Ακρόαση άρθρου......

Ας φτιάξουμε στο μυαλό μας μία εικόνα... έναν τοίχο... και ας υποθέσουμε ότι κάποιος σε ρωτούσε ποια είναι η αξία ενός τοίχου... τι θα απαντούσες;

Φαντάζομαι ότι η πρώτη σου απάντηση, θα σχετίζονταν με το οικονομικό κόστος...

Εάν λοιπόν αυτός επέμεινε στην ερώτησή του και σε κινητοποιούσε να σκεφτείς που χρησιμοποιείται ένας τοίχος, τι θα σκεφτόσουν;

Λογικά η απάντησή σου θα ήταν πως με τους τοίχους και τα θεμέλια φτιάχνεται ένα σπίτι, άρα μάλλον στηρίζει το σπίτι. Με τον τοίχο φτιάχνονται κτίρια, σχολεία, εργοστάσια , άρα μακροπρόθεσμα παράγονται πράγματα και υπηρεσίες ή βοηθάμε την κοινωνία μας.

Και εάν κάποιος σε ρωτούσε τι σχέση έχει ένας τοίχος με την ψυχολογία μας, τι θα σκεφτόσουν;

Ας δούμε την πρώτη σου αυτόματη σκέψη.

Οι δικές μου αυτόματες σκέψεις  ήταν πως συχνά αντιμετωπίζουμε έναν τοίχο στην καθημερινότητά μας όταν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι νιώθουμε να χτυπάμε το κεφάλι μας σε έναν τοίχο, όταν κατηγορούμε τον εαυτό μας, όταν δυσκολευόμαστε, όταν δεν μπορούμε ή αδυνατούμε να θυμώσουμε με τους άλλους και θυμώνουμε με εμάς, ή όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια και νιώθουμε πως αντιμετωπίζουμε ένα αδιέξοδο 

Φαντάζομαι πως κάποια από όλες αυτές τις σκέψεις σχετίζεται και με τη δική σου.

Ποιες είναι όμως οι αρνητικές συνέπειες του αυτό-κατηγορώ μας;

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Όταν μπαίνουμε σε μία διαδικασία να κατηγορούμε τον εαυτό μας και νιώθουμε ότι χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο, είναι σαν αυτόματα να αρχίζει να μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας, σαν να μειώνεται η αυτοεκτίμησή μας σταδιακά, σαν να θυμώνουμε με τον εαυτό μας και αρχίζουν να επικρατούν τα αρνητικά συναισθήματα.... θυμός, απογοήτευση, εκνευρισμός, ματαίωση, ακύρωση.

Γεγονότα - Σκέψεις - Συναισθήματα

Ας σκεφτούμε εναλλακτικά.

Το ίδιο γεγονός μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές σκέψεις στους ανθρώπους, άρα και διαφορετικά συναισθήματα.

Προτείνω να επιλέξουμε να διαφέρουμε 

Βλέπουμε έναν τοίχο λοιπόν... Γιατί να τον δούμε σαν το χώρο που θα χτυπήσουμε το κεφάλι μας;

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Γιατί να μην τον δούμε εναλλακτικά;

Ας τον δούμε λοιπόν σαν ένα χώρο που μπορούμε να ακουμπήσουμε ... Ας τον δούμε σαν ένα χώρο που μπορούμε να σταθούμε, να ξεκουραστούμε και να δυναμώσουμε.... Ας τον δούμε σαν ένα χώρο που μπορεί να μας βοηθήσει και να λειτουργήσει υπέρ μας. .

Σκέψου το εξής.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το σώμα μας μας στέλνει μηνύματα ; Οι άνθρωποι έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε σχεδόν στερεοτυπικά τα συμπτώματά μας ή μία εικόνα, έχουμε μάθει να κινούμαστε με βάση το φόβο μας και τα αρνητικά σενάρια που θεωρούμε ότι μπορούν να συμβούν.

Ας σκεφτούμε πάλι εναλλακτικά.

Αν δούμε τα ψυχοσωματικά ως μία ευκαιρία να φροντίσουμε το σώμα μας, μπορούμε να δούμε και έναν τοίχο ως μία ευκαιρία να ενδυναμώσουμε, να ξεκουραστούμε, να ακουμπήσουμε και να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας.

Πρακτικά αυτό θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να εκτονωθούμε, για να υπάρξει χρόνος για την μείωση των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με το stress.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό...

Στην πραγματικότητα εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να σκεφτεί διαφορετικά. Εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να μειώσει το αυτοκατηγορώ του και να σπάσει το φαύλο κύκλο σκέψεων που ακολουθούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. .

Εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να μάθει να αντιμετωπίζει με έναν διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα.

Η αλήθεια είναι πως τοίχοι θα βρεθούν πολλοί μπροστά μας, όπως και εμπόδια.

Η λογική της εναλλακτικής σκέψης και του διαφορετικού τρόπου είναι να σκεφτόμαστε τα εμπόδια και τους τοίχους σαν ευκαιρίες και να μάθουμε με αυτό τον τρόπο να τα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά.

Μπορούμε πάντα να χτυπάμε το κεφάλι μας σε έναν τοίχο.

Μπορούμε πάντα να κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν καταφέραμε να υπερπηδήσουμε ένα εμπόδιο .

Και ας μην αναρωτηθούμε για ποιο λόγο το κάνουμε αυτό. . άλλοτε γιατί έχουμε μάθει, άλλοτε γιατί λειτουργεί η μάθηση από το οικογενειακό μας περιβάλλον.

Όμως ας μην εστιάσουμε στο γιατί....

Ας εστιάσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε τώρα.

Πάντα θα υπάρχει και μία άλλη επιλογή μπροστά μας, που να αφορά έναν τοίχο, ένα εμπόδιο.... Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.... μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να περάσουμε πιο αργά το εμπόδιο, μπορούμε να το περάσουμε από δίπλα, μπορούμε να το περάσουμε από κάτω, μπορούμε να δυναμώσουμε σωματικά και ψυχολογικά μέχρι να το περάσουμε, μπορούμε να ακουμπήσουμε επάνω του ή μπορούμε ακόμα και να ζητήσουμε βοήθεια, γιατί δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. . .

Οι σύμμαχοι, οι τοίχοι και τα εμπόδια στη ζωή μας πάντα θα υπάρχουν...

Αρκεί... να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να τα δούμε.

Αρκεί... να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας και όχι εναντίον μας.

Αρκεί.... να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουμε με έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης.

#choose_wisely

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.