διατροφικές διαταραχές

Πρόσφατα διάβασα το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ηarriger και άλλων, 2019, με τον τίτλο “You can buy a child a curvy Barbie doll, but you can’t make her to like it” που διερευνούσε τις στάσεις σχετικά με το σχήμα και το σωματότυπο σε ένα δείγμα κοριτσιών. Στην έρευνα που διεξαγάγανε, 84 κορίτσια ηλικίας 3-10 ετών κλήθηκαν να δώσουν θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά στις κούκλες Fashionista Barbie της εταιρίας Mattel.

Τα παιδιά ερωτήθηκαν σχετικά με τις προτιμήσεις τους και έπειτα συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σωματικής δυσαρέσκειας. Τα ευρήματα κατέληξαν ότι υπήρχε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια με τη καμπυλωτή Barbie. Ήταν η κούκλα που ήθελαν λιγότερο να παίξουν, ενώ υπήρχε προτίμηση στην πιο λεπτή κλασική Barbie. Επίσης, τα κορίτσια με τη μεγαλύτερη σωματική δυσαρέσκεια, είχαν τη λιγότερη αρνητική στάση στη κλασσική Barbie.

Τι σημαίνουν λοιπόν, τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου σωματικής δυσαρέσκειας;

Όταν η τηλεόραση προβάλει μόνο φιγούρες Barbie και άλλες φιγούρες γενικώς με λεπτό σωματότυπο, πως μπορεί μόνο η διαθεσιμότητα μιας κούκλας διαφορετικού σωματότυπου να είναι ελκυστική για ένα παιδί; Για να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στη διαμόρφωση υγιούς εικόνας σώματος στα παιδιά θα πρέπει και οι ήρωες, που παρακολουθούν και ταυτίζονται να είναι διαφορετικών σωματοτύπων. Η έκθεση σε διαφορετικούς τύπους σώματος και μεγεθών στα παιδιά θα ενθαρρύνει την αυτοαποδοχή και την υγιή εικόνα σώματος.

Συνεπώς, κρίνεται πολύ σημαντικός ο ρόλος του γονέα για να ενισχύσει τη θετική εικόνα σώματος του παιδιού:

  1. Αναγνωρίστε τα παιχνίδια του παιδιού σας που έχουν μη ρεαλιστική αναπαράσταση του σώματος. Μιλήστε στο παιδί σας για τον σουπερ ήρωα που δεν χρειάζεται να έχει διογκωμένους μύες και τις κοριτσίστικες φιγούρες που δεν έχουν στην πραγματικότητα τόσο λεπτή μέση.
  2. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με άλλα παιχνίδια όπως παζλ, επιτραπέζια.
  3. Αναπτύξτε υγιή εικόνα σώματος στο παιδί σας. Μη κρίνετε το σώμα του, τα κιλά του, το μέγεθός του. Διδάξτε του ότι η αξία του δεν είναι το σώμα.
  4. Αποτελέστε πρότυπο υγιούς εικόνας σώματος. Το παιδί σας αντιλαμβάνεται τη πιθανή δυσαρέσκεια με το σώμα σας και την αναπαράγει!

Εάν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

 

Συγγραφή άρθρου:

Νικολίνα Δανιηλίδου, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity

Συγγραφή Άρθρου

ΚΕΑΔΔ

keadd logo01Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.
Αποκλειστικός συνεργάτης των πιστοποιημένων επαγγελματικών εκπαιδεύσεων για την Ελλάδα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας - National Center of Eating Disorders.

Τηλέφωνο: 210.2718360 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders Αθήνα: ανακοίνωση εκπτωτικών προγραμμάτων νέου εκπαιδευτικού κύκλου (video)
eating disorders

Στις 14 Νοεμβρίου 2020 ξεκινάει η 11η χρονιά της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών διαταραχών στην Αθήνα με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

Κορωνοϊός και αυτοαπομόνωση: Τι πρέπει να ξέρω ως άτομο και ως επαγελματίας υγείας (video)
Κορωνοϊός video

Παρακολουθήστε το δωρεάν σεμινάριο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ στο youtube.

Thin positive: Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής
thin positive

Κυκλοφορεί η 4η έκδοση του βιβλίου Thin...positive, μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής του καταξιωμένου Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity.

Ταΐζοντας τα συναισθήματα μας
συναισθηματική υπερφαγία

Είναι αργά το απόγευμα και μόλις γύρισα σπίτι. Είχα μια πολύ κουραστική μέρα στη δουλειά. Διαφώνησα με συναδέλφους, δέχτηκα επίπληξη από τον ανώτερο μου και κουράστηκα ετοιμάζοντας ένα project που μου ανέθεσαν. Το μόνο που ήθελα γυρίζοντας σπίτι είναι να φάω το κυρίως γεύμα μου που δεν είχα φάει στην εργασία (διότι δεν νιώθω άνετα να τρώω εκεί πέρα και να νιώθω τα βλέμματα των συναδέλφων μου πάνω μου).

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares