Ακρόαση άρθρου......

Έχεις ανησυχήσει ποτέ με κάτι τόσο πολύ ώστε να αρχίσεις να ψάχνεις διακαώς τι έχεις και τελικά να χαώνεσαι μέσα σε σελίδες που αναγράφουν ένα σωρό συμπτώματα και αίτια και να προσπαθείς να παίξεις τη/το γιατρό; Δεν είσαι ο/η μόνος/η!

Διάγνωση μέσω Google

Με την κατοχύρωση του Google και των εξαιρετικών δυνατοτήτων του, έγινε ο γιατρός μας, ο φίλος μας, ο ψυχαγωγός μας, ο συνεργάτης μας, το δελτίο ειδήσεων μας. Έγινε πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Πρέπει, όμως, να θεωρούμε άξια εμπιστοσύνης όλα τα μέρη που μας οδηγεί, όλες τις ιστοσελίδες; Μπορεί ένα άρθρο 800-1000 λέξεων να μπορέσει να προσφέρει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για το οτιδήποτε μπορεί να έχουμε;

Όταν κάνεις αυτοδιάγνωση ουσιαστικά βγάζεις συμπεράσματα και θεωρείς δεδομένο ότι ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες και για την ασθένεια, αλλά και για τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο γιατί οι άνθρωποι που θεωρούν ότι μπορούν να το κάνουν αυτό μπορεί να παραλείψουν πάρα πολλές παραμέτρους.

Για παράδειγμα, άνθρωποι με εναλλαγές διάθεσης συχνά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πάσχουν από μανιοκατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.

Παρόλα αυτά, οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να είναι σύμπτωμα άπειρων κλινικών σεναρίων. Οριακή διαταραχή προσωπικότητας και φυσικά κατάθλιψη είναι δύο απλά παραδείγματα άλλων διαγνώσεων, που για να προκύψει ανάλογη διάγνωση χρειάζεται παρακολούθηση για αρκετό διάστημα και μια διάρκεια συνεδριών.

Ο ειδικός έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για να οδηγήσει το άτομο μεθοδικά και με ασφάλεια στην κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της αυτοδιάγνωσης ειδικά στα ψυχολογικά σύνδρομα είναι ότι μπορεί να αγνοήσεις μία ιατρική πάθηση και να προβείς σε αυτοδιάγνωση ενός ψυχιατρικού συνδρόμου.

Για παράδειγμα μία κρίση πανικού μπορεί να μη σε οδηγήσει εύκολα στη διάγνωση ενός πιθανού υπερθυρεοειδισμού ή μίας αρρυθμίας.

Αυτοδιάγνωση

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η αυτοδιάγνωση υποβιβάζει το ρόλο της/του ειδικού, κάτι που δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη σχέση σας. Οι ειδικοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με το να προσλαμβάνουν πολλές πληροφορίες, θα βοηθούσε λοιπόν πολύ αν πραγματικά έδειχνες εμπιστοσύνη. Αν η/ο ειδικός είναι κάποιο άτομο που δεν εμπιστεύεσαι τότε ξανασκέψου γιατί πήγες σε αυτόν τον γιατρό. Η/Ο ειδικός πρέπει να σέβεται την γνώμη σου, αλλά ο διάλογος να είναι ζωντανός.

Αν αμφιβάλεις για τη διάγνωσή του τότε απλά πες το και αιτιολόγησε γιατί νιώθεις έτσι. Αυτό είναι καλύτερο από το να βγάζεις μόνη,-ο(ς ) σου τη διάγνωσή σου.

Η αυτοδιάγνωση είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν τελικά καταλήγεις να ανησυχείς πολύ περισσότερο από ότι πρέπει, ή ακόμη χειρότερα όταν είσαι στη φάση της άρνησης των συμπτωμάτων.

Μια εμπειρία κρίσης πανικού μπορεί να καταστρέψει όλη σου την αυτοπεποίθηση, να ελαχιστοποιήσει τα πιστεύω σου ότι μπορείς να ακολουθήσεις όλες τις προκλήσεις του κόσμου. Τελικά, ίσως νιώθεις να χάνεις την ικανότητά σου να ξεχωρίζεις τον πραγματικό κίνδυνο και τον φόβο του πιθανού επερχόμενου κινδύνου. Θεραπευόμενα άτομα που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές συχνά έχουν ψυχική και φυσική αίσθηση ότι απειλείται η ζωή τους, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Διαδίκτυο και ψυχική υγεία

Η αρνητική σχέση/σύνδεση ανάμεσα στο διαδίκτυο και τη ψυχική υγεία δεν είναι νέα ιδέα. Το Missouri University of Science and Technology έχει κάνει μία μελέτη όπου συνδέει τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο με κάποια συμπτώματα κατάθλιψης.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Παρόλες τις μελέτες, πιστεύω ότι το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο και μία μοναδική υποστήριξη σε ανθρώπους που πάσχουν από ανησυχία και κατάθλιψη:

''Εμένα με βοήθησε να ξεπεράσω το φόβο μου ότι ήμουν το μόνο πρόσωπο σε αυτή την κοινωνία που το περνάει αυτό. Μου έδωσε την πρώτη δύναμη να ψάξω την απάντηση ή έστω τον τρόπο να επιστρέψω σε κάτι κανονικό.'', μοιράζεται μια θεραπευόμενη.

Συνεχίζει λέγοντας: ''Κάποιες φορές παρατήρησα ότι κατέληγα να περνάω τα συμπτώματα για τα οποία είχα διαβάσει στο διαδίκτυο. Οπότε άρχισα να παρατηρώ αν τα φυσικά συμπτώματα ήταν εκεί για να μείνουν ή ήταν απλά η αγχώδης αντιμετώπιση μου. Αυτό με απελευθέρωσε και παρόλο που είναι επίσης καταθλιπτικό, τελικά με ώθησε να ψάξω για πραγματική ψυχολογική βοήθεια...''

''Η εμπειρία μου με την αγχώδη διαταραχή μου έμαθε ότι το διαδίκτυο δεν είναι μία αποτελεσματική εναλλακτική αντί για την ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία.''

Σύμφωνα με μία μελέτη, το ένα τρίτο των ενηλίκων αμερικανών έχει χρησιμοποιήσει το ίντερνετ για να αυτοδιαγνώσει ένα ιατρικό πρόβλημα. Η πλειοψηφία από αυτούς παίρνει παραπλανητικές πληροφορίες από ό,τι διαβάζει στο διαδίκτυο.

7 λόγοι που δεν πρέπει να αναζητάς στο ίντερνετ τα συμπτώματά σου

Το διαδίκτυο είναι ο εφιάλτης κάθε υποχόνδριου.

Φαντάζεσαι κάθε φτέρνισμα να είναι δείγμα ότι είσαι κοντά στο να πάθεις πνευμονία; Κάθε άτομο που αναζητά τα συμπτώματά του στο διαδίκτυο θα ήταν ήδη έτοιμο να σου απαντήσει ότι ο μικρός πονοκέφαλός σου προκαλείται από τον υποθυρεοειδισμό σου ή από έναν όγκο στον εγκέφαλο. Μπορεί να μην ξέρει τίποτα για το τί σημαίνει κάτι από τα δυο!

  • Ποτέ δε ξέρεις πόσο αξιόπιστη είναι μία ιστοσελίδα.
  • Μπορεί να φρικάρεις.
  • Το ίντερνετ είναι ένας τεράστιος χώρος με πολλές αντιφάσεις όλα μαζί σε ένα επιχείρημα και διαφορετικές γνώμες να το περιτυλίγουν. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις τί είναι σωστό και τί είναι λάθος.
  • Μπορεί να κάνεις λάθος διάγνωση για τον εαυτό σου.
  • Με αυτό τον τρόπο αργείς να αναζητήσεις πραγματική βοήθεια κάτι που μπορεί να είναι εις βάρος σου τελικά.
  • Υπάρχουν κάποιες πολύ επικίνδυνες συμβουλές.
  • Υπάρχουν ιστοσελίδες που δίνουν λάθος και επικίνδυνες συμβουλές σε ευάλωτους ανθρώπους.
  • Οι ειδικοί για κάποιον λόγο ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια στα θρανία.

Συμμετέχετε στο φόρουμ αυτοβοήθειαςτου Psychology.gr. Περισσότερες από 30.000 συζητήσεις για θέματα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας

Ένας ακόμη λόγος να αποφύγεις την αναζήτηση απαντήσεων στο διαδίκτυο είναι ο κίνδυνος να αναπτύξεις κάποια διαταραχή που σχετίζεται με την υγεία σου. Το βασικό σύμπτωμα είναι ότι ανησυχείς ότι είσαι άρρωστος. Σίγουρα θα ξέρεις τη λέξη υποχόνδριος που περιγράφει ακριβώς αυτή την κατάσταση, αλλά υπάρχει και το cyberchondria, ο όρος την εποχή του διαδικτύου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άγγελος Λεβέντης - Ψυχοθεραπευτής

Άγγελος Λεβέντης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινικός Κοινωνικός Λειτουργός & Ψυχοθεραπευτής, MEd, επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ειδικεύεται στο Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα, Αγχώδεις Διαταραχές, θέματα Ταυτότητας και Φύλου, την Αυταξία - Αυτοπεποίθηση & τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής & Εικόνας Σώματος. ψυχοθεραπεία.