Η νόσος του Parkinson’s είναι μία χρόνια, μη ιάσιμη, νευροεκφυλιστική διαταραχή που σχετίζεται με βλάβη σε μεταιχμιακές και νεοφλοιώδεις εγκεφαλικές περιοχές. Αρχικά, εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στις ντοπαμινεργικές ίνες των νευρώνων στην οπισθιο-πλάγια περιοχή του κερκοφόρου πυρήνα. Σταδιακά, παρατηρείται απώλεια της ντοπαμίνης με την βλάβη να επεκτείνεται στο ραβδωτό, το στέλεχος και τον νωτιαίο μυελό.

Τα αίτια εμφάνισης της νόσου του Parkinson’s εντοπίζονται στον στην αλληλεπίδραση γενετικών με περιβαντολλογικούς παράγοντες. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στην μείωση της παραγωγής της ντοπαμίνης με αποτέλεσμα ο πάσχων να εμφανίσει κινητική δυσλειτουργία.

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • βραδύτητα στην κίνηση,
  • δυσκαμψία και τρέμουλο στα άκρα,
  • διαταραχή στην ισορροπία,
  • αλλαγές στην βάδιση ενώ μέχρι και το 80% των περιπτώσεων θα παρουσιάσει νοητική δυσλειτουργία με ανοϊκής φύσης ελλείψεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα στην συγκέντρωση και την προσοχή, δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων γεγονότων και εκτελεστική δυσλειτουργία (αδυναμία λήψης αποφάσεων, απώλεια κριτικής ικανότητας, επιβράδυνση επεξεργασίας της πληροφορίας). Κοινά είναι και οι ψυχιατρικές διαταραχές με εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ψυχωτικής συνδρομής, διαταραχές ύπνου, ανησυχία και ψυχική κόπωση.

Η διάγνωση γίνεται μέσω νευρολογικής εξέτασης και την συνδρομή απεικονιστικών μεθόδων (CT, MRI).


Ως μέρος μίας ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης συστήνεται παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson’s φυσική δραστηριότητα (yoga), φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία και νοητική ενδυνάμωση (Cognitive Rehabilitation, CRT), με στόχο την αύξηση της λειτουργικότητας, την βελτίωση ποιότητας ζωής και της ανεξαρτησίας.

Τα προγράμματα είναι δομημένα και εξατομικευμένα στις ανάγκες του ασθενούς προκειμένου να αντισταθμιστούν οι νοητικές ελλείψεις και αναχαιτιστεί στον δυνατό βαθμό η νευροεκφύλιση. Μέσω της νευροψυχολογικής αξιολόγησης εντοπίζονται οι τομείς δυσλειτουργίας στην νόσο του Parkinson’s όπως η διάσπαση της προσοχής, η δυσκολία συγκέντρωσης, η ακουστική και οπτική αντίληψη, η επιβράδυνση της επεξεργασίας της πληροφορίας, προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη κριτικής ικανότητας και οργάνωσης της σκέψης.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εξάσκηση με χαρτί και μολύβι, λειτουργικές δραστηριότητες (με εφαρμογή στην καθημερινότητα) και Η/Υ με το πρόγραμμα της Ostracon, RehaCom.

Συγγραφή Άρθρου

Αναστασία Τέσσα Χριστοδούλου

tessa xristodoulouΚλινική και Δικαστική Ψυχολόγος - Νευροψυχολόγος.
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεύτρια.
Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στην Ιατρική.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η διαδικασία της Δικαστικής Συμπαράστασης
Δικαστική Ψυχολογία

Η διαδικασία της Δικαστικής Συμπαράστασης ορίζει την διενέργεια Ψυχιατρικής Πραγματογνωμοσύνης για την διαπίστωση της κατάστασης του υποβαλλόμενου προσώπου. Μία πραγματογνωμοσύνη μπορεί να διαταχθεί είτε μέσω Τεχνικού Συμβούλου, είτε μέσω αίτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Κατόπιν βάση του άρθρου 1667 ΑΚ, θα εκδικαστεί κατά την εκούσια δικαιοδοσία.

Νευροψυχολογική αξιολόγηση της Μνήμης

Συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι χαρακτηριστικό της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης άρα και αναμενόμενο. Αυτό όμως δεν είναι η αλήθεια καθώς κάποια άτομα λόγω γενετικής προδιάθεσης και προσωπικού ιατρικού ιστορικού μπορεί να εμφανίσουν ή να μην εμφανίσουν συμπτώματα ανάλογα των ανοϊκών συνδρόμων.

Αξιολόγηση Γενικής Νοημοσύνης (IQ test)

Κατόπιν πολυετούς αναμονής κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΜΟΤΙΒΟ Αξιολόγηση σε συνεργασία με την Pearson Assessment Group, UK, οι κλίμακες αξιολόγησης της γενικής νοημοσύνης για εφήβους (16+ ετών) και ενήλικες, Wechsler Adult Intelligence Scale IV, Ελληνική Έκδοση.

Νευροψυχολογικός Έλεγχος. Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Ο Κλινικός Νευροψυχολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος στο να εξετάζει το πώς η συμπεριφορά και οι νοητικές διεργασίες σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Ο Νευροψυχολογικός Έλεγχος αξιολογεί τις νοητικές λειτουργίες αλλά και τα ελλείμματα του ασθενούς προκειμένου να εντοπιστεί ακριβώς η φύση αλλά και η περιοχή της βλάβης στον εγκέφαλο και να σχεδιαστούν οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares