μάσκα

Ζούμε σε μια εποχή και σε μια χώρα, όπου το παράλογο επικρατεί και διευρύνεται, δίχως αντίπαλο. Μέχρι στιγμής ήξερα ότι υπήρχαν οι δογματικοί άνθρωποι που πιστεύουν τη τάδε ή δείνα θεωρία, χωρίς να θέλουν αντίλογο. Όσο περνάει ο καιρός ανακαλύπτω ότι υπάρχουν άνθρωποι - επαγγέλματα που έχουν περάσει στη σφαίρα του ιερού, που οποιαδήποτε αναφορά σε αυτούς, πρέπει να συνοδεύεται με  θαυμασμό και έπαινο.

Είναι σα να έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο με την επιτυχία από τότε που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο. Μερικά από αυτά τα επαγγέλματα με το ειδικό βάρος στη χώρα μας είναι οι γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυχίατροι, καθηγητές πανεπιστήμιου και πολλά ακόμη. Σε αυτό σημείο θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω οποιαδήποτε  πρόβλημα με τους επαγγελματίες αυτών των χώρων. Ο στόχος μου είναι να καυτηριάσω την παθογένεια και την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή πως η κοινωνία τα χρησιμοποιεί επαγγέλματα και ανθρώπους,  για να καθαγιάσει την αμάθεια της και ούτω το καθεξής.

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ανάλυση μου με ένα ερώτημα;

Ποιος αποφασίζει, ποιο επάγγελμα είναι πιο σημαντικό και ουσιώδες από το άλλο;  Υπάρχει κάποια μέτρηση που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να σιγουρευτούμε; Φυσικά και όχι. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα χρήσιμα για το κοινωνικό σύνολο. Όλοι και όλα προσφέρουν στη δομή μιας κοινωνίας.

 Στη συνέχεια αυτού του συλλογισμού που παραθέτω, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί απλοϊκά, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Αν σκεφτείς λογικά όλες τις κοινωνικές  παραμέτρους, μπορείς εύκολα να καταλήξεις σε αυτό. Αν παραδείγματος χάρη, , έχουν απεργία οι άνθρωποι που δουλεύουν σε απορριμματοφόρα, όλη η πόλη είναι ένας τεράστιος σκουπιδότοπος, με κίνδυνο για μεταδιδόμενα νοσήματα.

Επίγνωση αναγκών

Αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι πια δεν έχουν επίγνωση των βαθύτερων τους αναγκών. Καλύπτουν από παιδιά πλασματικές ανάγκες, που δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση με αυτούς. Οι τρόποι είναι πάμπολλοι, για το κάνεις αυτό. Ένας από αυτούς είναι εδραίωση ενός κοινωνικού status. Να διαλέξεις ένα επάγγελμα που να σου δίνει ταυτοχρόνως ένα κύρος, που θα σε καθοδηγεί  σε οποιοιδήποτε κοινωνικό χώρο κι να κινείσαι.  Αποκτάς αίγλη, ασκώντας απλά το επάγγελμα σου, δίχως να νοιάζει τον άλλον ο τρόπος που το κάνεις και η γενικότερη παιδεία σου. Μοιάζει σε κάτι ανάμεσα σε πανοπλία και μάσκα που σε προστατεύει από οποιαδήποτε έκθεση.

Αυτή η στάση ζωής όμως πόσο αποδοτική είναι στην πραγματικότητα για όλους μας;  Θεωρώ ότι περισσότερο μας αφαιρεί, παρά μας προσθέτει. Δημιουργεί ανθρώπους με βαθιά κενά που με τα χρόνια διογκώνονται. Δεν είναι ευτυχισμένοι με αυτό που κάνουν,  ούτε μπορούν να προσφέρουν στη δημόσια ζωή. Έχουν υπαρξιακές κρίσεις και έλλειψη ενός ουσιαστικού  νοήματος.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πιστεύω ότι πρέπει αρχικά να γίνουμε δύσπιστοι με τους ανθρώπους που θαυμάζουμε άνευ όρων Αν κάποιος πχ είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, δε σημαίνει ότι συγκαταλέγεται απευθείας στο κόσμο των σοφών. Οφείλουμε να αναρωτηθούμε πόσο δημιουργικός είναι, και πόσα παράθυρα σκέψης ανοίγει στους φοιτητές του.

Δεν έχουν σημασία οι τίτλοι, αλλά το έργο που αφήνει κάποιος στη ζωή. Ακόμα σε οποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή, οφείλουμε να σκεφτούμε πόσο μας αντιπροσωπεύει αυτό που επιλέγουμε. Κάθε φορά που θα καλύπτουμε μια δική μας βασική ανάγκη, θα είχε την ευκαιρία και ο διπλανός μας,  να ζήσει αυτό το θαύμα. Γιατί η ανθρωπότητα είναι μια συνεχόμενη αλυσίδα. Όταν καταφέρουμε ως κοινωνία, να κάνουμε πράξη όσα είπα, θα πέσουν αυτομάτως όλες μας οι μάσκες και θα βουτήξουμε στο βαθύτερο σημείο της ίδιας της ζωής μας.

Συγγραφή Άρθρου

Γιάννης Αγγελής - Ψυχοθεραπευτής

Γιάννης Αγγελής: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ο Γιάννης Αγγελής είναι κοινωνικός λειτουργός και σωματικός ψυχοθεραπευτής. Εργάζεται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα παρέχει ιδιωτικά ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ένα γράμμα στον φίλο μου τον κορωναϊό
γράμμα

Καλέ μου φίλε,
αναρωτιέμαι και εγώ, για ποιο λόγο αποφασίζω να σου γράψω αυτό το γράμμα. Το πιο πιθανό, είναι ότι σου γράφω, για να σε ξορκίσω. Για να σε φοβάμαι λιγότερο. Ίσως πάλι να μην είναι αυτός ο λόγος. Ίσως σου γράφω, για να επικοινωνήσω μαζί σου, θέλοντας να σε κατανοήσω, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι παλιές αγάπες πάνε όντως στον Παράδεισο;
χωρισμός

Οι παλιές αγάπες πάνε όντως στον Παράδεισο; Όλοι μετά από επώδυνους χωρισμούς, έχουμε πει, ή έχουμε ακούσει, να μας λένε κατάμουτρα εκφράσεις του τύπου: Μαύρη ώρα και στιγμή που σε γνώρισα. Σπατάλησα μαζί σου τα καλύτερα μου χρόνια. Δεν άξιζες τίποτα από αυτά σου έδωσα. Ήσουν η χειρότερη επιλογή, που μπορούσα, να κάνω.

Τι σημαίνει σεξουαλική απελευθέρωση;
σεξουαλική απελευθέρωση

Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μιλούν για το σεξ. Το ερώτημα που γεννιέται όμως κάθε στιγμή, είναι πως όλοι αυτοί που μιλούν για αυτό, είναι όντως απελευθερωμένοι; Απολαμβάνουν την κάθε επαφή, δίχως δισταγμό. Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω, επιθυμώντας να μη κρυφτώ πίσω από επισφαλείς ταμπέλες προχωρημένων ή πουριτανών.

Γιατί κάποιος να γίνει ψυχοθεραπευτής;
ψυχοθεραπευτής

Το αιώνιο ερώτημα που ταλανίζει κάθε θεραπευτή και μέσα από αυτό γεννιούνται πολλά υπό- ερωτήματα; Γιατί υπεισέρχομαι σε αυτή τη διαδικασία; Τι αποζητώ τελικά από αυτή την επιλογή επαγγέλματος; Είναι επάγγελμα ή λειτούργημα; Είναι ταξίδι ή προορισμός; Στο συγκεκριμένο ερώτημα και υπο- ερωτήματα, θα προσπαθήσω να απαντήσω, όσο πιο επαρκώς μπορώ. Με τη μόνη διαφορά, είναι πως θα ξεκινήσω αντίστροφα.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares