Ακρόαση άρθρου......

Το να αφήσουμε πίσω μας μια σημαντική σχέση για εμάς είτε είναι μια σχέση γάμου, ερωτική, φιλική ή επαγγελματική είναι πολλές φορές μια δύσκολη απόφαση. Πώς παίρνουμε λοιπόν μια τέτοια απόφαση; Πώς ξέρουμε πότε να μείνουμε και πότε να φύγουμε;

Αξιολόγηση σχέσεων

Ένας τρόπος να προσεγγίσουμε το ερώτημα είναι να δούμε αν αυτή η σχέση ταιριάζει με τους στόχους μας, τις αξίες μας και το δρόμο που θέλουμε να πάρουμε στη ζωή μας. Μια επαγγελματική συνεργασία για παράδειγμα μπορεί να είναι κερδοφόρα αλλά να μην οδηγεί στο αποτέλεσμα που θέλουμε ή να μην καλύπτει τις σημαντικές αξίες μας.

Αν μια αξία που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι η ξεκάθαρη και ακριβής επικοινωνία αλλά νιώθουμε ότι η επαγγελματική αυτή σχέση δεν δίνει αρκετή σημασία σε αυτό και η επικοινωνία δεν μπορεί να βελτιωθεί, η σχέση μπορεί να αρχίσει όλο και περισσότερο να μη μας ικανοποιεί και να έχουμε διαφωνίες και συγκρούσεις.

Σε μια σχέση συντροφική ή γάμου αν έχουμε την αξία να εξελισσόμαστε, να μαθαίνουμε και να δουλεύουμε πάνω στη σχέση, αν ο άλλος δε θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο αυτή η σχέση είναι πολύ πιθανό να βαλτώσει και να αισθανόμαστε ότι δεν οδηγεί πουθενά ακόμα και αν άλλοι παράγοντες είναι αρκετά ισχυροί, όπως για παράδειγμα η ερωτική έλξη.

Αποκτήστε το βιβλίο του Χ.Μπουκάι Να βλέπεις στον έρωτα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλέιο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr

Πόσο ταιριαστή είναι σε εμάς η σχέση

Μια εναλλακτική οπτική για να κοιτάξουμε το ερώτημα του αν θα μείνουμε σε μια σχέση ή αν θα φύγουμε από αυτή είναι κατά πόσο ταιριάζει με τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας. Δηλαδή τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που μας χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο. Αν βασικό μας χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα η ενσυναίσθηση το να μπορούμε να νιώσουμε και να κατανοήσουμε τι βιώνουν οι άλλοι άνθρωποι, μια σχέση που μπλοκάρει, εξαντλεί ή αδιαφορεί για το τι βιώνουμε εμείς θα οδηγηθεί σε φθορά και σε τέλμα.

Επίσης μια σημαντική παράμετρος είναι το σημείο που βρισκόμαστε στην πορεία μας. Αν είμαστε σε μια θέση όπου έχουμε ανάγκη την ασφάλεια θα κάνουμε άλλη επιλογή για τη συντροφική σχέση ή γάμο μας από το αν βρισκόμαστε σε περίοδο της ζωής μας που έχουμε ανάγκη την περιπέτεια, την εξέλιξη, την αναζήτηση.

Οι εσωτερικές μας ανάγκες

Κάτι που μπορεί να μας δυσκολέψει κάποιες φορές είναι ότι διαφορετικά κομμάτια μας μπορεί να θέλουν άλλα πράγματα. Συχνά, ειδικά σε κάποιες μεταβατικές περιόδους της ζωής μας, μπορεί να νιώθουμε μια διαμάχη μέσα μας, σαν να μη μπορούμε να αποφασίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε περισσότερο ή τι θα ήταν καλύτερο για εμάς μεταξύ διαφορετικών επιλογών ή τρόπων ζωής. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι μας μπορεί να έχει ανάγκη την οικονομική ασφάλεια και ένα άλλο την κοινωνική προσφορά. Ή ένα κομμάτι μας μπορεί να έχει ανάγκη το να γνωρίζει καινούριους τόπους και να έχει περιπέτειες και ένα άλλο να βγάλει ρίζες σε ένα μέρος και να κάνει οικογένεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει καταρχήν να συνειδητοποιήσουμε τι θέλουν τα διαφορετικά κομμάτια μας, να το εκφράσουμε και να δούμε ποια είναι η βαθύτερη επιθυμία ή ανάγκη μας που προσπαθεί να ικανοποιήσει το κάθε κομμάτι και πως μπορούμε να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις ανάμεσα τους.

Το αν θα συνεχίσουμε να είμαστε σε μια σχέση κάποιες φορές είναι μια εύκολη επιλογή ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μοιάζει σαν μία διαρκής εσωτερική πάλη χωρίς νικητή. Μερικές φορές χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να ξεκαθαρίσουμε τι είναι καλύτερο για εμάς. Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη συνειδητοποίηση των αξιών, των κινήτρων και των τάσεων μας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος οδηγός στις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Σχέσεων, Μεταπτυχιακό Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Regent’s University London. Εξειδίκευση σε Θέματα Σχέσεων, Ζευγαριών & στη Διαχείριση Άγχους. Υπαρξιακή και Συνθετική θεραπεία. Ατομικές συνεδρίες και συνεδρίες για ζευγάρια Online, μέσω Skype.