Ακρόαση άρθρου......

Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα παρατηρήθηκε μια παγκόσμια επιδημία κακής ψυχικής υγείας και σχετικών ασθενειών. Παρά το γεγονός όμως ότι η κατάθλιψη είναι η διαταραχή που τείνει, από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, να συσχετίζεται περισσότερο με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν είναι το πρώτο πρόβλημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Στατιστικά δεδομένα για το άγχος και την ψυχική υγεία

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το άγχος. Υπολογίζεται ότι 275 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές∙ ποσοστό που αναλογεί περίπου στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, με διαφορά που κυμαίνεται σε ποσοστό μεταξύ 2,5% και 6,5% του πληθυσμού ανά χώρα. Περίπου το 62% των ατόμων που πάσχουν από άγχος είναι γυναίκες -170 εκατομμύρια- σε σύγκριση με τα 105 εκατομμύρια άνδρες πάσχοντες.

Βασικά συμπτώματα άγχους

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους, ωστόσο τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει το άτομο είναι τα ακόλουθα:

  • Ανησυχία
  • Αϋπνία
  • Μείωση συγκέντρωσης
  • Τρόμος
  • Μυϊκή ένταση
  • Κινητική ανησυχία
  • Εύκολη κόπωση
  • Ευερεθιστότητα
  • Διαταραχή ύπνου

Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι για την παγκόσμια οικονομία το κόστος όλων των προβλημάτων ψυχικής υγείας μπορεί να ανέλθει σε 16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η πλήρης έκταση των διαταραχών της ψυχικής υγείας είναι πιθανόν να είναι ακόμη υψηλότερη από ό,τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, καθώς υπάρχει η τάση ανεπαρκούς καταγραφής των διαταραχών, τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμα και εκείνοι που διαγιγνώσκονται με κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας δεν είναι βέβαιο ότι λαμβάνουν πάντα τη σωστή θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα συστήματα υγείας δεν είναι ακόμη σε θέση να ανταποκρίνονται επαρκώς στο βάρος των ψυχικών διαταραχών. Ως εκ τούτου, το χάσμα μεταξύ της ανάγκης για θεραπεία και της παροχής αυτής είναι ευρύ σε όλο τον κόσμο.

Στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ποσοστό ατόμων με ψυχικές διαταραχές μεταξύ 76% και 85% δε λαμβάνουν κάποια θεραπεία για τη διαταραχή τους.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, μεταξύ 35% και 50% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές βιώνουν την ίδια κατάσταση.

Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και συζήτησης είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αφορούν την ψυχική υγεία, οι οποίες αποτελούν μάστιγα για ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, καθώς και το οικονομικό βάρος που ενέχουν.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Πηγή είδησης: Weforum.org 
Επιμέλεια άρθρου: Ε.Γκαλτέμη

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Έλλη Γκαλτέμη
Συνεργάτιδα του psychology.gr
Συγγραφή άρθρων, μετάφραση και απόδοση ξενόγλωσσων επιστημονικών άρθρων.