Ακρόαση άρθρου......

Υπάρχουν και αυτές οι στιγμές όπου πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα. Έχοντας μόνο ένα εισιτήριο και μια αποσκευή.  Ψάχνοντας μια σωτηρία σε έναν άγνωστο μέρος.  Καθώς θα έρθουν καινούργιες προκλήσεις, καινούργια δουλεία, φιλίες, έρωτας και πολλά άλλα...

Όλα καινούργια...

Μονίμως βρισκόμαστε σε ένα πεδίο μάχης καθώς καθημερινά είναι και μια καινούρια ήμερα. Τίποτα σίγουρο, τίποτα μόνιμο. Γι' αυτό και η κάθε ημέρα που θα έρχεται πρέπει να είναι διαφορετική και μοναδική.

Σαν να μην την έχεις ξανά ζήσει.

Βέβαια θα αναρωτηθείς πολλές φορές.Πως θα βρεθεί αυτό το κουράγιο για να κάνεις μια νέα αρχή. Σίγουρα ένα νέο ξεκίνημα θέλει δύναμη και τόλμη. Πάντα μια νέα αρχή είναι δύσκολη βέβαια κρύβει και πολλές εκπλήξεις όπου θα τις αναζητήσεις και θα τις βιώσεις. Μια καινούργια καθημερινότητα, μια καινούργια ρουτίνα.  

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή θα είναι δύσκολη. Αλλά γιατί να γίνεται θλιβερή; Έχεις μια ζωή και η ευτυχία μετριέται στα δάχτυλα.

Καθώς η ευτυχία είναι πλέον στιγμές, αγαπάς, αγαπιέσαι, πληγώνεσαι και απορρίπτεσαι.

Είναι σαν να ζεις σε ένα καρουζέλ κάνοντας κύκλους. Κάποτε θα κουραστείς να βιώνεις συνεχόμενα τις ίδιες καταστάσεις. Αλλά πάλι θα πρέπει να βρεις αυτή τη δύναμη για να ξεκινήσεις και να φύγεις από αυτήν την λούπα.

Άλλα δεν παύει να γίνεσαι ένα κουρέλι...
Πονάει.. Πονάει η ψυχή...
Πως μπορεί να ξεπεράσεις την προδοσία;

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Πως μπορεί μια καινούργια αρχή να σε κάνει να ξεχάσεις όλα αυτά που βίωσες?

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι για να φτιαχτεί μια σχέση θέλει χρόνο και κόπο. Δεν είναι κάτι που κτίζεται μέσα σε μια ήμερα.. Άλλα ο χωρισμός γίνεται μέσα σε λεπτά. Εκεί δεν υπάρχει λογική. Λογική για κάτι που έδωσες όλο το εαυτό σου την ψυχή σου ότι υπήρχε σε εσένα. Και απλά παίρνεις μια απάντηση:  Θέλω να χωρίσουμε! 

Αναρωτιέσαι, αυτό άξιζες; Τι ήσουν ένα τίποτα; Πoτέ και κανείς δεν θα καταλάβει αυτή την λογική. Καθώς δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτή την πράξη..  Το μόνο που θα καταλάβεις είναι ότι πραγματικά δεν αγαπήθηκες όσο έπρεπε ή ότι δεν ήταν ο/η κατάλληλος/η σύντροφος.

Μεγάλα λόγια.. Βάθια λόγια..
Δεν αγαπήθηκες όσο έπρεπε..
Δεν εκτιμήθηκες όσο έπρεπε.. 
Δεν προσπάθησε όσο έπρεπε...  
Δεν σε σεβάστηκε όσο έπρεπε...

Απλά δεν ήταν για εσένα... Για αυτό φτιάξε την βαλίτσα σου και απλά πήγαινε παρακάτω.    

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ο άνθρωπος μπορεί να ξεπουληθεί για μια αγάπη χωρίς ανταπόκριση. Πουλάς την ψυχή σου και αυτή παίζεται σε ξένια χέρια. Πόσο θλιβερό και απογοητευτικό. Μάλλον το πρόβλημα του ανθρώπου είναι ότι δεν έχει μάθει πραγματικά να αγαπάει και να αγαπιέται.

Μόνο τότε θα καταλάβει αυτά τα λόγια. Μόνοτότε θα καταλάβει πως είναι να πονάς από μια αγάπη χωρίς ανταπόκριση και αμοιβαιότητα. Όποιος δεν ξέρει από αγάπη θα τα θεωρήσει όλα αυτά μελό και υπερβολικά. Όμως δεν είναι! Γιατί έτσι είναι τα συναισθήματα, δεν έχουν όρια ή λογική, δεν προγραμματίζονται.

Όταν καταπατούνται πληγώνεσαι και γίνεσαι ένα ρεμάλι..
Γίνεσαι ένας ευάλωτος άνθρωπος.

Ψάχνοντας να βρεις τον χαμένο σου εαυτό.   Μάθε κάτι από αυτό. Για να κρατήσει μια  σχέση θέλει θάρρος, δύναμη και υπομονή .Η αγάπη δεν χωράει εγωισμούς και δειλίες. Η αγάπη από μόνη της είναι μια τεράστια εμπειρία. Αυτό τελικά που σου μένει από μια τελειωμένη αγάπη είναι μια βαλίτσα στο χέρι. Αν ψάχνεις την τέλεια σχέση…  Δυστυχώς θα σε απογοητεύσω γιατί δεν θα τη βρεις πότε ..   Όσο υπάρχουν συναισθήματα ο άνθρωπος δεν μπορέσει να γίνει  πότε τέλειος! Θα υπάρχουν πάντα αδυναμίες.

Άρα θα παραμείνεις με μια βαλίτσα στο χέρι ψάχνοντας το τέλειο και το ιδανικό. Όταν μάθεις να εκτιμάς τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου και να τους να σέβεσαι τότε θα μπορέσει ο άνθρωπος να βιώσει  αυτό το θείο δώρο που του έχει δοθεί:  την ΑΓΑΠΗ.  Δεν αρκεί μόνο να θέλεις σχέση άλλα χρειάζεται να μπορείς και να αντεπεξέλθεις σε αυτήν.

Σε μια σχέση θα υπάρχουν οι καλές στιγμές και οι κακές. Αν δεν μπορείς να αντέξεις τα δύσκολα τότε δεν είσαι ακόμα έτοιμος για μια σχέση. Είναι εγωιστικό να πληγώνονται άνθρωποι όπου μπορεί να σε αγαπήσουν πραγματικά. Για αυτό λοιπόν όταν αγαπήσεις το λάθος άτομο απλά φτιάξε την βαλίτσα σου και προχώρα, κάτι καλύτερο σε περιμένει!!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελική Κασταμούλα

kastamoula aggelikiΑπόφοιτη Κοινωνικής Εργασίας. Σπουδές στην Ψυχολογία.
Εθελοντική εργασία στους Ανώνυμους Αλκοολικούς.  Πρακτική άσκηση στην Ψυχιατρική Κλινική και στην Πρόνοια.