Ακρόαση άρθρου......

Η Μικροβιακή Πανδημία συνοδεύεται πάντα από μία σιωπηλή ψυχολογική πανδημία. Μάλιστα η δεύτερη διαρκεί περισσότερο καιρό αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την αναχαιτίσουμε. Ο πόλεμος αυτός ξεκίνα πάντα απροσδόκητα ,τις περισσότερες φορές μας βρίσκει απροετοίμαστους ως κοινωνίες και ως άτομα.

Όπως συμβαίνει σε κάθε μάχη στην αρχή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την έκβαση της προσπαθούμε όλοι πολύ γρήγορα να κατανοήσουμε τις νοητές έννοιες ενώ καλούμαστε να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει μία σειρά από ειδικές προφυλάξεις όπως η καθαριότητα, η κοινωνική απόσταση, η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας κ.α.

Η οπτική μας για την καραντίνα επηρεάζει την ψυχολογία μας

Πολύ εύκολα οι αρχές ανακοινώνουν όλα αυτά τα σημαντικά μέτρα. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να συμβιβαστούν με τη νέα κατάσταση ειδικά γι΄ αυτούς που η ζωή τους βρίσκεται έξω από το σπίτι. Αρκετοί παραμένουν σε μεγάλη άρνηση και σκέφτονται επιπόλαια αψηφώντας όλα τα μέτρα που προτείνονται . Είναι οι ίδιοι που προβαίνουν στις επικίνδυνες συναθροίσεις κι υιοθετούν ή μάλλον υιοθετούσαν όσο αυτό επιτρεπόταν ακόμα, επικίνδυνες συμπεριφορές. Δεν πάνε κόντρα στην κυβέρνηση ή στους ειδικούς πάνε κόντρα στον ίδιο τους τον εσωτερικό εαυτό προσπαθώντας να τον προστατέψουν από την πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Ίσως αυτή η άρνηση να είναι και μία αντίδραση στο πένθος μας για την ελευθερία που είχαμε και τώρα χάσαμε, τον τρόπο ζωής που είχαμε και τώρα πρέπει να αλλάξουμε ,την προσωπική επαφή που είχαμε και τώρα πρέπει να περιορίσουμε, τις οικονομικές δυνατότητες που είχαμε και τώρα μετριάζονται, για τα τρέχοντα σχέδια που είχαμε και τώρα πρέπει να ματαιώσουμε, για τις δραστηριότητες και τις δουλειές μας που θα πρέπει να αναβάλουμε.

Η απομόνωση πηγή άγχους και μελαγχολίας

Η απομόνωση μπορεί να γίνει εύκολα πηγή μελαγχολίας και άγχους, ειδικά όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να συναντηθούμε από κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αυτή την περίοδο είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και κάθε προσωπικότητα έχει τις δικές τις αντοχές. Ο μέσος άνθρωπος βιώνει τη συνεχιζόμενη παραμονή του στον ίδιο χώρο με συμπτώματα εκνευρισμού και ανησυχίας. Πολλοί βιώνουν την καραντίνα σαν στέρηση ελευθερίας.

Επιτακτική είναι η ανάγκη να διαχωρίσουμε τον εγκλεισμό από την φυλάκιση και να ταυτίσουμε στο μυαλό μας την καραντίνα, με την προστασία. Είναι μια διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνουμε με τον εαυτό μας. To αίσθημα του αποκλεισμού είναι έντονο και δυσεπίτευκτο αλλά πρέπει να προσπαθούμε να το υπολογίζουμε σαν μια πράξη φροντίδας και προστασίας της δικής μας υγείας, των αγαπημένων μας αλλά κι όλων των συνανθρώπων μας. Είναι μια σκέψη που μπορεί να καταπραΰνει τον εγκλεισμό.

Η διεργασία των συναισθημάτων μας

Μπορεί να μην είμαι ελεύθερος σωματικά τώρα, αλλά μπορώ να προσπαθήσω να αποκτήσω την άλλη ελευθερία, την πνευματική ελευθερία. Ναι, είναι δύσκολο να είναι κλεισμένο το σώμα σου όλη την ημέρα στο σπίτι. Η ψυχή σου; Το πνεύμα σου; Είναι ακόμα ελεύθερα! Μπορείς να ονειρεύεσαι να ταξιδεύεις με καπετάνιο το μυαλό σου. Η ψυχική ελευθερία ανέκαθεν ήταν σημαντικότερη, κανείς όμως δεν μπορει να καταλάβει την πραγματική της διάσταση. Αυτό το κενό της ελευθερίας που σε πνίγει δεν χρειάζεται να διοχετευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση, σε ταινίες σειρές κτλ. Γι αυτό κάνε κάτι... οι μικρές αλλαγές φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα! Και στην τελική κάνε κάτι καινούργιο... όλο τα ίδια και τα ίδια δεν βαρέθηκες;

Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα που προτείνουν λύσεις για αυτές τις μέρες. Θέλω να σταθώ σε μια λύση. Την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό που μπορεί να βοηθήσουν πολύ ουσιαστικά την ψυχική υγεία μας. Είναι τα σημαντικότερα, αν όχι τα μοναδικά μέσα που διαθέτουμε απέναντι σε όλο αυτό. Δεν είναι απλώς ο περιορισμός μας στο σπίτι που μας ανάγει σε μικρούς ήρωες, οι οποίοι μπορούν να σώζουν τις ευπαθείς ομάδες ανθρώπων από τη νόσο είναι και η ενεργητική μας προσφορά προς τον συνάνθρωπο που ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε λιγάκι αυτό τον καιρό. Πιστέψτε με η ικανοποίηση που μπορούμε να εισπράξουμε είναι πραγματικά ανεκτίμητη!

Διαβάστε ακόμη στην Πύλη μας το άρθρο Κορωνοϊός: Τρόποι ψυχικής επιβίωσης, της συνεργάτιδας της Πύλης μας Χρυσανθακοπούλου Μαρίας

Στον ελεύθερο χρόνο μας θα μπορούσαμε να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους μας που νιώθουν την ίδια μοναξιά, να κάνουμε παρέα σε εκείνους που χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή όσο και εμείς από το τηλέφωνο ή από το διαδίκτυο. Και σας παρακαλώ απορρίψτε κάθε αυτόματη σκέψη ότι γίνεστε βάρος γιατί δεν ανταποκρίνεται την πραγματικότητα αλλά υποκινείται από το αρνητικό συναίσθημα.

Το εσωτερικό παιδί, στα υπόγεια της Σκιάς μας, χωρίς προκαταλήψεις: Online σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR | Το σεμινάριο συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής Gestalt και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδώρου, σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα.| Ημερ. διεξαγωγής: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18.00 - 21.00

Μην περιμένετε να νιώσετε καλύτερα για να κάνετε πράγματα μέσα στο σπίτι αλλά κάντε πράγματα, ώστε να νιώσετε καλύτερα.

Μην υποτιμήσετε τον εαυτό σας! Δεν είναι αδυναμία χαρακτήρα να φοβάστε. Είναι το πιο ανθρώπινο συναίσθημα που υπάρχει και έχετε δίκιο... ίσως έρχονται πολλά προβλήματα την επόμενη μέρα, αλλά μείνετε στο εδώ και τώρα. Κάθε μέρα είναι μία καινούργια ημέρα. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Μπορεί να βρισκόμαστε ο καθένας στο σπίτι του, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήμασταν ποτέ άλλοτε τόσο κοντά ο ένας Στον άλλο όσο σήμερα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελένη Πηλαβάκη

pilavaki eleniΓεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Οικονομικά στο ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Life and Business Coach.
Το slogan της είναι: «χαμογέλα κάνει καλό» γιατί ως γνωστόν το γέλιο είναι ζωή και η ζωή είναι μικρή για να μην την ζούμε όμορφα.