Η αντιποίηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από τον νόμο» τονίζει στην επιστολή του ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).

Να καταθέσει εντός δύο ημερών το πτυχίο ΑΕΙ της καθώς και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων από την Ελένη Μυλωνοπούλου, η οποία αναφέρεται ως ψυχολόγος της 20χρονης Καρολάιν που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της, στα Γλυκά Νερά.

Η ψυχολόγος έκανε τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ για τις συνεδρίες της με την 20χρονη κοπέλα.

Ο ΣΕΨ της απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Θέμα: Παρακαλούμε εντός δύο ημερών να προσκομίσετε στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, εάν έχετε, πτυχίο ΑΕΙ Ψυχολογίας και άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου του Ελληνικού κράτους

κα Μυλωνοπούλου,

Επειδή η αντιποίηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου από πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του Ψυχολόγου πλήττει βάναυσα το κύρος του επαγγέλματός μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έντονες αντιδράσεις συναδέρφων Ψυχολόγων για την πρόσφατη παρουσία σας στην Αστυνομία και στα ΜΜΕ με την επαγγελματική ιδιότητα της Ψυχολόγου και το βιογραφικό σας στην ιστοσελίδα www.medylife.gr, παρακαλούμε εντός δύο ημερών να προσκομίσετε στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, εάν έχετε, πτυχίο ΑΕΙ Ψυχολογίας και άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου του Ελληνικού κράτους.

Το επάγγελμα του Ψυχολόγου είναι νομοθετικά ρυθμισμένο στην Ελλάδα σύμφωνα με τους νόμου 991/79 και 2646/98 και ο οποιοσδήποτε κάνει χρήση του τίτλου δίχως να έχει τα απαραίτητα προσόντα διώκεται για αντιποίηση επαγγέλματος.

Η αντιποίηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από τον νόμο».

Το εξώδικο της Ελένης Μυλωνοπούλου προς τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων

Με την εξώδικη απάντηση - διαμαρτυρία της η Ελένη Μυλωνοπούλου στρέφεται κατά του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων τονίζοντας ότι είναι «τραγικό και απάνθρωπο να παρερμηνεύονται πράγματα, να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα και να με έχετε καταστήσει "ως αν να είμαι εγώ το υπαίτιο πρόσωπο" για το θλιβερό γεγονός που συνέβη στα Γλυκά Νερά». Η ψυχολόγος κατηγορεί παράλληλα τον Σύλλογο ότι δεν επιδεικνύει «ίχνος σεβασμού προς τις Αρχές που μοχθούν να εξιχνιάσουν το θλιβερό έγκλημα».

Παράλληλα διαμαρτύρεται, «αντικρούοντας ρητά και κατηγορηματικά τα όσα αναφέρετε στην από 31-05-2021 επιστολή σας, περί δήθεν "αντιποίησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου" από εμέ" ενώ , μεταξύ άλλων, σημειώνει πως "ουδέποτε ανακοίνωσα και ουδέποτε συστήθηκα με το επάγγελμα της "ψυχολόγου". Ασκώ νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα».

Ακόμη, παραθέτει κατάλογο των τίτλων σπουδών της και καλεί τον Σύλλογο «όπως, εντός 24 ωρών από τη νόμιμη λήψη της παρούσας, προβείτε άμεσα στην ανάκληση των όσων προσβλητικών – συκοφαντικών και ανυπόστατων ισχυρισμών σας που διαδώσατε παρανόμως σε βάρος μου τόσο με την άνω επιστολή σας όσο και με την περαιτέρω διάδοση αυτής από μέρους σας προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης" "ρητώς επιφυλασσόμενη για κάθε αστικής και ποινικής φύσεως δικαίωμά μου!!».

Η απάντηση στο εξώδικο, της προέδρου του ΣΕΨ, Β.Μπουκουβάλα

Απάντηση στο εξώδικο που έστειλε στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων η Ελένη Μυλωνοπούλου έδωσε η πρόεδρος του συλλόγου, Βάσω Μπουκουβάλα.

Η κ. Μπουκουβάλα, μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «Καλύτερα δε Γίνεται», αναφέρθηκε στις ενέργειες της φερόμενης ως ψυχολόγου της Καρολάιν, κάνοντας λόγο για «διασυρμό» του επαγγέλματος του ψυχολόγου, ενώ απάντησε σε όσα αναφέρει στο εξώδικό της.

Από αυτό το εξώδικο προκύπτει ότι δεν έχει ούτε πτυχίο ψυχολόγου, ούτε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Άρα δεν μπορεί να κάνει χρήση του τίτλου του ψυχολόγου γιατί ο τίτλος του ψυχολόγου είναι νομοθετικά κατοχυρωμένος στην Ελλάδα», σημείωσε η κ. Μπουκουβάλα.

Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα που έλεγε ότι “είμαι ψυχολόγος” και “εμείς οι ψυχολόγοι καταλαβαίνουμε” και ‘εγώ σαν ψυχολόγος της έλεγα όταν πας να φτιάξεις τα νύχια σου να μην μιλάς’» τόνισε και συμπλήρωσε πως: «Ακόμα και αν είχατε κάνει λάθος οι δημοσιογράφοι, όφειλε να σας στείλει κάποια επιστολή που να λέει ότι “κακώς λέτε ότι είμαι ψυχολόγος, εγώ δεν είμαι ψυχολόγος”».

Η κ. Μπουκουβάλα αποκάλυψε ακόμη ότι η συγκεκριμένη κυρία «σε πλατφόρμα πουλάει υπηρεσίες ψυχολόγου, δημόσια, και τις κοστολογεί και πληρώνει ο πελάτης για αυτό».

Αναφορικά με τους τίτλους σπουδών που παρουσιάζει η κ. Μυλωνοπούλου στο εξώδικο, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων απαντά πως «ψυχολόγος δεν είναι και δεν μπορεί να κάνει χρήση του τίτλου». «Αν έχει κάνει κάποια σεμινάρια με e-learning, αυτά δεν έχουν καμία βαρύτητα», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας είπε ότι «όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι κάνει θεραπείες και κάνει και ύπνωση εκεί πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Υγείας και να ελέγξει». «Σαν επιχειρηματίας το ότι εμφανίζει έναν αριθμό Γ.Ε.Μ.Η δεν λέει τίποτα. Δεν σημαίνει ότι έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου», σημειώνει.

Αναδημοσίευση από : Καθημερινή και με πληροφορίες από το Έθνος και iefimerida.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr