Ακρόαση άρθρου......

Ο έρωτας είναι ένα τόσο δυνατό και καταλυτικό συναίσθημα που μέσα στη δύναμή του είναι αδύνατο να μην πληγώσει και την ψυχή εκείνου που έχει κυριεύσει. Όταν τελειώσει ένας έρωτας ή όταν μείνει ανεκπλήρωτος είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό να προκαλέσει έντονο πόνο και πικρία στην ψυχή μας.

Απόρριψη και αισθήματα ανεπάρκειας

Η αίσθηση ότι ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος μοιραζόμασταν τη ζωή μας ή είχαμε ερωτευτεί απόλυτα μας απέρριψε και δεν αναγνώρισε την προσωπική μας αξία, μας πληγώνει και μας δημιουργεί αισθήματα ανεπάρκειας.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι – ή τουλάχιστον οι περισσότεροι άνθρωποι- έχουμε ερωτευτεί απόλυτα και έχουμε πιστέψει ότι με έναν άνθρωπο θα είμαστε ευτυχισμένοι, και στο τέλος έχουμε απογοητευτεί οικτρά. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα στο οποίο πολλές φορές χανόμαστε και εξιδανικεύουμε το πρόσωπο εκείνο που μονοπωλεί το ερωτικό μας ενδιαφέρον, αγνοώντας πολλές φορές εσκεμμένα τα κακώς κείμενα του χαρακτήρα του. Όταν έρχεται το ξαφνικό τέλος, η εγκατάλειψη και η απόρριψη σε μία ερωτική σχέση, είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ο άνθρωπος που το δέχεται νοιώθει αφόρητο συναισθηματικό πόνο.

Ανηδονία και αίσθημα κενού

Τον ίδιο ακριβώς πόνο και αίσθημα ανηδονίας και κενού νοιώθει και ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος έχει επενδύσει αισθήματα, χρόνο, αφοσίωση και προσοχή σε έναν άνθρωπο ο οποίος τελικά δεν ανταποκρίνεται.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο πόνος είναι έντονος, παρόμοιος με εκείνον που βιώνει μία κατάσταση πένθους. Το άτομο περνά από το στάδιο του θρήνου, της άρνησης, του θυμού, της ενοχής και καταλήγει στο τελικό στάδιο που υπάρχει σε κάθε δυσάρεστο γεγονός: αυτό της αποδοχής. Το άτομο τελικά αποδέχεται ότι το τέλος ήρθε και δεν αλλάζει.

Η αποδοχή θα βοηθήσει τον άνθρωπο να απελευθερωθεί και να εξοικειωθεί πιο εύκολα με την καινούργια κατάσταση στη ζωή του.

Τα αισθήματα που νοιώθει ο άνθρωπος που βιώνει ερωτική απογοήτευση είναι κυρίως αρνητικά. Αίσθημα μοναξιάς, θυμός, πόνος εξαιτίας της απόρριψης, αισθήματα αναξιότητας και απελπισίας, όλα είναι τα σημάδια που ο κάθε άνθρωπος έχει νοιώσει με το δικό του τρόπο, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπειρίες του ανθρώπου στις ερωτικές σχέσεις: ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας που έχει βιώσει το ίδιο γεγονός αρκετές φορές στη ζωή του έχει ανοσοποιηθεί απέναντι στον πόνο του συγκεκριμένου βιώματος, σε αντίθεση με έναν έφηβο που έχει μία δυσάρεστη εμπειρία σε ένα πρωτόγονο για αυτόν συναίσθημα.

Πώς ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει την ερωτική απογοήτευση;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε μία ερωτική απογοήτευση και απόρριψη, πολλές φορές έρχεται σε άμεση συνάρτηση με τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει αλλά και με το πόση αγάπη δεχτήκαμε από τους γονείς μας. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον στο οποίο δε δέχτηκε όση αγάπη είχε ανάγκη ή δεχόταν συνεχώς απόρριψη και κατάκριση, είναι πιο σύνηθες να αντιδρά με χειρότερο τρόπο ακριβώς επειδή αναδύθηκε στην επιφάνεια το αίσθημα απόρριψης και η έλλειψη αγάπης που προϋπήρχε ήδη από πριν. Με τον ίδιο τρόπο και ένας άνθρωπος που έχει δεχτεί αγάπη και προσοχή από τους γονείς του και έχει μέσα του θεμελιώσει την πίστη στην προσωπική του αξία δε θα επιτρέψει τόσο εύκολα σε έναν άνθρωπο να του δημιουργήσει αισθήματα μειονεξίας.

Η απώλεια του προσώπου που ήταν το ερωτικό μας πρότυπο είναι, αδιαμφισβήτητα, λυπηρό και δύσκολο γεγονός που πληγώνει την ψυχή μας.

6 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ | Εισηγητής: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για το σύνολο των σεμιναρίων.

Το άτομο βιώνει στην ουσία μία εν ζωή απώλεια, καλείται να συνηθίσει στο γεγονός ότι η ζωή του θα έχει από εδώ και πέρα διαφορετικό δρόμο από τον άλλο άνθρωπο. Είναι σημαντικό ο άνθρωπος που βιώνει ένα τέτοιο γεγονός να μην απομακρυνθεί από τις δραστηριότητες εκείνες που τον ευχαριστούν και οι οποίες θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται την πικρία του. Η υποστήριξη από το φιλικό και οικογενειακό μας περιβάλλον και η εκδήλωση ενδιαφέροντος και αγάπης από τους ανθρώπους μας θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε μέσα μας την αξία μας αλλά και το γεγονός ότι είμαστε άξιοι και ικανοί να αγαπηθούμε, ακόμα και αν κάποιο άτομο μας απαρνήθηκε. Συνήθως, οι άνθρωποι σε δυσάρεστες καταστάσεις νοιώθουν την ανάγκη να αποσυρθούν και να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους. Μπορεί όμως ο οποιοσδήποτε να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης στον οποίο να μιλήσει ανοιχτά για όλα εκείνα που τον βασανίζουν.

Είναι σκόπιμο να νοιώσουμε πραγματικά έτοιμοι μέχρι να προσπαθήσουμε να συνυπάρξουμε συναισθηματικά με έναν άλλο άνθρωπο. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυσάρεστη εμπειρία που βιώσαμε ως μία ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλά και τον άνθρωπο εκείνο με τον οποίο θα θέλαμε να συνυπάρξουμε συναισθηματικά μαζί του. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσει κάποιος ένα δυσάρεστο βίωμα είναι να προσπαθήσει να δει μέσα από τον πόνο και τις θετικές πλευρές και όλα αυτά που θα μπορούσε να μάθει ώστε να γίνει καλύτερος.

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση και είναι καταλυτικό, απόλυτο και συνάμα υπέροχο.

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να βιώσει το δώρο της συνύπαρξης και να νοιώσει τη χαρά της αμοιβαίας στοργής, πιστότητας και αφοσίωσης. Αρκεί να μην αφήσει την οποιαδήποτε δυσάρεστη εμπειρία να τον πείσει για το αντίθετο!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.