Ακρόαση άρθρου......

H Byron Katie είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και σύμβουλος, που διδάσκει μια μέθοδο αναζήτησης του εαυτού γνωστή ως «Η εργασία της Μπάιρον Κέιτι» ή απλώς «The work» - «Η εργασία». Η Byron Katie δείχνει ότι μια σκέψη είναι ανώδυνη μέχρι να την υιοθετήσουμε. Γι' αυτό μας καλεί να θέσουμε στον εαυτό μας 4 ερωτήσεις έτσι ώστε να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας από αυτό που πιστεύουμε πως «είναι αληθινό».

Θέσε υπό αμφισβήτηση τις σκέψεις σου με την Byron Katie

Με αυτό τον τρόπο απελευθερωνόμαστε από τις άμυνές μας, παύουμε να εναντιωνόμαστε νοητικά σε αυτό που μας συμβαίνει, οπότε μπορούμε να το δεχτούμε ευκολότερα και να εστιάσουμε την προσοχή μας στη λύση που θα δώσουμε, είτε πρόκειται για ένα ατύχημα, για την απόλυση από τη δουλειά, για ένα πρόβλημα υγείας κ.λπ.

H Byron Katie γράφει: «Αυτό που μας κάνει να υποφέρουμε δεν είναι οι σκέψεις μας, αλλά η προσκόλλησή μας σε αυτές».

Αποκτήστε το βιβλίο Νίκησε την γκρίνια από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η γκρίνια είναι µια στάση ζωής, µια συνήθεια του µυαλού και όλοι μπορεί κάποια στιγµή να πιαστούμε στα τροµακτικά γρανάζια της. Κι αν δεν προσέξουµε, η γκρίνια µπορεί να γίνει µέρος της καθηµερινής µας λειτουργίας.

Όταν αρχίσουμε να γκρινιάζουμε, αφήνουμε τις αρνητικές μας σκέψεις να ζωντανέψουν. Οι σκέψεις αυτές υπεισέρχονται μέσω της γκρίνιας στις συζητήσεις μας, στις σχέσεις μας, στην καθημερινή μας ζωή... και σιγά σιγά γίνονται η ζωή μας και η ταυτότητά μας. Το χειρότερο; Καταλήγουμε να τις πιστεύουμε!

H Byron Katie με την άσκηση των 4 ερωτήσεων μας καλεί να αμφισβητήσουμε τις σκέψεις μας και να απελευθερωθούμε από το έντονο στρες που μας κάνει να υποφέρουμε όταν πιστεύουμε σκέψεις και πεποιθήσεις που δε μας εξυπηρετούν και καταλήγουν να μας γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα.

Δείτε τα πράγματα δίχως αντίσταση και σύγχυση

Σύμφωνα με την ίδια το να αντικρούουμε την πραγματικότητα είναι μάταιο, μοιάζει σαν να θέλουμε να μάθουμε σε μία γάτα να γαβγίζει όπως ο σκύλος: Οι άνθρωποι που ανακαλύπτουν την «Εργασία» μού λένε συχνά: «Αν δέχομαι απλώς την πραγματικότητα, θα γίνω παθητικός/παθητική.»

Τους απαντώ με μία ερώτηση: Μπορείτε να ξέρετε απόλυτα ότι αυτό αληθεύει; Τι δίνει περισσότερη δύναμη: Το «δεν έπρεπε να χάσω τη δουλειά μου;» ή το «έχασα τη δουλειά μου και τι μπορώ να κάνω τώρα;»

Η «Εργασία» φανερώνει ότι αυτό που πιστεύετε ότι δεν έπρεπε να γίνει, έπρεπε να γίνει. Τα πράγματα δεν μπορούν και δε χρειάζεται να είναι διαφορετικά, γιατί δεν είναι! Έπρεπε να γίνει εφόσον έγινε, και καμία σκέψη στον κόσμο δεν μπορεί να λλάξει κάτι σε αυτό. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι το συγχωρείτε ή το επικροτείτε.

Σημαίνει απλώς ότι μπορείτε να δείτε τα πράγματα χωρίς αντίσταση και χωρίς τη σύγχυση που συνδέεται με την εσωτερική σας πάλη.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Κανένας δεν θέλει να είναι άρρωστα τα παιδιά του, κανένας δεν εύχεται να έχει ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο. Αλλά όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, σε τι μπορεί να μας βοηθήσει το να ενανατιωνόμαστε νοητικά; Ξέρουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από το να εναντιωθούμε, κι όμως το κάνουμε επειδή δεν ξέρουμε πώς να το σταματήσουμε.

Ακολουθεί η Εργασία της Byron Katie! Η Εργασία είναι διαλογισμός. Έχει να κάνει με την επίγνωση, όχι με την προσπάθεια αλλαγής του νου σου. Άφησε το νου να κάνει τις ερωτήσεις, μετά συλλογίσου. Δώσε στον εαυτό σου όσο χρόνο χρειάζεται, στρέψε την προσοχή σου μέσα σου και περίμενε ν’ αναδυθούν στην επιφάνεια οι βαθύτερες απαντήσεις.

Δείτε το σχετικό video: Work: a two hour Intensive - Byron Katie

Η κρίση σας χωρίς να συγκρατείστε

1. Περιγράψτε κάποιον που σας εκνευρίζει, σας ταράζει, σας λυπεί ή σας απογοητεύει. Τι δεν σας αρέσει πάνω του; 

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Παράβλεψε οποιαδήποτε δήλωση αρχίζει με «αλλά», «επειδή» ή «και». Συχνά θα εκφράσεις αρκετές αρνητικές κρίσεις για ένα άτομο. Κατά τη διαδικασία της διερεύνησης, ασχολήσου με την κάθε κρίση χωριστά. Άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου να εκφραστεί χωρίς να «μαζεύεις» τις δηλώσεις σου...

Πήγαινε πίσω σε εκείνη τη στιγμή και να είσαι παρών στο εκεί και τότε. Βίωσε το συναίσθημα που σε κατέκλυζε. Τι ήταν; Θυμός; Θλίψη; Οργή; Στενοχώρια; Μετά βρες το γιατί ένιωσες έτσι, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί...

Παράδειγμα: «Ο Γιάννης με εκνευρίζει γιατί κριτικάρει πάντα αυτό που κάνω. Δε με στηρίζει ποτέ».

Σειρά σας: .........................................................................................................................................................................

2. Σε αυτή την κατάσταση, πώς θέλεις να αλλάξει αυτό το άτομο; Τι θέλεις να κάνει;

Παράδειγμα: «Θέλω ο Γιάννης να με στηρίζει και να σταματήσει να είναι πάντα τόσο αποθαρρυντικός απέναντι σε καθετί που ξεκινώ να κάνω».

Σειρά σας: ....................................................................................... ..................................................................................

3. Σε αυτή την κατάσταση, τι συμβουλή θα έδινες στο συγκεκριμένο άτομο;

Παράδειγμα: «Ο Γιάννης πρέπει να μάθει να με σέβεται περισσότερο και να μου έχει εμπιστοσύνη. Ο Γιάννης πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είμαι ηλίθια και ότι μπορώ να έχω καλές ιδέες».

Σειρά σας: .........................................................................................................................................................................

4. Για να είσαι ευτυχισμένη/ος σε αυτή την κατάσταση, τι έχεις ανάγκη να σκεφτεί, να πει, να αισθανθεί ή να κάνει το συγκεκριμένο άτομο;

Παράδειγμα: «Έχω ανάγκη ο Γιάννης να με σέβεται και να με εμπιστεύεται. Έχω ανάγκη να βλέπει ότι δεν είμαι ηλίθια. Έχω ανάγκη να βλέπει ότι έχω καλές ιδέες.»

Σειρά σας: ...................................................................................... ...................................................................................

5. Τι σκέφτεσαι για το συγκεκριμένο άτομο σε αυτή την κατάσταση; Κάνε μια λίστα.

Παράδειγμα: «Ο Γιάννης είναι άδικος, επικριτικός, άχρηστος, καταστροφικός, ασυνείδητος.

Σειρά σας: .............................................................................................. ...........................................................................

6. Τι είναι αυτό που δε θέλεις να βιώσεις ποτέ ξανά σε αυτή την κατάσταση ή σχετικά με αυτή την κατάσταση;

Παράδειγμα: Δε θέλω ποτέ ο Γιάννης να μη με σεβαστεί πάλι. Δε θέλω να τον ξαναδώ ποτέ να μη με εμπιστεύεται. Δε θέλω ποτέ να νομίζει ότι είμαι ηλίθια και δεν έχω καλές ιδέες.

Σειρά σας: .................................................................................................. .......................................................................

Οι 4 ερωτήσεις της Byron Katie

Ξαναδείτε τις απαντήσεις που γράψατε παραπάνω και αναρωτηθείτε για όλα αυτά με τη βοήθεια των τεσσάρων ακόλουθων σημείων. Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Μην απαντήσετε με το μυαλό σας. Βιώστε και νιώστε τις απαντήσεις να πηγάζουν από βαθιά μέσα σας. Κάθε ερώτηση είναι ένα meditation και η επίγνωση θα σας χαρίσει μια νέα οπτική. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε...

  1. Είναι αλήθεια;
  2. Μπορείτε να πείτε με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό είναι αλήθεια;
  3. Πώς αντιδράτε, τι συμβαίνει, πώς νιώθετε όταν πιστεύετε ότι αυτή η σκέψη είναι αλήθεια;
  4. Ποιος/Ποια θα ήσασταν χωρίς αυτή τη σκέψη;

Οι αντιστροφές

Αντιστρέψτε τις απαντήσεις σας και βρείτε το αντίθετο. Για κάθε αντιστροφή βρείτε τρία αυθεντικά και συγκεκριμένα παραδείγματα του πώς αυτό είναι αληθινό στη ζωή σας. Μια δήλωση μπορεί να αντιστραφεί προς τον εαυτό μας, προς τον άλλο και προς το αντίθετό της.

Παράδειγμα: Tο «Ο Γιάννης δε με στηρίζει» γίνεται «Δεν στηρίζω τον Γιάννη» ή «Δεν στηρίζω τον εαυτό μου» ή «Ο Γιάννης με στηρίζει»

Για την αντιστροφή της δήλωσης 6, αντικατέστησε τις λέξεις «Δε θέλω ποτέ να...» και «Ανυπομονώ να...». 

Αυτή η φάση της αντιστροφής είναι απευλευθερωτική επειδή μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση μας, την οπτική μας γωνία σε σχέση με το πρόβλημα. Μπορούμε να ανακτήσουμε την επαφή με την αλήθεια μας και να σταματήσουμε να είμαστε θύματα των άλλων.

Άφησε τον εαυτό σου να βιώσει τις αντιστροφές σε βάθος.

Για κάθε μία, βρες τουλάχιστον τρία συγκεκριμένα, αυθεντικά παραδείγματα στα οποία η αντιστροφή να είναι αληθινή για σένα μέσα σε αυτή την κατάσταση. Αυτό δεν έχει να κάνει με το να ρίξεις το φταίξιμο στον εαυτό σου ή να νιώσεις ενοχή. Έχει να κάνει με την ανακάλυψη εναλλακτικών εκδοχών που μπορούν να σου φέρουν γαλήνη.

Μέχρι να μπορέσεις να καλωσορίσεις όλες τις πλευρές της ζωής χωρίς φόβο, η Εργασία σου δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Νίκησε την γκρίνια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Επιπλέον για τις ανάγκες του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το φύλλο εργασίας της Byron Katie «Κρίνε τον πλησίον σου»

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.