Μελαγχολία Χριστουγέννων

Χριστούγεννα, γιορτές, χαμόγελα και καλή διάθεση… ή μήπως όχι; Άραγε είναι το ίδιο για όλους; Σίγουρα όχι… Υπάρχουν άνθρωποι που είναι γεμάτοι χαρά και φαίνεται στα πρόσωπά τους κι άλλοι που βιώνουν τη μελαγχολία των Χριστουγέννων. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις υπάρχουν κι άλλων πολλών ειδών καταστάσεις.

Εκείνοι που βιώνουν τη μελαγχολία των Χριστουγέννων...

Δεν είναι λίγοι αυτοί που, για τους δικούς τους λόγους, νιώθουν τη μελαγχολία των Χριστουγέννων. Η μελαγχολία είναι το χαρακτηριστικό που συντροφεύει αυτούς που θέλουν να μείνουν μακριά από την εορταστική ατμόσφαιρα. Μελαγχολία για τους χαμένους έρωτες αλλά και για τη ζωή που ενδεχομένως δεν είναι όπως θα ήθελαν. Άλλοι πάλι έχουν τόσο κόσμο γύρω τους κι όμως είναι τόσο μόνοι.

Πολλές φορές ακόμα και μέσα σε μία σχέση ή σε ένα γάμο όπου νιώθουν ότι δεν τους ακούνε και δεν τους καταλαβαίνουνε, υπάρχει μοναξιά. Ναι, το βρήκα. Αυτή είναι η σωστή λέξη. Θα αναρωτιέσαι άραγε, τι συμβαίνει κι είναι όλοι τόσο χαρούμενοι κι εσύ νιώθεις τόσο έξω από αυτό και θες να μείνεις μόνος.

Άραγε γιατί νιώθεις μελαγχολία;

Γιατί να μη θες να στολίσεις και να μη θες να βρεθείς σε ένα από τα οικογενειακά τραπέζια;

Γιατί να σε ενοχλούν όλα αυτά, να τα βρίσκεις μία σκέτη φρίκη και να θες να κρυφτείς κάτω από τα σκεπάσματα και να θες να ξαναβγείς όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει;

Ίσως γιατί απλά αλλιώς να τα είχες φανταστεί, να ήθελες να είναι κάπως διαφορετικά τα Χριστούγεννα. Δεν είναι όμως κι όλα τα θέλω σου κι οι προσδοκίες σου πάνε χαμένα. Ο έρωτας που δεν ήρθε, η σχέση που προσδοκούσες, τα παιδιά που χάθηκαν και ποτέ δεν μεγάλωσαν, η προαγωγή που τόσο περίμενες ή απλά και ένα ταξίδι που θα ήθελες να κάνεις και τελικά δε θα μπορέσεις.

Οι γιορτές έρχονται και γιγαντώνουν τις προσδοκίες μας και τα θέλω μας. Κι εάν δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, τότε ένα παλιό γνωστό μοτίβο από το παρελθόν σου χτυπάει την πόρτα.

Φόρα το χαμόγελό σου!

Πρέπει να βάλεις το χαμόγελό σου και την καλή διάθεση και να είσαι χαρούμενος. Δεν υπάρχει πια χώρος για στενοχώριες και κακοκεφιές. Ως ώριμος ενήλικας, μπορείς να επιλέξεις να είσαι ο εαυτός σου. Δε χρειάζεται να καταπιέσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δε θέλεις. Έχεις την επιλογή ως ενήλικας να αποφύγεις αυτά που σε ζορίζουν και πιθανόν να σε πικράνουν. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα. Αυτό που εσύ αντέχεις και με ανθρώπους που μπορούν να σε ακούσουνε και να σε καταλάβουν.

Οι χαρές κρύβονται στα μικρά πράγματα και είναι στο χέρι μας να τις ανακαλύψουμε.

Πολλές φορές, ίσως και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια. Αυτό δείχνει αγάπη και φροντίδα για τον εαυτό σου καθώς και τη δύναμη που διαθέτεις και την επιθυμία να κάνεις κάτι για σένα.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Συντονιστής ομάδων σχολών γονέων. Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συμβουλευτικής (E.A.C.). Ατομική Συμβουλευτική εφήβων κι ενηλίκων. Συμβουλευτική ζεύγους, Ομάδες αυτογνωσίας, Ομάδες σχολών γονέων.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αρκεί μόνο η αγάπη;
Χωρισμός

Αρκεί μόνο ο έρωτας ή η αγάπη;

Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί για τον έρωτα και ένα από αυτά των Beatles έχει τίτλο “All you need is love”. Είναι έτσι όμως; Ή μήπως το να είσαι ερωτευμένος και να αγαπάς κάποιον, δεν αρκεί;

Η ντροπή
ντροπή

Που είσαι ντροπή?
Είμαι μέσα στη σκέψη σου, στο μυαλό σου, σε όλο σου το “είναι”. Είμαι παντού. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπάρχω από την πρώτη κιόλας στιγμή, από όταν πρωτοήρθες στον κόσμο και θα είμαι δίπλα σου μέχρι να “φύγεις”.

Η Χαρά των Χριστουγέννων
χριστούγεννα

Χριστούγεννα, γιορτές, χαμόγελα και καλή διάθεση… ή μήπως όχι; Άραγε είναι το ίδιο για όλους; Σίγουρα όχι… Υπάρχουν άνθρωποι που είναι γεμάτοι χαρά (και φαίνεται στα πρόσωπά τους) κι άλλοι που βιώνουν μία θλίψη. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις υπάρχουν κι άλλων πολλών ειδών καταστάσεις.

Διατροφικές Διαταραχές
Διατροφικές Διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με την εικόνα ενός ανθρώπου που παρουσιάζει κάποιας μορφής διατροφική διαταραχή κι ακόμα πιθανότερο να ακούσουμε για κάποιο συνάνθρωπό μας που έχει κάποια διατροφική διαταραχή. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares