Μια αλλαγή που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Γαλλική βουλή. Αντί για «όνομα μητρός» και «όνομα πατρός» στα επίσημα σχολικά έγγραφα, θα αναγράφεται πλέον «γονέας 1» και «γονέας 2».

Η πρωτοβουλία του γαλλικού κράτους πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας για τη δημιουργία ενός «σχολείου εμπιστοσύνης», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την υποχρεωτική παρουσία των τρίχρονων μαθητών.

Τι αναφέρουν οι υποστηρικτές της αλλαγής

Οι υποστηρικτές της αλλαγής αυτής δηλώνουν ότι έτσι θα περιοριστούν οι διακρίσεις εις βάρος ομοφυλόφιλων γονέων. 

Η υπουργός Βαλερί Πετί που εισήγαγε την τροπολογία ανέφερε ότι «είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειας» με βάση το φύλο των γονέων τους. Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι «Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2».

Η Β.Πετί, σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με κουτάκια που έχουν μείνει προσκολλημένα σε ξεπερασμένα κοινωνικά και οικογενειακά μοντέλα και πρόσθεσε πως για μας, αυτό το άρθρο αποτελεί μέτρο κοινωνικής ισότητας.

Η FCPE, η μεγαλύτερη ομοσπονδία γονέων της Γαλλίας, χαρακτήρισε το άρθρο «πολύ καλό βήμα», καθώς υποστηρίζει τον πρόσφατο νόμο για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού επειδή συχνά τέτοιες περιπτώσεις αφορούν παιδιά που δεν ταιριάζουν τα παραδοσιακά κριτήρια».

Τι αναφέρουν οι πολέμιοι της αλλαγής

Οι πολέμιοι της κίνησης κατηγορούν την κυβέρνηση Μακρόν πως αποδυναμώνει την γονεϊκότητα με πολύ άσχημο τρόπο, την ώρα που πιθανώς οδηγεί σε νέες διακρίσεις σχετικά με το ποιος είναι ο «γονέας 1» και ποιος ο «2».

Ο συντηρητικός βουλευτής Ξαβιέ Μπρετόν δήλωσε: «Όταν ακούω να λένε ότι αυτό είναι ένα αναχρονιστικό μοντέλο οικογένειας, τους θυμίζω πως σήμερα στην κοινωνία μας, με όλες τις αλλαγές στους γάμους που έχουμε ενσωματώσει, γύρω στο 95% των ζευγαριών είναι άντρας με γυναίκα».

Η Μαρίν Λε Πεν δήλωσε πως «οι μάσκες έπεσαν» και πως «αυτή είναι η άποψη του Εμάνουελ Μακρον για την κοινωνία».

Η αντίδραση έκπληξη της ένωσης ομοφυλοφίλων

Αντιρρήσεις εξέφρασε η μεγαλύτερη ένωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων γονέων της Γαλλίας: «Θα δημιουργήσει γονεϊκή "ιεραρχία". Ποιος θα είναι ο "γονέας 1" και ποιος ο "2";», δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάντρ Ουρβίτς που ζήτησε πιο συγκεκριμένες τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να υπάρχει «πατέρας, μητέρα ή νομικός εκπρόσωπος».

Οι αντιδράσεις στα Social Media

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα social media διχάστηκαν. Ατελείωτα ήταν τα tweets που αντιμετώπισαν το θέμα με χιούμορ, ενώ δεν έλλειψαν και τα οργισμένα σχόλια.

Αρκετοί ήταν κι αυτοί που με ποικίλους τρόπους, προσπάθησαν να επιχειρηματολογήσουν για το θέμα. (η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από το facebook του Leo-Irakliotis.

goneas1 goneas2

 

Δείτε παρακάτω μια σταχυολόγηση χιουμοριστικών αναρτήσεων σε Facebook και Twitter.

 • Εγώ πότε θα γίνω γονέας 1;
 • Γιε μου που πας – Γονέα 1 θα πάω στα καράβια.
 • Ο δε γονέας 2, να φοβείται τον γονέα 1
 • Μου κάηκε το γονέας1board
 • Ποια παράσταση είδατε; – Το γονέας 1, γονεάς 1, γονέας 1 (μάνα, μητέρα, μαμά)
 • Γοννέας 1 εξ ουρανού
 • O γονέας 1 σου το ξέρει;
 • Τι βιβλίο διαβάζεις; – Το γονέα 1 κουράγιο
 • Τίμα τον γονέα 1 και τον γονέα 2 σου
 • Καλά, γονέα 1 δεν έχει να τον μαζέψει;
 • Γονέας 1 είναι μόνο 1
 • Ηρόδοτος, ο γονέας 1 της ιστορίας
 • Ζαχαροπλάστης ήταν ο γονέας 1 σου;

* Για την ανάρτηση χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από Liberal.gr και Protothema.gr
Η σταχυολόγηση των αναρτήσεων στα Social Media, προέρχεται από υλικό του mikropragmata.lifo.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr