Συντροφικότητα

Η επιλογή συντρόφου είναι σίγουρα μια απαιτητική διαδικασία, και πρέπει να είναι γιατί εφόσον μιλάμε για επιλογή, αυτή προϋποθέτει κόπο, προσπάθεια, αξιοποίηση της εμπειρίας και επιθυμία. Όπως κάθε επένδυση, έτσι και η συντροφικότητα ενέχει ρίσκο αλλά και προσωπική ευθύνη.

Σε αυτή τη δύσκολη αλλά και συνάμα γοητευτική διαδικασία, καθένας έχει το δικό του τρόπο προσέγγισης, τα δικά του σημαντικά, τις δικές του αξίες, τις δικές του επιθυμίες, τις δικές του προσδοκίες. Όλα αυτά, και πολλά άλλα ακόμη, είναι σημαντικά στοιχεία, που το άτομο δεν έχει να τα παραβλέψει καθώς νιώθει ότι τον δυσκολεύουν στην επιλογή, αλλά να τα ακούσει και να βάλει άλλα τόσα ώστε τελικά η επιλογή του να είναι σύμφωνη με τα δικά του standards.

Η ομορφιά της συντροφικότητας είναι ο πλούτος που προκύπτει από την ένωση δύο κόσμων, αυτών των συντρόφων. Καθετί διαφορετικό που αρχικά γοητεύει, είναι ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που στην πορεία θα δυσκολέψει τους συντρόφους. Είναι εκεί που σε κάθε φάση, έχει ο καθένας να υπερασπίζεται την επιλογή του, και να αξιοποιεί τη δυσκολία σαν αφορμή για να παραχθεί μια καινούρια λύση, η οποία δεν θα έχει χρήση εσαεί. Είναι τότε που ο καθένας από τους συντρόφους θα φροντίζει και το δικό του προχώρημα, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στη σχέση. Όχι λόγω ατομικής ανεπάρκειας μα λόγω προσωπικής επιθυμίας.

Η τέχνη της κηπουρικής διδάσκει πολύ όμορφα σε συμβολικό επίπεδο τη φροντίδα της σχέσης. Το όμορφο λουλούδι θέλει και ικανό κηπουρό για να μπορέσει να ανθίσει. Χρειάζεται πότισμα, κλάδεμα, φως, ξεχορτάριασμα. Αν θεωρηθεί αυτονόητα ότι θα παραμείνει ζωντανό τότε έχει χαθεί η φροντίδα, έχει χαθεί το μοίρασμα. Είναι τότε που δηλητηριασμένοι, απογοητευμένοι άνθρωποι, καταγράφουν τη συντροφικότητα σαν δέσμευση της ελευθερίας τους, αγνοώντας το πόσο έχουν συμβάλει στη δημιουργία αυτής της αίσθησης.

Η συντροφικότητα δίνει τη δυνατότητα να σχετιστείς σε πολλά επίπεδα με το σύντροφό σου, να μάθεις καλύτερα ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό, να νιώσεις εμπιστοσύνη έτσι που κάθε σου άνοιγμα προς τον σύντροφο να μην είναι έκθεση αλλά απελευθέρωση των πολλών διαφορετικών σου πλευρών. Η ελευθερία της δέσμευσης. Τίποτα λιγότερο. 

Συγγραφή Άρθρου

Ρομίνα Σαλούστρου

romina saloustrouΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων.  
Θεραπευτικά, εργάζεται ακολουθώντας το Συστημικό Υπαρξιακό Μοντέλο ψυχοθεραπείας, με ενήλικες, ζευγάρια, εφήβους και οικογένειες.

EmailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εφηβεία, η αμφισβήτηση των πάντων
Εφηβεία

Εφηβεία ονομάζεται το τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης του ατόμου στην πορεία του προς την ωρίμανση. Χρονολογικά τοποθετείται χονδρικά στην ηλικία 12-18 ετών, και για τα κορίτσια ξεκινά με την πρώτη έμμηνο ρύση ενώ για τα αγόρια με την πρώτη εκσπερμάτωση. Τα κριτήρια αυτά είναι αρκετά σχετικά αφού κάθε παιδί έχει δικό του ρυθμό ανάπτυξης που επηρεάζεται σαφώς και από το εξωτερικό περιβάλλον.

Κεφάλαιο Διαζύγιο
Κεφάλαιο Διαζύγιο

Ξεκινώντας την πορεία μιας συντροφικής σχέσης, κανένας δεν έχει σαν στόχο το χωρισμό. Η ανάγκη και επιθυμία για συντροφικότητα μας ωθεί να συμπορευτούμε και να προσπαθήσουμε αυτή η σχέση να έχει διάρκεια στο χρόνο. Παρά τις καλές προθέσεις, συχνά οι άνθρωποι χωρίζουν.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση σε τρεις φάσεις…
αυτοεκτίμηση

Η διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο όπου ξεκινά νωρίς στην παιδική ηλικία και μας ακολουθεί ως την ενήλικη ζωή.

Τα παιδιά, από την προσχολική ακόμη ηλικία, παρατηρούν τις αντιδράσεις των «σημαντικών άλλων» προσώπων προκειμένου να εσωτερικεύσουν την εικόνα του εαυτού τους.

Επιλόχειος κατάθλιψη
Επιλόχειος κατάθλιψη

Η γονεϊκότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, μέσα σε όλη την ομορφιά της έχει στοιχεία απαιτητικά και δύσκολα. Η μέλλουσα μητέρα βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και αλλαγές, που αρχικά έχουν και οργανική αιτιολογία. Η συνεχής παραγωγή ορμονών και οι σωματικές αλλαγές που απαιτούνται κατά τη διάρκεια (κι όχι μόνο) της κύησης, καλούν τη γυναίκα να ανταποκριθεί σε αυτή την τεράστια αλλαγή και ζητούν ταυτόχρονα ηρεμία και ξεκούραση για το καλό του εμβρύου.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares