Ακρόαση άρθρου......

Πάνω από το 80% των τοξικομανών της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν φαιντανύλη, αυτό το πανίσχυρο συνθετικό οπιοειδές που ευθύνεται για τη δραματική αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων στις ΗΠΑ, ωστόσο μόνο το 18% από τους χρήστες το γνωρίζουν, σύμφωνα με μελέτη που επισημαίνει τους κινδύνους από τον εθισμό σε αυτό το ναρκωτικό.

Η φαιντανύλη παράγεται σε εργαστήρια, με κόστος πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο της ηρωίνης και εδώ και χρόνια έχει πλημμυρίσει η αμερικανική αγορά. Εκτιμάται ότι το 2022 προκάλεσε τους 70.000 από τους συνολικά 106.000 θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ.

Η κρίση των οπιοειδών είναι μία από τις κορυφαίες προκλήσεις για τη δημόσια στις ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ενέκρινε πρόσφατα την πώληση, χωρίς συνταγή, ενός αντιδότου για την υπερβολική δόση φαιντανύλης, του Narcan (ναλοξύνη), ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

"Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ρωτήθηκαν (στη μελέτη) δήλωσαν ότι η ηρωίνη ήταν το ναρκωτικό που προτιμούσαν, όμως φαίνεται ότι δεν έχουν τον τρόπο να αποφύγουν τη φαιντανύλη",

εξήγησε η Κόρτνεϊ Μακνάιτ, κλινική καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η ομάδα της Μακνάιτ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού έκανε τοξικολογικές αναλύσεις σε ένα δείγμα 313 χρηστών ναρκωτικών ουσιών οι οποίοι παράλληλα απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο. Οι 162 από αυτούς στη συνέχεια συμμετείχαν και σε συνεντεύξεις, στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Όπως διαπιστώθηκε, το 83% από αυτούς τους χρήστες βρέθηκε θετικό στη φαιντανύλη. Όμως «μόνο το 18% είπε ότι έκανε πρόσφατα χρήση φαιντανύλης εν γνώσει του», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Drug Policy.

Η Κόρτνεϊ Μακνάιτ επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης των ανθρώπων αυτών από τη φαιντανύλη, που είναι πιο ισχυρή από την ηρωίνη και κατά συνέπεια αυξάνεται και ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης.

Η φαιντανύλη «είναι ο διάβολος» αλλά «η ηρωίνη σήμερα δεν είναι καλή, είναι σκ…» φέρεται να δήλωσε ο Νταγκ, ένας από τους χρήστες.

«Σχεδόν όλοι οι μετέχοντες στη μελέτη ανησυχούν ότι θα πάρουν υπερβολική δόση» εξήγησε η Κόρτνεϊ Μακνάιτ. Με βάση τις απαντήσεις τους στα ερωτηματολόγια, σχεδόν ένας στους τέσσερις πήρε υπερβολική δόση τουλάχιστον μία φορά κατά τους προηγούμενους έξι μήνες.

Το εσωτερικό παιδί, στα υπόγεια της Σκιάς μας, χωρίς προκαταλήψεις: Online σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR | Το σεμινάριο συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής Gestalt και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδώρου, σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα.| Ημερ. διεξαγωγής: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18.00 - 21.00

Στη Νέα Υόρκη, οι θάνατοι από υπερβολική δόση εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, από 942 το 2015 στους 2.668 το 2021.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ως μέτρα τη χρήση ναλοξόνης και την πρόσβαση των χρηστών σε υποκατάστατες ουσίες, αλλά και τη στήριξη των κέντρων χρήσης ναρκωτικών υπό επίβλεψη, δύο εκ των οποίων άνοιξαν στη Νέα Υόρκη το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κέλλυ Σμάλη

smali kellyΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR