Ακρόαση άρθρου......

pharmaceuticalsΕκτός από τις ψυχοκοινωνικές και άλλες μεθόδους οι οποίες εφαρμόζονται στις προσπάθειες απεξάρτησης των τοξικομανών υπάρχουν και φαρακευτικές ουσίες οι οποίες βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια δρώντας είτε ως υποκατάστατα των οπιοειδών στους ίδιους υποδοχείς (διεγέρτες ή αγωνιστές-agonists) είτε ως ανταγωνιστικές ουσίες.

Η μεθαδόνη ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Χορηγείτα από εξουσιοδοτημένα άτομα. Είναι ουσία με ηπιότερη και ασφαλέστερη δράση από τα οπιοειδή και χορηγείται μια φορά την ημέρα από το στόμα.

Η ναλτρεξόνη αναστέλλει τη σύνδεση των οπιοειδών με τους υποδοχείς τους και έτσι δρα ως ανταγωνιστής των ουσιών αυτών. Χορηγείται για τη διευκόλυνση της απεξάρτησης των πρώην εξαρτημένων στα οπιοειδή ατόμων και την αποφυγή των υποτροπών.


ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ: ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ | Εμπορική Ονομασία: Naltrexone

Ενδείξεις:
Bοηθητικό φάρμακο στη ψυχοθεραπευτική υποστήριξη πρώην εξαρτημένων ατόμων στα οπιοειδή κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης.
Αντενδείξεις:
Aτομα που ήδη χρησιμοποιούν οπιούχα, βαριά ηπατική ανεπάρκεια ή οξεία ηπατίτιδα.
Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Nαυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη. Aϋπνία, άγχος, νευρικότητα. Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις. Σπανιότερα: ανορεξία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, δίψα, θωρακικά άλγη, εφίδρωση, δακρύρροια, υπερκινητικότητα, δυσθυμία, μείωση της libido και επιβράδυνση εκσπερμάτωσης, εξανθήματα. Eνίοτε αύξηση τρανσαμινασών, αναστρέψιμη θρομβοπενία.
Αλληλεπιδράσεις:
Σε ταυτόχρονη χορήγηση οπιούχων μείωση της δραστικότητάς τους.
Προσοχή στη χορήγηση:
Nα χορηγούνται σε άτομα που έχουν διακόψει τη λήψη οπιούχων για τουλάχιστον 7-10 ημέρες. Πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας παρακολούθηση της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Σε κύηση και γαλουχία δίνεται μόνο εάν είναι απαραίτητο. Σε ασθενείς που δεν έχουν ακόμα απεξαρτοποιηθεί ή που εμφανίζουν οξέα συμπτωματα στέρησης μετά ή χωρίς τη χορήγηση ναλοξόνης. Δεν συνιστάται η χορήγησή της σε παιδιά.

 

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ: Buprenorphine Hydrochloride
Θεραπεία υποκατάστασης για εξάρτηση από μείζονα οπιοειδή φάρμακα, εντός ενός πλήρους θεραπευτικού προγράμματος με ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη

 

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ: Amfebutamone Hydrochloride  ή Βουπροπιόνη
Eίναι εκλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης των κατεχολαμινών στις νευρικές απολήξεις. Ο τρόπος δράσεως στη συγκεκριμένη ένδειξη είναι άγνωστος.
Ενδείξεις:
Υποβοηθητική στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος σε συνδυασμό με την υποστήριξη των κινήτρων του καπνιστή.
Αντενδείξεις:
Ιστορικό επιληπτικών προσβολών, ψυχογενείς διαταραχές πρόσληψης τροφής (βουλιμία, ανορεξία), διπολική διαταραχή, όγκοι ΚΝΣ, υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, κύηση και γαλουχία, άτομα σε φάση απεξάρτησης από το οινόπνευμα ή τις βενζοδιαζεπίνες, βαριά ηπατική ανεπάρκεια.
Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Ξηροστομία, πεπτικές διαταραχές, αϋπνία, τρόμος, κεφαλαλγία, ζάλη, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, άγχος, εξάνθημα, κνησμός, εφίδρωση, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, πυρετός, διαταραχές της γεύσης.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

 

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ: ΝΑΛΟΞΟΝΗ ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΗ - Naloxone Hydrochloride
Ενδείξεις:
Aντιμετώπιση αναπνευστικής καταστολής από οπιοειδή ή άλλα ναρκωτικά και αναλγητικά φάρμακα (φαιντανύλη, δεξτροπροποξυφαίνη, μεθαδόνη, κ.ά.) Διάγνωση, διαφορική διάγνωση και συμπτωματική θεραπεία δηλητηρίασης με οπιοειδή, λοπεραμίδη και διφαινοξυλάτη. Aναστροφή αναπνευστικής καταστολής σε νεογέννητα.
Αντενδείξεις:
Kύηση.
Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Tαχεία αναστροφή της δράσης των οπιοειδών οδηγεί σε διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που εκδηλώνεται με ναυτία, εμέτους, ταχυκαρδία, υπέρταση και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Έχει αναφερθεί αιφνίδιος θάνατος. Eμφάνιση σοβαρού στερητικού συνδρόμου σε άτομα με εξάρτηση στα οπιοειδή.
Αλληλεπιδράσεις:
Aναστροφή της δράσης των οπιοειδών.
Προσοχή στη χορήγηση:
Σε αρρώστους με ανεπάρκεια στεφανιαίων και ελαττωμένες καρδιακές εφεδρείες. Σε άτομα εξαρτημένα στα οπιοειδή.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr