Ακρόαση άρθρου......

"Πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς την αποτυχία. Τελειώνει η καριέρα μας και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε πλούσια, ενώ το εισόδημα έχει τελειώσει. Και κινδυνεύουμε να χάσουμε την περιουσία μας. Παίρνουμε κιλά, συμβαίνουν διάφορα. Τώρα υπάρχει γνώση. Δεν υπάρχουν ταμπού πλέον. Είναι συχνό το φαινόμενο της κατάθλιψης όταν τελειώνεις την καριέρα σου."

Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα "Ποδόσφαιρο & Ψυχική Υγεία: Νιώθω, Αποδέχομαι, Δρω" που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με με την ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ», συζητήθηκαν ευαίσθητα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι διαιτητές στη διάρκεια της καριέρας τους.

Ομιλητές στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης ήταν οι Ντέμης Νικολαΐδης (πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής), Χρύσα Κουρομπύλια (διεθνής διαιτητής), Χρήστος Σωτηρακόπουλος (δημοσιογράφος), Αλέξης Σπυρόπουλος (δημοσιογράφος) και συντονιστής ο δημοσιογράφος Στέφανος Αβραμίδης. Στο δεύτερο πάνελ, συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Αποστόλης Λάμπος και ομιλητές ήταν οι Λώρα Δημητρίου (Δ/ντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου ΕΠΟ), Γιάννης Μπράχο (Γενικός Δ/ντης ΠΣΑΠΠ), Αλέξανδρος Οικονόμου (Ψυχολόγος, Msc Ψυχικής Υγείας-Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ), Ροδάνθη Μποντόζη (Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ιπποκράτης ΙΙ» του φορέα ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ), οι οποίοι έκαναν λόγο για το ποδόσφαιρο ως θεραπευτικό εργαλείο και μέσο ψυχικής ενδυνάμωσης και ευεξίας και ανέδειξαν τα οφέλη του ποδοσφαίρου στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, με αφορμή τη δράση αυτή, μίλησε για τη σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας στον αθλητισμό και μοιράστηκε τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος όταν τελείωσε η καριέρα του.

Ξεκίνησε επισημαίνοντας το γεγονός ότι η ψυχολογία στον αθλητισμό μπορεί να είναι και το 50% στην απόδοση του αθλητή. "Αυτός που έχει ταλέντο σίγουρα ξεχωρίζει."

Εμείς τελειώνουμε την καριέρα μας όταν αρχίζει η καριέρα σχεδόν όλων των άλλων ανθρώπων. Βγαίνουμε στην κοινωνία στα 32-33 λες και είμαστε παιδιά...δεν ξέρουμε τίποτα, όλη μας η ζωή ήταν ποδόσφαιρο.

Πήγα στην ΑΕΚ στα 22 και είχα να διαχειριστώ όλη αυτή την επιτυχία, κάτι που δεν ήξερα πώς να το κάνω. Ο ποδοσφαιριστής κάθε Κυριακή αποδεικνύει στον εαυτό του και στους άλλους ποιος είναι. Βρίσκεσαι με δόξα και πολλά χρήματα από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο μπορεί να τραυματιστείς ή να χάσεις τη θέση σου στην ενδεκάδα."

"Χάνουμε όλη μας τη ζωή, όλο το νόημα και πρέπει να διαχειριστούμε την απώλεια αυτή. Και μετά τα κενά τα γεμίζεις είτε με φαγητό, είτε με άλλα πράγματα, εγώ άρχισα να πίνω, ενώ δεν έπινα. Πέρασα μια περίδο μέχρι να ξαναβρώ νόημα για τη ζωή, να κάνω κάτι που αγαπάω".

Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και η «ΕΔΡΑ», τα τελευταία χρόνια συμπορεύονται προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του ποδοσφαίρου ως θεραπευτικoύ εργαλείου για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και έχουν αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών, με κορυφαία τη διοργάνωση Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ψυχικής Υγείας με τη συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης από όλη την Ελλάδα.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η καινοτόμος δράση εντάσσεται στον κοινωνικό πυλώνα αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΠΟ «Mental Health», μέσω του οποίου η Ομοσπονδία εκπέμπει το σύνθημα «ποδόσφαιρο για όλους και όλες» χωρίς κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς.

"Πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς την αποτυχία", προσθέτει ο παλάιμαχος επιθετικός. "Σταματάμε αυτό που κάνουμε όταν άλλοι ξεκινάνε την καριέρα τους. Δεν ξέρουμε κάτι άλλο να κάνουμε και ξαφνικά μια μέρα όλα τελειώνουν. Είναι σαν να χάνεις δικό σου άνθρωπο. Είναι πένθος. Νιώθουμε χαμένοι, δεν έχουμε εκπαιδευτεί για αυτή τη στιγμή. Τελειώνει η καριέρα μας και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε πλούσια, ενώ το εισόδημά μας έχει τελειώσει και κινδυνεύουμε να χάσουμε την περιουσία μας. Είναι συχνό το φαινόμενο της κατάθλιψης».

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης, τονίζει: «Πέρασα μια περίοδο που έψαχνα να βρω νόημα για τη ζωή. Χρειάστηκα βοήθεια. Με βοήθησε ότι διάβαζα, αλλά πήγα και σε ψυχοθεραπευτή. Τα νέα παιδιά έχουν κι άλλο ένα πρόβλημα, τα social media, που θέλει και αυτό διαχείριση. Στα social σε αποθεώνουν χωρίς να σε αγαπούν και σε βρίζουν χωρίς να σε μισούν. Στην εποχή μου δεν υπήρχαν social media. Ο ποδοσφαιριστής κάθε Κυριακή αποδεικνύει στον εαυτό του και στους άλλους ποιος είναι. Δεν σταματάει αυτό, γίνεται κάθε Κυριακή. Και μια μέρα σταματάει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

Σε συνέντευξή του στο NovaSports, μετά την ημερίδα αναφέρει το εξής: Δεν περίμενα πως όσα είπα θα είχαν τέτοιο αντίκτυπο. Όλα αυτά που έζησα, εκ των υστέρων τα κατάλαβα. Μίλησα με σκοπό να με ακούσουν οι νέοι ποδοσφαιριστές, να προβληματιστούν και να ζητήσουν ίσως κάποια βοήθεια, ή να είναι πιο έτοιμοι για το τι θα κάνουν μετά την καριέρα τους.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κέλλυ Σμάλη

smali kellyΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR