Ακρόαση άρθρου......

Χθες, 7 Μαίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, η οποία ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του Guru του γέλιου, γιατρού, παθολόγου, δρ. Μαντάν Κατάρια.

Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε σε πάνω από 105 χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μάη. Ο ίδιος χαρακτηριστικά έλεγε ότι, "Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας που μπορεί να έρθει μόνο αν κατανοήσουμε το σκοπό της ζωής".

Για να τιμήσουμε και εμείς αυτήν την ημέρα, συγκεντρώσαμε ταινίες αλλά και σειρές που είναι κωμωδίες, οι οποίες σχετίζονται με την ψυχολογία και την ψυχική υγεία.

Απολαύστε τες κι εσείς, γελάστε και να θυμάστε ότι, το γέλιο είναι η καλύτερη θεραπεία.

Infinitely Polar Bear (2014)

IMDb: 6.9/10
Σκηνοθεσία: Maya Forbes
Ηθοποιοί: Mark Ruffalo, Zoe Saldana, Imogene Wolodarsky

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στη Βοστώνη, ο διπολικός Cameron "Cam" Stuart ζει με τη σύζυγό του Maggie και τις κόρες τους Amelia και Faith σε ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή. Όταν ο Cam απολύεται από την δουλειά του, καταρρέει ψυχικά και η Maggie αναγκάζεται να τον βάλει για νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική. Όταν βγαίνει, μετακομίζει σε ένα μικρό διαμέρισμα ενώ η Maggie εργάζεται για να συντηρίσει τα παιδιά. Αποφασίζει να κάνει αίτηση σε ένα πρόγραμμα MBA (Master of Business Administration) για να βελτιώσει το εισόδημα της και γίνεται δεκτή από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζητήσει από τον Cam να φροντίσει τα κορίτσια για δεκαοκτώ μήνες και εκείνος συμφωνεί παρά τους φόβους του. 

BoJack Horseman (2014-2020)

IMDb: 8.8/10
Δημιουργός: Raphael Bob-Waksberg
Ηθοποιοί: Will Arnett, Amy Sedaris, Alison Brie

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Δράμα

Αφού πρωταγωνίστησε στη δημοφιλή κωμική σειρά "Horsin' Around" στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του '90, ο BoJack Horseman παλεύει με την επιδείνωση της δημοτικότητας του, την κατάθλιψη, τον εθισμό, και με την συντήρηση των σχέσεων με τα άτομα που νοιάζεται, αλλά φαίνεται να μην μπορεί να σταματήσει να πονάει ψυχικά. Όλα αυτά, ενώ ζει στη σατιρική, γεμάτη λογοπαίγνια πόλη του Χόλιγουντ, Καλιφόρνια.

Atypical (2017-2021)

IMDb: 8.2/10
Δημιουργός: Robia Rashid
Ηθοποιοί: Keir Gilchrist, Jennifer Jason Leigh, Brigette Lundy-Paine

Είδος: Κωμωδία, Δράμα

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ο Sam, ένα 18χρόνο αγόρι που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να βρει κοπέλα. Όσο αυτός προσπαθεί να βρει περισσότερη ανεξαρτησία μέσω αυτού, η μητέρα του οδηγείται και αυτή στο δικό της μονοπάτι αυτοανακάλυψης, το οποίο θα της αλλάξει τη ζωή.

Silver Linings Playbook (2012)

IMDb: 7.7/10
Σκηνοθεσία: David O. Russell
Ηθοποιοί: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Μετά από ένα πέρασμα στο ψυχιατρικό ίδρυμα, ο πρώην δάσκαλος Pat Solitano μετακομίζει ξανά με τους γονείς του και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την πρώην σύζυγό του. Τα πράγματα όμως, γίνονται πιο περίπλοκα όταν ο Pat γνωρίζει την Tiffany, ένα μυστηριώδες κορίτσι με δικά της προβλήματα.

The Good Place (2016-2020)

IMDb: 8.2/10
Δημιουργός: Michael Schur
Ηθοποιοί: Kristen Bell, William Jackson Harper, Jameela Jamil

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Φαντασία

Το Good Place είναι μια πόλη όπου όσοι ήταν καλοί σε όλη τους τη ζωή πηγαίνουν μόλις πεθάνουν. Ο Michael είναι ο αρχιτέκτονας της πόλης, την οποία παράλληλα επιβλέπει. Η Eleanor φτάνει στο Good Place και συνειδητοποιεί ότι το όνομά της είναι σωστό, αλλά όλα τα άλλα είναι λάθος. Δεν είναι γραφτό να είναι εκεί. Με τη βοήθεια του Chidi, της αδελφής ψυχής της, η Eleanor προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη της, επιδιώκοντας να κερδίσει επιτέλους τη θέση της στο Good Place.

The Truman Show (1998)

IMDb: 8.2/10
Σκηνοθεσία: Peter Weir
Ηθοποιοί: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney

Είδος: Κωμωδία, Δράμα

Ένας πωλητής ασφαλίσεων ανακαλύπτει ότι όλη του η ζωή είναι στην πραγματικότητα ένα τηλεοπτικό σόου.

Inside Out (2015)

IMDb: 8.1/10
Σκηνοθεσία: Pete Docter, Ronnie Del Carmen
Ηθοποιοί: Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black

Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Δράση

Αφού η νεαρή Ράιλι ξεριζώνεται από τη παλιά πόλη και ζωή της και μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο, τα συναισθήματά της – η Χαρά, ο Φόβος, ο Θυμός, η Αηδία και η Λύπη - συγκρούονται για να βρουν τον καλύτερο τρόπο να περιηγηθεί σε μια νέα πόλη, ένα νέο σπίτι και ένα νέο σχολείο.

50/50 (2011)

IMDb: 7.6/10
Σκηνοθεσία: Jonathan Levine
Ηθοποιοί: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Ο Adam είναι ένας 27χρονος συγγραφέας ραδιοφωνικών προγραμμάτων και έχει διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή καρκίνου της σπονδυλικής στήλης. Με τη βοήθεια του καλύτερου φίλου του, της μητέρας του και μιας νεαρής θεραπεύτριας στο κέντρο καρκίνου, ο Adam μαθαίνει ποια και ποιοί είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή του.

It's Kind of a Funny Story (2010)

IMDb: 7.1/10
Σκηνοθεσία: Anna Boden, Ryan Fleck
Ηθοποιοί: Keir Gilchrist, Zach Galifianakis, Emma Roberts

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Ένας κλινικά καταθλιπτικός έφηβος κάνει μία νέα αρχή αφού εισαχθεί μόνος του σε μία ψυχιατρική κλινική για ενήλικες.

Benny & Joon (1993)

IMDb: 7.1/10
Σκηνοθεσία: Jeremiah S. Chechik
Ηθοποιοί: Johnny Depp, Mary Stuart Masterson, Aidan Quinn

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Ο Benny διατηρεί ένα μικρό συνεργείο αυτοκινήτων. Πρέπει, παράλληλα όμως, να φροντίζει την ψυχικά άρρωστη άδερφη του Juniper, πιο γνωστή ως Joon. Αφού χάνει ένα στοίχημα, ο Benny αναγκάζεται να φέρει τον Sam, τον ξάδερφο ενός φίλου του στο σπίτι, ο οποίος είναι αρκετά εκκεντρικός χαρακτήρας και διαμορφώνει την προσωπικότητα του γύρω από τον Buster Keaton. Η Joon, πέρα από την περιέργεια του σαν χαρακτήρας, αρχίζει να τον ερωτεύεται.

The Road Within (2014)

IMDb: 7.0/10
Σκηνοθεσία: Gren Wells
Ηθοποιοί: Robert Sheehan, Dev Patel, Zoe Kravitz

Είδος: Κωμωδία, Περιπέτεια, Δράμα

Ο Vincent είναι ένα νεαρό αγόρι που πάσχει από σύνδρομο Tourette. Η μητέρα του πεθαίνει κι έτσι ο εν διαστάσει πατέρας του, Robert, αναγκάζεται να παρεμβεί. Ωστόσο, ο Robert είναι υποψήφιος για πολιτικό αξίωμα και δεν θέλει το γιο του στην προεκλογική εκστρατεία - έτσι ο Robert βάζει τον Vincent σε μία κλινική που διευθύνεται από την αντισυμβατική Dr. Rose. Εκεί, ο Vincent ερωτεύεται μια ανορεξική κοπέλα που ονομάζεται Marie. Μαζί, κλέβουν το αυτοκίνητο της Dr. Rose και καταλήγουν να απαγάγουν το ψυχαναγκαστικό συγκάτοικό του, Alex, όταν τους απειλεί ότι θα το πεί στην διευθύντρια. Με τον Robert και την Dr. Rose να τους καταδιώκουν, ο Vincent, η Marie και ο Alex κάνουν ένα ταξίδι που αλλάζει τη ζωή τους, με τελικό προορισμό, να παραδώσουν τις στάχτες της μητέρας του στον ωκεανό.

Numb (2007)

IMDb: 6.6/10
Σκηνοθεσία: Harris Goldberg
Ηθοποιοί: Matthew Perry, Lynn Collins, Kevin Pollak

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Ο Hudson Milbank είναι ένας επιτυχημένος σεναριογράφος του Hollywood που ξαφνικά, περιέργως, παύει να νιώθει. Πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό για να λύσει το πρόβλημα του, αλλά τίποτα δεν λειτουργεί. Ο συνεργάτης του, κάνει τα πάντα για να τον επαναφέρει στην κανονικότητα, αλλά μόνο όταν ο Hudson συναντήσει την Sara βρίσκει ένα πραγματικό κίνητο για να γίνει καλύτερα και να αρχίσει να νιώθει ξανά.

Analyze This! (1999)

IMDb: 6.7/10
Σκηνοθεσία: Harold Ramis
Ηθοποιοί: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow

Είδος: Κωμωδία, Αστυνομική

Όταν ο μαφιόζος Paul Vitti περνάει μία κρίση για τον ποιον μπορεί να εμπιστευτεί, το οποίο οδηγεί στην ανικανότητα του να ηγηθεί της εγκληματικής του αυτοκρατορίας, στρέφεται στην επαγγελματική βοήθεια του Dr. Ben Sobel, ενός ψυχιάτρου που κατά λάθος γνώρισε δύο από τους πιστούς ακολόθους του Vitti.

Igby Goes Down (2002)

IMDb: 6.9/10
Σκηνοθεσία: Burr Steers
Ηθοποιοί: Kieran Culkin, Susan Sarandon, Jeff Goldblum

Είδος: Κωμωδία, Δράμα

Ο Igby Slocumb, ένα 17χρονο σαρκαστικό αγόρι που του αρέσει να επαναστατεί, βρίσκεται σε πόλεμο με τον ασφυκτικό κόσμο των προνομίων των χρημάτων που γεννήθηκε. Με έναν σχιζοφρενή πατέρα, μια εγωκεντρική, απόμακρη μητέρα και έναν Ρεπουμπλικανό μεγάλο αδερφό, ο Igby πιστεύει ότι υπάρχει μια καλύτερη ζωή εκεί έξω -- και ξεκινά για να την βρει.

Diminished Capacity (2008)

IMDb: 5.5/10
Σκηνοθεσία: Terry Kinney
Ηθοποιοί: Matthew Broderick, Virginia Madsen, Alan Alda

Είδος: Κωμωδία

Ένας δημοσιογράφος από το Σικάγο που πάσχει από απώλεια μνήμης παίρνει άδεια από τη δουλειά του για να επιστρέψει στην επαρχιακή πόλη του, όπου δένεται με τον θείο του Ρόλι που πάσχει από Αλτσχάιμερ αλλά και με τον παλιό του έρωτα.

Julien Donkey-Boy (1999)

IMDb: 6.7/10
Σκηνοθεσία: Harmony Korine
Ηθοποιοί: Ewen Bremner, Brian Fisk, Chloe Sevigny

Είδος: Κωμωδία, Δράμα

Ένα πορτρέτο των επιπτώσεων της σχιζοφρένειας στην οικογενειακή ζωή είναι το επίκεντρο της ταινίας αυτής.

Barefoot (2014)

IMDb: 6.5/10
Σκηνοθεσία: Andrew Flemming
Ηθοποιοί: Evan Rachel Wood, Scott Speedman, J.K. Simmons

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Ένας γιος μίας πλούσιας οικογένειας, ο Jay, που θεωρείται το "μαύρο πρόβατο" συναντά μία νεαρή ασθενή ψυχιατρικής κλινικής, την Daisy, που μεγάλωσε στην απομόνωση όλη της τη ζωή. Την προσκαλέι στο σπίτι του στον γάμο του αδελφού του με σκοπό να πείσει την οικογένεια του ότι επιτέλους τακτοποίησε τη ζωή του. Η Daisy καταφέρνει να εντυπωσιάσει όχι μόνο την οικογένεια του με την αυθεντική, αν και ασταθή γοητεία της, αλλά και τον ίδιο τον Jay.

Don Juan DeMarco (1994)

IMDb: 6.7/10
Σκηνοθέτης: Jeremy Leven
Ηθοποιοί: Johnny Depp, Marlon Brando, Faye Dunaway

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Ένας ψυχίατρος πρέπει να θεραπεύσει έναν νεαρό ασθενή που πιστεύει πως είναι ο Δον Ζουάν, ο μεγαλύτερος εραστής του κόσμου.

The Madness of King George (1994)

IMDb: 7.2/10
Σκηνοθεσία: Nicholas Hytner
Ηθοποιοί: Nigel Hawthorne, Helen Mirren, Rupert Graves

Είδος: Κωμωδία, Βιογραφία, Δράμα

Ο ηλικιωμένος βασιλιάς Γεώργιος Γ' της Αγγλίας παρουσιάζει σημάδια τρέλας, ένα πρόβλημα ελάχιστα κατανοητό το 1788. Καθώς ο μονάρχης εναλλάσσεται ανάμεσα σε περιόδους σύγχυσης και σχεδόν βίαιες εκρήξεις θυμού, οι δύσμοιροι γιατροί του επιχειρούν να τον επαναφέρουν. Εν τω μετάξυ, η βασίλισσα Charlotte και ο πρωθυπουργός William Pitt the Younger προσπαθούν να αποτρέψουν τους πολιτικούς εχθρούς του Βασιλιά, με επικεφαλής τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, απο το να σφετεριστούν τον θρόνο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ειρήνη Κοστιούκ

eirini kostioucΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR