Όλοι οι άνθρωποι αναζητούμε τον έρωτα, την αγάπη ή τις δυνατές συναισθηματικές συγκινήσεις. Χαιρόμαστε να αισθανθούμε το δυνατό συναίσθημα ότι πραγματικά έχουμε αγαπηθεί αληθινά και ότι κάποιος είναι εκεί για εμάς να μας υποστηρίξει, να μας ακούσει, να μας αγκαλιάσει, να μας περιβάλλει με όλη του την ζεστασιά και την τρυφερότητα.

Για να μπορέσει όμως να επιτευχθεί αυτό και να βιώσουμε αυτό το μοναδικό συναίσθημα χρειάζεται πρώτα από όλα να  αφεθούμε.

Ας πάμε να δούμε πώς μπορούμε να ανοίξουμε την καρδιά μας και τον εαυτό μας ούτως ώστε να βιώσουμε τον έρωτα στη ζωή μας.

Ανευ όρων αυτοαποδοχή

Το πρώτο βήμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και κυρίως να μπορέσουμε να ερωτευτούμε και να βρούμε την αγάπη είναι να αποδεχτούμε άνευ όρων τον εαυτό μας έτσι ακριβώς όπως είναι.

Αποδέχομαι λοιπόν τον εαυτό μου άνευ όρων έτσι όπως είναι χωρίς να σκέφτομαι ότι χρειάζεται να πετύχω πράγματα για να με αποδεχτούν. Αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό και δεν εξαρτώμαστε από τις επιτυχίες μας ή από τη γνώμη του κόσμου

Η αποδοχή άνευ όρων τόσο για τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και για τους ανθρώπους γύρω μας δεν σχετίζεται με τις επιτυχίες και τα κατορθώματα. Έχει να κάνει με την εσωτερική αυτογνωσία, ενδοσκόπηση και αυτοαποδοχή. Τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι γύρω μας είναι καλό να μάθουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να μας αγαπάμε έτσι όπως είμαστε στο παρόν.

Όταν βιώνουμε την αυτοαποδοχή θα μπορέσουμε να είμαστε πιο ανοιχτοί τόσο προς την ίδια τη ζωή όσο και σε προσεγγίσεις άλλων ανθρώπων που θέλουν να μας πλησιάσουν και να μας γνωρίσουν και ίσως να συμπορευτούν μαζί μας.

Ανοιχτοί και ευάλωτοι

Επόμενο πολύ σημαντικό βήμα, όσον αφορά στην αγάπη και στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είμαστε ανοιχτοί και ίσως ευάλωτοι.

Αυτό σημαίνει ότι σε μία συντροφική σχέση είναι καλό να μπορούμε να εκφραζόμαστε ανοιχτά, να ανοιγόμαστε, να μιλάμε για όλα όσα πραγματικά μας ενδιαφέρουν ή μας προβληματίζουν, να μπορούμε να δείξουμε κάθε πτυχή του εαυτού μας και της προσωπικότητάς μας χωρίς να φοβόμαστε ότι ο άλλος θα μας απορρίψει ή να προβληματιζόμαστε για το πώς θα του φανεί το συναίσθημα που του εκφράζουμε.

Είναι λοιπόν πολύ ουσιαστικό να μπορούμε να συνδεόμαστε στην αγάπη αληθινά χωρίς φόβους και χωρίς να αισθανόμαστε ότι πρέπει να ανοιχτούμε μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου και τα υπόλοιπα να τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας.

Αυτό οδηγεί σε συναισθηματική εγγύτητα και απελευθέρωση, επικοινωνούμε με αγάπη, μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάντα ανοιχτά χωρίς να υπάρχει το συναίσθημα ούτε της ντροπής αλλά ούτε και του φόβου.

Η αγάπη δεν προσδοκά σε ανταλλάγματα, αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον ακριβώς έτσι όπως είναι. Έτσι, μπορούμε μαζί να μιλήσουμε για τα πάντα και επίσης μπορούμε να βρούμε λύση σε ό,τι ζήτημα και αν προκύψει. Έχουμε λοιπόν ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας που χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση, αγάπη και άνευ όρων αποδοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο έρωτας είναι το πιο δυνατό συναίσθημα που σε αναγεννά, μπορεί να ανανεώσει κάθε κύτταρο της ύπαρξής σου.

Διαθεσιμότητα στον έρωτα

Για αυτό τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι για να βιώσουμε τον έρωτα και την αγάπη χρειάζεται να αφεθούμε, να ελευθερώσουμε την ψυχή μας να μην είναι τόσο αγκιστρωμένη στις δυσκολίες, τις δοκιμασίες, τα προβλήματα ή τις υποχρεώσεις της ζωής και να μπορέσει να δώσει χώρο και χρόνο να αγκαλιάσει και να ζήσει τον έρωτα.

Ο έρωτας μας ανεβάζει από την γη στον ουρανό, από το παρόν στην αιωνιότητα οπότε χρειάζεται να μπορούμε να είμαστε άνθρωποι που μας επιτρέπουμε να ονειρευτούμε. Είναι εποικοδομητικό να μην μας εγκλωβίζουν οι έγνοιες της καθημερινότητας. Σίγουρα θα φροντίσουμε για τα ζητήματα της καθημερινότητας και της εργασίας αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει χώρος και χρόνος στη ζωή μας και κυρίως να υπάρχει μία διάθεση που χαρακτηρίζεται από ρομαντισμό και από διάθεση για σύνδεση με αγάπη και έρωτα.

Επενδύοντας χρόνο στη συντροφική σχέση

Ένα παράδειγμα που αφορά τα ζευγάρια είναι να μπορούν παρά τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και το αυστηρό πρόγραμμα που πολλές φορές είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν να βρίσκουν χρόνο για ένα ρομαντικό δείπνο, για να παρακολουθήσουν μία ταινία, να συζητήσουν όλα όσα τους απασχολούν. Είναι σημαντικό να βρίσκουν χρόνο έστω και για να κοιτάξουν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου και να μπορέσουν κοιτάζοντας τα μάτια του ανθρώπου που αγαπούν να χαθούν μέσα στην αγκαλιά της τρυφερότητας που εμπνέουν.

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα, το οποίο συνεπαίρνει την καρδιά την κάνει να χτυπάει δυνατά και κάθε παλμός της δίνει ουσιαστικά και τον παλμό της ίδιας της ζωής.

Συμπερασματικά, στον έρωτα πάντα υπάρχει ρίσκο, υπάρχει πιθανότητα να πληγώσουμε ή να πληγωθούμε. Ό,τι αφορά όμως σε σχέσεις ανθρώπινες, αληθινές χρειάζεται τόσο την αυθεντικότητα όσο και την ειλικρίνεια και την τόλμη μας.

Η αγάπη είναι νέκταρ χαράς και ψυχοσωματικής υγείας. Για να την γευτούμε χρειάζεται να ανοιχτούμε και να αφεθούμε σε αυτήν.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.