση ή ανακούφιση από τη συναισθηματική ένταση τείνει να οδηγεί σε τέτοια παρορμητικότητα και αυτοκαταστροφικές επιλογές ζωής.

Όταν δεν έχουμε τον έλεγχο των αρνητικών συνηθειών μας, η διαρκής βιώσιμη ευτυχία θα παραμένει πάντα άπιαστη.

6 Συνήθειες που Καταστρέφουν την Ευτυχία

Μνησικακίες
Το να περιφέρεσαι και να εύχεσαι κακοτυχία στους άλλους είναι απαίσιος τρόπος να περνάς τη ζωή σου. Ακόμη χειρότερα, οι μνησικακίες που σας τροφοδοτούν σας βαραίνουν και μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, να αυξήσουν το άγχος και να εξαντλήσουν τη δημιουργική σας ενέργεια.

Το εσωτερικό παιδί, στα υπόγεια της Σκιάς μας, χωρίς προκαταλήψεις: Online σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR | Το σεμινάριο συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής Gestalt και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδώρου, σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα.| Ημερ. διεξαγωγής: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18.00 - 21.00

Σύγκριση και απόγνωση
Συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τους άλλους και βγαίνοντας "λιγότερος" στρεβλώνετε την κοσμοθεωρία σας. Ορισμένες παγίδες που πέφτουμε πάνω στην σύγκριση και την απελπισία περιλαμβάνουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, ασθενέστερη ταυτότητα εαυτού και σαμποτάζ στην ανάπτυξή μας.

Δημιουργική στασιμότητα
Η περιέργεια θα σας κρατήσει νέους. Η παρακολούθηση μαθημάτων, η αξιοποίηση νέων δραστηριοτήτων και η ενασχόληση με την τέχνη, το θέατρο ή τον χορό διεγείρουν τη λαχτάρα σας να επεκτείνετε τη ζωή σας. Η δημιουργική στασιμότητα μπορεί να προκαλέσει απόγνωση και απελπισία.

Αυτο-παραμέληση
Ο Σαίξπηρ έγραψε: "Η αγάπη για τον εαυτό... δεν είναι τόσο μεγάλη αμαρτία όσο η παραμέληση του εαυτού". Η κακή διατροφή και η άσκηση, η έλλειψη ενσυνειδητότητας, η υπερβολική χρήση των μέσων ενημέρωσης, η δημιουργική νωθρότητα και η πνευματική παρακμή είναι μερικά από τα αποτελέσματα της αυτο-παραμέλησης. Όταν παραμελείτε τον εαυτό σας, όλες οι άλλες πτυχές της ζωής σας παίρνουν τον κατήφορο.

Κοινωνική απομόνωση
Λίγοι άνθρωποι ευδοκιμούν στην απομόνωση. Μια πρόσφατη έκθεση του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ δήλωσε ότι η μοναξιά είναι μια εθνική επιδημία υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια άλλη έκθεση από το BBC δείχνει αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της άνοιας μεταξύ των ανδρών που βιώνουν μοναξιά. Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν τόση μοναξιά; Ο βουδιστής υπέρμαχος της ειρήνης Daisaku Ikeda υποστηρίζει ότι η αποπροσωποποίηση της κοινωνίας έχει οδηγήσει σε περισσότερη απομόνωση και απώλεια της κοινότητας.

Εθισμός
Τίποτα δεν μπορεί να εκτροχιάσει την ευτυχία γρηγορότερα από τον εθισμό. Καταστρέφει οικογένειες και σχέσεις, σβήνει τη δημιουργικότητα και στερεί από τη ζωή τη χαρά που διαρκεί. Όποια και αν είναι η ουσία, αναμφίβολα θα έχει άσχημη κατάληξη.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

Το άρθρο έχει επίσης δημοσιευθεί στο Psychology Today και αναδημοσιεύεται κατόπιν άδειας από τoν αρθρογράφο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.