Μελαγχολία Χριστουγέννων

Είναι αλήθεια πως αυτές τις μέρες, δηλαδή των Χριστουγέννων, οι πιο πολλοί άνθρωποι τις έχουν στο μυαλό τους συνυφασμένες με στολισμένα σπίτια και μαγαζιά, με οικογενειακά τραπέζια, με άφθονα φαγητά και γλυκά, με νυχτερινές εξόδους, με ευχάριστα συναισθήματα και βέβαια με κάλαντα. Και όλα αυτά που αναφέρθηκαν, όσο περισσότερο αναψηλαφεί κανείς την παιδική ηλικία τόσο περισσότερο εμφανίζονται.

Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν φαίνεται να βιώνουν όλα αυτά τα συναισθήματα και τις εικόνες χαράς, διότι το παραπάνω κλίμα δημιουργεί σε εκείνους δυσάρεστα συναισθήματα, θλίψη και μελαγχολική διάθεση. Κατ' επέκταση, στους ίδιους ανθρώπους παρατηρείται κάποιες φορές χαμηλή αυτοπεποίθηση ή επιθυμία να μένουν μόνοι τους και πολλές φορές, θυμός.

Είθισται τα προαναφερθέντα να συμβαδίζουν με γενικότερες στάσεις ζωής, όπως για παράδειγμα η πεποίθηση πως γεννήθηκαν άτυχοι, πως δεν είναι άξιοι να αγαπηθούν από κανέναν, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι αυτοκτονικές σκέψεις. Βέβαια, οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να παρουσιαστούν τα αρνητικά συναισθήματα, που σημειώθηκαν παραπάνω, σε ορισμένους ανθρώπους δεν είναι τόσο δύσκολοι να τους αποκαλύψει κάποιος.

Τα αίτια που αναπτύσουν τη μελαγχολική διάθεση είναι απλά και καθημερινά

Πιο αναλυτικά, η μοναξιά, ως κατάσταση, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τη συντροφικότητα, μπορεί να προκαλέσει την απογοήτευση σε πολλούς ανθρώπους. Είναι λογικό να βιώνεται διαφορετικά μια καθημερινή μέρα χωρίς παρέα και διαφορετικά - ιδιαιτέρως αρνητικά - η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επίσης, όσοι βιώνουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου - ιδιαίτερα αν το γεγονός είναι πρόσφατο - η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος, καθώς τα συναισθήματα που συνδέονται με τη νοσταλγία και την απώλεια του αγαπημένου προσώπου επανέρχονται. Την ίδια στιγμή, ένας βασικός λόγος, ο οποίος κυριαρχεί όλο και περισσότερο στις μέρες μας, είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς σε οικονομικό επίπεδο. Δηλαδή, η πλέον Δυτική νοοτροπία ταυτίζει, έστω και ασυνείδητα, τα Χριστούγεννα με τον καταναλωτισμό. Η ανταλλαγή ακριβών δώρων, οι εντυπωσιακές ενδυμασίες για βραδινές εξόδους και τα ταξίδια σε γραφικές πόλεις και χώρες είναι σχεδόν χαρακτηριστικά σημεία της εποχής.

Πολύ απλά λοιπόν η αδυναμία του ανθρώπου να αντεπεξέλθει στις παραπάνω «υποχρεώσεις» δημιουργεί άγχος, ενοχές και πολλές φορές ακόμα και κατάθλιψη.

Συμπληρωματικά στις γιορτινές μέρες παρουσιάζεται η «υποχρεωτική χαρά» σαν καταναγκαστικό έργο. Κυριαρχεί, δηλαδή, στο μυαλό των ανθρώπων η αντίληψη, πως την περίοδο αυτή όλοι πρέπει να διέπονται από άκρατη ευδιαθεσία και διάχυτη χαρά όλη την ημέρα. Σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων το παραπάνω λειτουργεί αντίστροφα, δημιουργώντας υπερβολική πίεση και έντονο στρες.

Αναντίλεκτα, στο επίπεδο των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες διαταραχές ψυχικής υγείας, η περίοδος των εορτών δημιουργεί σε εκείνους αναστάτωση και πολλές φορές πανικό. Οι αιτίες είναι σε ένα βαθμό όσα προαναφέρθηκαν, με τη διαφορά πως στα συγκεκριμένα άτομα παρουσιάζονται και επιδρούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Ασφαλώς, μια παράμετρος - που συχνά είναι στο περιθώριο - είναι εκείνη που αφορά το τέλος των εορτών και την επιστροφή στην ''οδυνηρή'' καθημερινότητα. Πολύ περισσότερο, όταν η περίοδος των εορτών συνοδεύεται από διακοπές, τότε η απότομη επιστροφή στις υποχρεώσεις, και δη στις επαγγελματικές, δημιουργεί ενίοτε μελαγχολία.

Οι πράξεις μας μπορούν να αλλάξουν τη μελαγχολική μας διάθεση

Βέβαια, όπως είναι γνωστό, κάθε κατάσταση έχει και την άλλη πλευρά της. Έτσι, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί και να πράξει αναλόγως, ώστε να μην αφήσει τον εαυτό του ευάλωτο στα οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ένα πρώτο θετικό βήμα είναι να επαναπροσδιορίσει, όσο μπορεί κανείς, τους στόχους του και τις ανάγκες του. Με αυτόν τον τρόπο θα απομυθοποιήσει τα περιττά «εξαρτήματα» και τις πολυτέλειες. Επίσης, πάντοτε η επικοινωνία με κοντινά και αγαπητά πρόσωπα λειτουργεί καταπραϋντικά στις δύσκολες στιγμές του ανθρώπου, οπότε ο καθένας πρέπει να προσπαθεί να κρατάει ζωντανές τις σχέσεις με τους κοντινούς του ανθρώπους, είτε είναι συγγενείς είτε φίλοι.

Τέλος, σημαντικό είναι να μην λησμονούμε την ανάγκη του ατόμου για δημιουργική χαλάρωση και ψυχική ηρεμία. Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε παντού και πάντα. Οι εφικτές προσδοκίες δημιουργούν πολύ πιο γρήγορα χαρά και απομακρύνουν το άγχος. 

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξειδ. Ιατρική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α., Συνθετική συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία, Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Υπνοθεραπεία. Μελος Ε.Ε.Σ, E.A.C., I.A.R.P.P.,GHSC

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Σεξουαλικές διαταραχές: μέρος 2ο
σεξουαλικές διαταραχές

Σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν στο Α’ μέρος της ενότητας άρθρων για τις σεξουαλικές διαταραχές, όσον αφορά τη γυναικεία φύση, δεν πρέπει να λησμονηθούν οι περιπτώσεις του Κολεόσπασμου. Ειδικότερα, σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία αφορά, επί της ουσίας, την εξοικείωση της γυναίκας και του συντρόφου της αναφορικά με το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλα, ώστε να διασταλεί σιγά σιγά η είσοδος στην περιοχή του κόλπου και ύστερα να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σταδιακά μεγαλύτερου διαμετρήματος κηρία.

Σεξουαλικές διαταραχές
σεξουαλικές διαταραχές

Είναι κοινώς αποδεκτό στις μέρες μας ότι η σεξουαλική ένωση μεταξύ δύο συντρόφων, δηλαδή η ερωτική πράξη, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ενώσεις για το ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι φυσικά φέρει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σεξουαλική ζωή και ουσιαστικά καλείται να βρει ή και να δημιουργήσει τους τρόπους εκείνους που και οι δύο σύντροφοι θα απολαμβάνουν αυτές τις στιγμές.

Eρωτική σχέση και επικοινωνία
Eρωτική σχέση

Από την περίοδο που ο άνθρωπος ξεκίνησε να αναρωτιέται περί του κόσμου, άρχισε συγχρόνως να ερευνά σχετικά με το μυστήριο της ανθρώπινης φύσης. Αν και τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες του ο άνθρωπος τις θεωρεί δεδομένες, όταν αυτές εξεταστούν με συστηματικό τρόπο μπορούν να αποβούν αινιγματικές.

Διακοπή ψυχοθεραπείας - παράγοντες και κίνητρα
Διακοπή ψυχοθεραπείας

Η διακοπή της ψυχοθεραπείας, όπως και η συνεχής απουσία του θεραπευόμενου από τις συνεδρίες, είναι βέβαια μια κατάσταση όχι σπάνια. Ωστόσο ακόμα πιο συχνή είναι η σκέψη για την ενδεχόμενη διακοπή της ψυχοθεραπείας, η οποία αρκετές φορές έχει περάσει - έστω και φευγαλέα - ή βρίσκεται σταθερά στο μυαλό εκείνων που επισκέπτονται κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares