Ακρόαση άρθρου......

Κρίσιμες κρίνονται οι δρομολογούμενες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα γύρω από το ζήτημα της συγχώνευσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Υπουργείου Υγείας. 

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός φορέα που συνενώνει όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης δημιουργώντας τον ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) , έναν νέο φορέα που έχει ως απώτερο σκοπό την ένταξη και λειτουργία από κοινού οργανισμών όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν πολλές και σφοδρές με εργαζόμενους, θεραπευόμενους αλλά και απλούς πολίτες να πραγματοποιούν πορείες αλλά και συνέδρια με σκοπό την επιθυμία να καταστεί σαφής η εναντίωσή τους στο επικείμενο σχέδιο της κυβέρνησης.

Υπήρξε, βέβαια, και η υπεράσπιση της θέσης του Υφυπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου ο οποίος υποστήριξε πως ένα ενιαίο δίκτυο υπηρεσιών θα συνεργάζεται άμεσα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αναφέροντας πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης του στίγματος που υφίσταται η κοινωνία σχετικά με τις ψυχικές νόσους και γενικότερα τα ζητήματα ψυχικής υγείας. 

Διαβάστε στο PSYCHOLOGY.GR τη σχετική ανακοίνωση με τίτλο: Μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία & συγχώνευση των φορέων απεξάρτησης: Ναι ή όχι;

Ακολουθεί αυτούσιο, το κοινό κάλεσμα σωματείων και φορέων που εναντιώνεται στη "διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης

Να μην αφήσουμε το σχέδιο νόμου να φτάσει στη Βουλή. Παλέψτε μαζί μας.

Σχεδόν 80.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους το χρόνο, προσέρχονται για βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.500 άνθρωποι και γίνονται πάνω από 2.500 εισαγωγές το χρόνο!

Κι όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!

Συμβουλευτική Γονέων: 3 Ημέρες, 8 Σεμινάρια
Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Διεξαγωγή: Online - Zoom | Γενική Είσοδος: 35 €

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανεργία, την φτώχεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η παιδεία, η υγεία, η εξασφάλιση στέγης και άλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο.

Τα ευχολόγια της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» ελαχιστοποίησαν τις κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που αντιμετωπίζεται σαν «κόστος».

Ενίσχυσαν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα που κερδίζει από τον ασθενή – πελάτη και άνοιξε το δρόμο σε ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει την διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθε λογής ιδιώτες.

Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ – ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.

Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η «τσέπη» τους, ενώ χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών».

Συμβουλευτική Γονέων: 3 Ημέρες, 8 Σεμινάρια
Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Διεξαγωγή: Online - Zoom | Γενική Είσοδος: 35 €

Στον τομέα της απεξάρτησης με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία».

Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.

  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου νομού.
  • Όχι στην κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
  • Κάτω τα χέρια σας από τα στεγνά προγράμματα.
  • Ενίσχυση τώρα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.


Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ).
Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.
Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ».
Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ.
Ε.ΣΥ.Ν Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελένη Μισιρλή

misirli eleniΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΑΠΘ.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR