Προέλευση της φοβίας για τη δημόσια ομιλία
Μια από τις πιο ιδιαίτερες φοβίες που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε είναι η φοβία για τη δημόσια ομιλία. Η φοβία για τη δημόσια ομιλία προέρχεται από πολλούς παράγοντες στη ζωή κάποιου. Μπορείτε να φοβάστε τη θέση, το ακροατήριο ή μόνο τον εαυτό σας. Εάν έχετε μιλήσει σε μεγάλο κοινό πριν και έχετε κάνει αρκετά λάθη στην ομιλία σας, θα είστε πιο επιρρεπείς στο φόβο.
Εάν μιλάτε μπροστά σε ανθρώπους που δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα, θα είστε πιο επιρρεπείς σε αυτή τη φοβία. Μπορεί επίσης να μην είστε σίγουροι για τις ικανότητες ομιλίας σας ακόμα και μετά από πολλές πρόβες και μελετώντας το θέμα ξανά και ξανά.
Η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτόν τον φόβο, επειδή αν δεν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας, μπορεί να φοβάστε ότι θα αφήσετε μια κακή εντύπωση στο κοινό. Οι δημοφιλείς άνθρωποι, που δεν είναι ντροπαλοί, φαίνεται να το βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να μιλήσουν σε μια ομάδα.
Επομένως, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τον ακριβή λόγο για τον οποίο φοβόμαστε τόσο, να μιλήσουμε δημόσια, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη φοβία με τους παρακάτω τρόπους.
Τρόποι για να νικήσουμε τις φοβίες για τη δημόσια ομιλία
Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε τη φοβία σας για τη δημόσια ομιλία. Δεν είναι πάντα άμεσες λύσεις, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε το έργο σας με έναν νέο τρόπο. Αυτό είναι το κλειδί, στην πραγματικότητα, να μπορείτε να μεταφέρετε με εμπιστοσύνη σημαντικές πληροφορίες βλέποντας τη θέση σας, ως ομιλητής, από μια άλλη οπτική γωνία, ίσως με το βλέμμα του κοινού ή με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Παρακάτω είναι μερικές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη φοβία σας:
Θεραπεία συμπεριφοράς
Όταν ακούτε τις λέξεις "συμπεριφορική θεραπεία", μπορεί να σκεφτείτε την ψυχική ασθένεια. Ναι, η συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη, διπολική θεραπεία, άγχος και πολλά άλλα ψυχικά ζητήματα, αλλά μπορεί να βοηθήσει και σε καθημερινά προβλήματα επίσης.
ΑΓΧΟΣ: ΚΥΚΛΟΣ 10 ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ (Οκτώβριος 2024 – Ιανουάριος 2025) .
Το PSYCHOLOGY.GR διοργανώνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων και εργαστηρίων με πλούσια πληροφόρηση, πρακτικές λύσεις και ασκήσεις, για το άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές, τις κρίσεις πανικού, το στρες, το κοινωνικό άγχος, τους ψυχαναγκασμούς. |
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 35 ευρώ, για εγγραφές που θα γίνουν έως 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το χρειάζεται. Μερικές φορές, εκείνοι που υποφέρουν από περιστασιακές καταστάσεις άγχους μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το είδος θεραπείας.
Ορισμένες καταστάσεις άγχους περιλαμβάνουν τη δημόσια ομιλία και άλλα πράγματα που σχετίζονται με παρουσιάσεις ή εκδηλώσεις. Με τη συμπεριφορική θεραπεία, οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα συναισθήματα που ελέγχουν το φόβο κατά τη διάρκεια της δημόσιας ομιλίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο φόβος που εκδηλώνεται κατά τη δημόσια ομιλία μπορεί να εξαλειφθεί.
Λάβετε, ωστόσο, υπόψη ότι αυτό το είδος θεραπείας χρειάζεται χρόνο για να κάνει εμφανή την αλλαγή. Δεν είναι μια γρήγορη λύση.
Έρευνα, οργάνωση και σχεδιασμός
Ένας καλός τρόπος για να σταματήσετε να ανησυχείτε για την ομιλία σας είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο. Πρώτον, πρέπει να κάνετε τη σωστή έρευνα για το θέμα σας. Αν καταλαβαίνετε τι παρουσιάζετε στο κοινό, ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο να το επικοινωνήσετε. Πρέπει επίσης να οργανώσετε τις πληροφορίες σας καλά και να σχεδιάσετε ένα πλάνο για την ομιλία σας. Ποτέ μην προσπαθήσετε να απομνημονεύσετε την ομιλία σας.
Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Εάν έχετε την ελευθερία να επιλέξετε ένα θέμα που ήδη γνωρίζετε, τότε επιλέξτε το. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε χαλαροί και σίγουροι γνωρίζοντας ότι αυτά που λέτε είναι έγκυρα και δεν υπάρχει κίνδυνος να πείτε κάτι που δεν ισχύει.
Πρακτική
Εξασκηθείτε όσο παραπάνω μπορείτε πριν την ομιλία σας. Όταν λέω εξάσκηση, δεν εννοώ να απομνημονεύσετε. Εννοώ να εξασκείτε τις κινήσεις σας, τις εκφράσεις σας και να καθορίσετε πότε θα ανατρέχετε στις σημειώσεις σας και πότε θα κοιτάξετε το κοινό.
Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι απευθύνεστε κοιτώντας το ακροατήριό σας, επειδή ενδιαφέρεστε για το θέμα σας και τον τρόπο που το επικοινωνείτε. Έτσι, η πρακτική κάνει την ομιλία σας πολύ πιο εύκολη στη μετάδοση και σας κάνει να νιώθετε πιο χαλαροί επίσης.
Αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε από μερικούς φίλους να παρευρίσκονται στην ομιλία σας και να σας κάνουν κάποιες επισημάνσεις στο τέλος. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι κάνατε λάθος και τι κάνατε σωστά.
Γνωρίστε το περιβάλλον σας
Πριν από την ομιλία σας, χρειάζεται να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δημόσια ομιλία σας μπορεί να λαμβάνει χώρα σε μια τοποθεσία που ήδη γνωρίζετε. Αυτό βοηθά από μόνο του. Αν δεν έχετε πάει ποτέ στην τοποθεσία που θα μιλήσετε, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε αυτό το σημείο. Σταθείτε εκεί που θα μιλήσετε και κοιτάξτε προς το ακροατήριο. Αυτό σας βοηθά να κατανοήσετε το μέγεθος του κοινού στο οποίο θα απευθυνθείτε. Δοκιμάστε να πάρετε μαζί μερικούς φίλους και πάλι.
Χρησιμοποιήστε τις δικές σας τελετουργίες
Μερικές φορές, οι άνθρωποι έχουν ορισμένες τελετουργίες που χρησιμοποιούν πριν από τη δημόσια ομιλία τους. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τελετουργικών, συμπεριλαμβανομένων των τελετουργικών ενσυναίσθησης, των πνευματικών τελετουργιών ακόμη και των τελετουργιών σωματικής άσκησης.
Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να δώσουν μια ομιλία εάν, πριν, κάνουν κάποιο είδος σωματικής άσκησης. Αυτό συνήθως γίνεται με τη βόλτα για μια πεζοπορία ή με τρέξιμο.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη - Ψυχολόγος
Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.