Ακρόαση άρθρου......

Εάν η στάση του σώματός σας είναι χαλαρή, φυσική, αλλά όχι υποτονική, οι άλλοι συχνά αποκομίζουν την εντύπωση ότι έχετε αυτοπεποίθηση. Αν, πάλι, φαίνεστε μαζεμένοι, η στάση σας μπορεί να ερμηνευτεί ως δείγμα παραίτησης και απογοήτευσης. Αν είστε ευθυτενείς και κάπως άκαμπτοι, οι άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν ότι η στάση σας δηλώνει κυριαρχία. Με άλλα λόγια, απαιτείτε σεβασμό από τους γύρω σας. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι είστε στρατιωτικός.

Γλώσσα σώματος: Βλέμμα

Χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για πολλά διαφορετικά πράγματα. Τα μάτια που αποφεύγουν την οπτική επαφή γενικά υποδηλώνουν  ότι το εν λόγω άτομο θα προτιμούσε να είναι κάπου αλλού. Άλλοι άνθρωποι έχουν σταθερή οπτική επαφή, χωρίς καν να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα. Αυτό δημιουργεί  εντελώς διαφορετική εντύπωση.

Λένε ότι οι ψεύτες δεν μπορούν να σε κοιτάξουν στα μάτια και συχνά αποστρέφουν το βλέμμα. Αλλά καθώς αυτό το γνωρίζουν και οι ψεύτες, οι χειρότεροι από αυτούς μαθαίνουν να σε κοιτάνε κατάματα όταν ψεύδονται. Οπότε τίποτα δεν είναι τόσο προφανές.

Συνηθέστερη ένδειξη ότι κάποιος ψεύδεται είναι το ότι αγγίζει επανειλημμένως τον λαιμό του. Όταν κάτι είναι φρικτό ή δυσάρεστο, πολλοί βάζουν τα χέρια τους στο πρόσωπό τους. Και όταν πρέπει να σκεφτούμε, συχνά κλείνουμε για λίγο τα μάτια.

Γλώσσα σώματος: Κεφάλι και πρόσωπο

Όταν μιλάμε, συνήθως είτε κατανεύουμε είτε κουνάμε δεξιά κι αριστερά το κεφάλι, ανάλογα με το αν συμφωνούμε ή όχι. Όταν ακούμε πολύ προσεκτικά μια συζήτηση, μπορεί να γείρουμε το κεφάλι στη μία πλευρά. Το ζαρωμένο μέτωπο μπορεί να σημαίνει λύπη ή κατάθλιψη. Όταν κάτι μας προκαλεί έπληξη, συχνά ανασηκώνουμε τα φρύδια, ένω πιέζουμε τη μύτη προς τα πάνω όταν κάτι δε μας αρέσει. Στο πρόσωπό σας και μόνο κρύβονται είκοσι τέσσερις διαφορετικοί μύες που μπορούν να συνδυαστούν με αμέτρητους τρόπους.

Χειραψία

Και τώρα ένα πραγματικά κλασικό ζήτημα: Όταν ανταλλάσσετε χειραψία με κάποιον, πόσο δυνατά πρέπει να του σφίξετε το χέρι; Μια απλή χειραψία μπορεί να αποκαλύψει πολλά για ένα άτομο. Από τη μια, η χαλαρή και αδύναμη, θα ήταν καλή ιδέα να σφίγγετας το χέρι των άλλων λίγο περισσότερο. Από την άλλη, αν μια χειραψία είναι δυνατή υποδηλώνει αποφασιστικότητα. Όποιος σφίγγει υπερβολικά το χέρι του άλλου ανήκει πιθανότητα στην πρώτη κατηγορία, αλλά θα προτιμούσε να ανήκει στη δεύτερη.

Γλώσσα σώματος: Χέρια

Οι σφιγμένες γροθιές σπάνια σημαίνουν καλά νέα, συνήθως υποδεικνύουν επιθετικότητα. Μερικοί νευρικοί άνθρωποι πειράζουν τα ρούχα τους, αφαιρώντας τρίχες ή κλωστές. Αυτό συχνά δείχνει ότι θα προτιμούσαν να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλα πράγματα. Το να κρατά κανείς τα χέρια σφιχτά πίσω από την πλάτη συχνά εκφράζει δύναμη και ασφάλεια.

Θυμάστε τι είπα για τα ψέματα; Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εντοπίσετε έναν ψεύτη είναι να παρατηρήσετε αν βάζει την παλάμη του στο στήθος του -κατά προτίμηση το δεξί χέρι πάνω από την καρδιά του- και αναστενάζει αγανακτισμένος όταν κατηγορείται για ψέματα. ''Θα σου έλεγα ψέματα; Πώς μπορείς να το λες αυτό για μένα;'' Αυτή η χειρονομία έχει στόχο να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ότι οι προθέσεις του ήταν ειλικρινείς, αλλά αμέσως βάζει τους πάντες σε υποψίες, επειδή είναι τόσο περιττή και υπερβολική. Σίγουρα κάτι ύποπτο συμβαίνει εδώ.

Προσωπική ζώνη

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν τον προσωπικό τους χώρο, καθώς όλοι χρειάζονται μια δική τους περιοχή. Μεταξύ άλλων, αυτή η περιοχή μπορεί να είναι η απόσταση που διατηρείτε από τους ανθρώπους όταν τους μιλάτε. Η προσωπική ζώνη είναι λιγότερο από ένα μέτρο και η κοινωνική ζωή είναι ένα έως τρια μέτρα. Όταν μιλάμε για την προσωπική ζώνη εννοούμε τον κενό χώρο όταν επικοινωνούν δύο άνθρωποι που γνωρίζονται μεταξύ τους. Η κοινωνική ζώνη αναφέρεται στην απόσταση μεταξύ ξενων που επικοινωνούν. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοοτροπία των ομιλητών. Στη βόρεια Ευρώπη, για παράδειγμα, η προσωπική ζώνη είναι σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή ενός κατοίκου μιας μεσογειακής χώρας.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Τι κάνουμε λοιπόν με όλα αυτά;

Με ποιον τρόπο διαφέρουν μεταξύ τους οι ποικίλες μορφές συμπεριφοράς; Είναι προφανές ότι κάποια γνωστά δεδομένα για τη γλώσσα του σώματος δεν ισχύουν για κάθε άτομο. Κάποιος που μαζεύει χνούδια από το μανίκι του μπορεί να βαριέται ή να είναι αγχωμένος. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται την αβεβαιότητα. Η γλώσσα του σώματος ειναι πολύ προσωπική υπόθεση. Ασφαλώς, υπάρχουν γενικοί τρόποι έκφρασης που ισχύουν σε όλο τον κόσμο και για όλους τους ανθρώπους -ένα περιφρονητικό βλέμμα, για παράδειγμα, είναι όμοιο σε όλες τις χώρες-, ωστόσο οι διαφορές είναι τοο πολλές που θα πρέπει να μελετήσετε τους συνανθρώπους σας για να βελτιώσετε αυτή την ικανότητα.

Η κόκκινη γλώσσα του σώματος

Μερικά βασικά στοιχεία που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας για τα Κόκκινα άτομα:

  • Διατηρούν τις αποστάσεις τους από τους άλλους.
  • Σφίγγουν δυνατά το χχέρι του άλλου όταν ανταλλάσσουν χειραψία
  • Γέρνουν προς τα μπρος επιθετικά
  • Έχουν άμεση οπτική επαφή
  • Κάνουν χειρονομίες ελέγχου

Την πρώτη φορά που γνωρίζετε ένα Κόκκινο συνήθως διατηρεί μια ορισμένη απόσταση. Η χειραψία του δε θα είναι εγκάρδια, αλλά θα είναι δυνατή. Να αναμένετε ότι ο Κόκκινος -άντρας ή γυανίκα- θα σφίξει το χέρι σας λίγο περισσότερο για να σας δείξει ποιος υπερέχει. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό υποδηλώνει Άλφα Αρσενικό, αλλά εμφανίζεται και στις γυναίκες. Ένα Κόκκινο άτομο έχει ανάγκη να αποδείξει ότι πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Γλώσσα εξουσίας

Ξεχάστε τα εγκάρδια χαμόγελα. Το πρόσωπό του μπορεί να είναι εντελώς ζοφερό, ειδικά αν παρευρεθείτε σε μια επαγγελματική συνάντηση. Αλλά ακόμη και στις κοινωνικές εκδηλώσεις, οι Κόκκινοι διατηρούν κάποια επιφυλακτικότητα. Ένας Κόκκινος δε θα σας αγκαλιάσει με ζεστασιά ενώ είναι νηφάλιος. Όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τόνοι, αυτός ο τύπος θα γείρει στο τραπέζι και θα επιχειρηματολογήσει αρκούντως δυναμικά. Η οπτική επαφή θα είναι πολύ άμεση, το βλέμμα του σταθερά καρφωμένο πάνω σας. Όταν πρόκειται για τη γλώσσα της εξουσίας, οι Κόκκινοι έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη από την αρχή. Να είστε προετοιμασμένοι γι αυτό.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Επίσης, να είστε προετοιμασμένοι για σχετικά περιορισμένη χρήση χειρονομιών, ωστόσο οι χειρονομίες που θα δείτε μπορεί να είναι επιθετικές και με διάθεση ελέγχου. Οι Κόκκινοι δεν έχουν ενδοιασμούς να δείχνουν με το δάχτυλο τους άλλους. Μπορείτε επίσης να δείτε σαφώς ότι οι Κόκκινοι -φυσικά δεν είναι οι μόνοι- είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να σας διακόψουν. Αν πρέπει να περιμένουν πολύ για να μιλήσουν, θα μπουν με το έτσι θέλω στην κουβέντα και με δυνατή φωνή θα πάρουν τα ηνία.

Τι θα λέγαμε για τον τόνο της φωνής του Κόκκινου; Συνήθως μιλούν δυνατά. ΑΚούμε αυτούς τους ανθρώπου; καθαρά επειδή δεν το έχουν σε τίποτα να υψώσουν τη φωνή για να ακουστούν όσο χρειάζεται. ό,τι κι αν συμβαίνει, θα ακούγονται πειστικοί. Χωρίς να τραυλίζουν, χωρίς να διστάζουν. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Αν δε τους ακούσουμε, θα επαναλάβουν ό,τι είπαν, αλλά πιο δυνατά. Στο τέλος, αυτό που θέλουν να πουν πάντα περνάει στους συνομιλητές. 

Οι κόκκινοι πάντα βιάζονται. Γρήγορο ίσον καλό. Συνήθως αυτό ισχύει ακόμη και για τα λόγια και τις πράξεις τους. Τα πάντα γίνονται με ξέφρενο ρυθμό. Επειδή ο παράγοντας βάσει του οποίου πολλοί Κόκκινοι μετρούν την επιτυχία είναι η ταχύτητα, όλα συμβαίνουν σε φρενήρεις ρυθμούς. Και περιλαμβάνουν μερικές απότομες αλλαγές όταν η πορεία χρειάζεται προσαρμογή.

Η κίτρινη γλώσσα του σώματος

Μερικά βασικά στοιχεία που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας για τα Κίτρινα άτομα:

  • Είναι άτομα της αφής.
  • Είναι χαλαροί και εύθυμοι.
  • Κοιτάζουν φιλικά στα μάτια.
  • Χρησιμοποιούν εκφραστικές χειρονομίες.
  • Συχνά έρχονται κοντά στον συνομιλητή.

Η γλώσσα σώματος του Κίτρινου είναι πολύ ελεύθερη και φιλική. Σκάνε διαρκώς χαμόγελα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χαμογελάσει κανείς. Κάνουν πλάκα και μπορεί να είναι πολύ χαλαροί. Όταν επισκέπτεται έναν γείτονα τον οποίο δε γνωρίζει καλά, ο Κίτρινος μπορεί να απλωθεί στον καναπέ. Όταν αισθάνονται ασφαλείς σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση, θα το καταλάβετε. Είναι σαν ανοιχτό βιβλίο. Η ομοιότητα με την Κόκκινη συμπεριφορά έγκειται κυρίως στο ρυθμό, καθώς οι Κίτρινοι κινούνται γρήγορα καΙ αρκετά χαρακτηριστικά. Συχνά αποπνέουν μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Ο προσωπικός χώρος είναι κάτι σχετικό για τους Κίτρινους. Ενώ σε κάποια χρώματα δεν αρέσει να κάθονται οι άλλοι πολύ κοντά τους, οι Κίτρινοι θα προσεγγίσουν πρόθυμα τον συνομιλητή τους. Τα Κίτρινα άτομα μπορεί να αγκαλιάζουν αυθόρμητα τους πάντες γύρω τους, άντρες ή γυναίκες, δεν έχει σημασία. Εξαρτάται από το τι αισθάνονται και τι διάθεση έχουν εκείνη την ημέρα.

Δεν είναι συνήθιστο οι άλλοι να μαζεύονται όταν συμβαίνει αυτό, κάτι που οι Κίτρινοι βρίσκουν ιδιαίτερα αποθαρρυντικό. Όμως, δεν είναι μόνο ότι στους Κίτρινους αρέσουν οι αγκαλιές. Μπορεί να είναι μια απλή μορφή σωματικής επαφής. Ένα χέρι στον ώμο, ένα χτύπημα στο πόδι χωρίς απώτερο κίνητρο. Ο Κίτρινος θέλει απλώς να ενισχύσει τα λεγόμενά του. Αυτό που ένα Κίτρινο άτομο αντιλαμβάνεται ως κάτι φυσικό και αυθόρμητο μπορεί να εκληφθεί ως πρόσκληση από άλλους. Και φυσικά μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη...

Ενσυναίσθηση και ενθουσιασμός

Ο τόνος της φωνής ενός Κίτρινου ατόμου υποδηλώνει ισχυρή δέσμευση από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι Κίτρινοι είναι πολύ αφοσιωμένοι. Και αν δεν έχουν καμία όρεξη να συμμετάσχουν σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, απλώς δε θα εμφανιστούν. Το ακούς από μακριά: γέλιο, διασκέδαση, ένταση, ενθουσιασμός, χαρά, ενέργεια.

Σε γενικές γραμμές, οι Κίτρινοι δείχουν πολύ ξεκάθαρα ενσυναίσθηση. Είναι μαζί σου είτε 100% είτε καθόλου. Και αυτό διακρίνεται στον τόνο της φωνής τους που ανεβοκατεβαίνει: Αλλάζει ρυθμό, δύναμη και ένταση. Οι Κίτρινοι μιλούν συχνά με ιδιαίτερα μελωδικό τρόπο. Όποιο συναίσθημα κι αν κυριαρχεί στο Κίτρινο άτομο τη δεδομένη στιγμή, είναι βέβαιο πως θα γίνει αντιληπτό τη φωνή του.

Όσον αφορά το ρυθμό, είναι ακριβώς ο ίδιος ρυθμός δράσης με τους Κόκκινους, αλλά οπωσδήποτε γρήγορος. Έχετε γνωρίσει κάποιο άτομο που όταν βιάζεται να πει κάτι τα λόγια του σκοντάφτουν το ένα πάνω στο άλλο; Μόνο τα μισά από αυτά που ξεστομίζει ακούγονται όπως θα έπρεπε. Μπορεί να υποθέσετε τι λέει, αλλά μερικές φορές είναι ακατανόητο. Αυτοί είναι οι Κίτρινοι -με τόσα που έχουν να πουν το στόμα τους δεν προφταίνει.

Η πράσσινη γλώσσα του σώματος

Μερικά βασικά στοιχεία που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας για τα Πράσινα άτομα:

  • Είναι χαλαροί και πλησιάζουν τους άλλους.
  • Ενεργούν μεθοδικά.
  • Τείνουν να γέρνουν προς τα πίσω.
  • Κοιτάζουν πολύ φιλικά στα μάτια.
  • Προτιμούν συγκρατημένες χειρονομίες

Οι Πράσινοι συχνά -αλλά όχι πάντα- κάνουν νωθρές κινήσεις. Όταν είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με το περιβάλλον, η γλώσσα του σώματός τους χαρακτηρίζεται από χαλαρότητα και αποπνέει ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Χωρίς βιαστικές κινήσεις, χωρίς ξαφνικά τινάγματα του κεφαλιού ή των χεριών. Όλα καλά και ωραία. Οι χειρονομίες τους είναι συχνά συγκρατημένες και ταιριάζουν σε ολιγάριθμες ομάδες. Οι Πράσινοι δεν αισθάνονται άνετα σε μεγαλύτερες ομάδες, οπότε κλείνονται και δείχνουν συγκρατημένοι. Η γλώσσα του σώματος των Πράσινων συχνά τους προδίδει. Προσπαθούν να κρύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα, αλλά δεν το καταφέρνουν πάντα. Αν αισθάνονται άβολα, θα φανεί.

Όταν κάθεστε γύρω από ένα τραπέζι, να αναμένετε ότι οι Πράσινοι θα τείνουν να γέρνουν προς τα πίσω. Αυτό είναι κάπως παράδοξο, καθώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Όπως και στους Κίτρινους, τους αρέσει να αγγίζουν τους άλλους, αρκεί να ξέρουν το άτομο που αγγίζουν. Προσέξτε, όμως, μην αγγίξετε έναν Πράσινο που δεν έχει δώσει ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι σας γνωρίζει αρκετά καλά. Εύκολα θα υπερβείτε τα εσκεμμένα. Είναι προστατευτικοί όσον αφορά τον προσωπικό τους χώρο.

Διακριτικότητα

Συχνά προσέχετε έναν Κόκκινο όταν διασχίζει κάποιο χώρο. Δεδομένου ότι οι Πράσινοι είναι το ακριβώς αντίθετο από τους Κόκκινους σε πολλά πράγματα, μπορώ να πω ότι έχουν αναγάγει τη διακριτικότητα σε ζήτημα τιμής. Δεν είναι ασυνήθιστο να προσπαθούν να γίνουν αόρατοι. Ο λόγος; Δε θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Τα Πράσινα άτομα έχουν σχεδόν πάντα φιλική όψη. Κι αν δε συμβεί αυτό, τότε είναι αρκετά ουδέτεροι. Μην περιμένετε υπερβολικά χαμόγελα ή πληθωρικούς χαιρετισμούς. Τηρούν μάλλον στάση αναμονής. Αλλά η διαφορά είναι τεράστια αν ένας Πράσινος σας γνωρίζει. Αν θεωρεί ότι είστε καλοί φίλοι, μπορεί να είναι πολύ ζεστός και φιλικός. Αν μόλις γνωριστήκατε, τότε θα πρέπει να περιμένετε.

Αφήστε τους Πράσινους να έρθουν σ' εσάς. Μην τους πιέζετε να σας δεχτούν. Με τον καιρό, όταν σας εμπιστευτούν, θα χαλαρώσουν και θα γίνουν πιο φυσικοί.

Η φωνή ενός Πράσινου δεν είναι ποτέ δυνατή. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταπνίξει τις υπόλοιπες φωνές της ομάδας. Θα πρέπει να καταβάλετε λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια. Ακόμη και όταν απευθύνονται σε πολυμελή ομάδα -μπορεί να το κάνουν κι αυτό, αν δεν έχουν άλλη επιλογή- οι Πράσινοι θα μιλήσουν λες και γύρω από το τραπεζι κάθονται μόνο τρία άτομα. Μερικές φορές μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι δεν βλέπουν τους υπόλοιπους εκατό ανθρώπους στον χώρο. Η ένταση κινείται πάντα σε χαμηλά επίπεδα και μπορεί να δυσκολευτείτε να ακούσετε τι λένε. Πάντως, η φωνή τους είναι πάντα απαλή και αποπνέει ζεστασιά. Ο ρυθμός της είναι πιο αργός απ ό,τι του Κίτρινου και οι διακυμάνσεις εντελώς διαφορετικές.

Η Μπλε γλώσσα του σώματος

Μερικά βασικά στοιχεία που μπορείτε να λάβετη υπόψη σας για τα Μπλε άτομα:

  • Προτιμούν να κρατούν τους άλλους σε απόσταση
  • Είτε στέκονται όρθιοι και ακίνητοι είτε κάθονται.
  • Συνήθως η γλώσσα του σώματος τους είναι κλειστή.
  • Έχουν άμεση οπτική επαφή.
  • Μιλούν χωρίς να χειρονομούν.

Ο απλούστερος τρόπος να περιγράψεις τη γλώσσα του σώματος ενός Μπλε ατόμου είναι να πεις ότι...δεν έχει. Εντάξει, ίσως αυτό είναι λίγο απλοϊκό. Εννοώ ότι δεν υπάρχουν και πολλά να ερμηνεύσεις σε ένα Μπλε άτομο. Ούτε το πρόσωπό του ούτε το σώμα του προδίδουν πολλά. Πολλοί Μπλε μπορεί να κάνουν εξαιρετικά δραματικές δηλώσεις με πρόσωπο ανέκφραστο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που δημιουργεί στους άλλους την εντύπωση ότι οι Μπλε στερούνται συναισθήματα. Κάτι τέτοιο, όμως, φυσικά δεν ισχύει. Τα Μπλε άτομα είναι εσωστρεφή, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα συναισθήματά τους υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια.

Κρατούν αποστάσεις

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι Μπλε απαιτούν σχετικά μεγάλο προσωπικό χώρο γύρω τους. Συνήθως, αισθάνονται πιο άνετα όταν κρατούν τους άλλους σε απόσταση. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά γνωρίζονται μεταξύ τους, εντούτοις η ζώνη αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη απ' ό,τι στους Κίτρινους, για παράδειγμα. Αν οι άλλοι έρθουν πολύ κοντά, η γλώσσα τους σώματος των Μπλε κλείνει. Θα σταυρώσουν τα χέρια και τα πόδια, υποδεικνύοντας ότι κρατούν αποστάσεις.

Η φωνή ενός Μπλε, παρότι όχι ακριβώς αδύναμη, είναι συγκρατημένη και υποτονική. Δεν τους ενδιαφέρει να τους προσέξουν οι άλλοι. Η έκφρασή τους τείνει να είναι ελεγχόμενη. Είναι σύνηθες γι'αυτούς να ακούγονται πολύ σκεπτικοί. Γενικά, στη φωνή του Μπλε οι διακυμάνσεις είναι ελάχιστες ή και ανύπαρκτες. Ο Μπλε ακούγεται λίγο πολύ ίδιος οποιαδήποτε στιγμή. Είναι αργοί, τουλάχιστον σε σύγκριση με τους άλλους. Ένας Κόκκινος ή ακόμη και ένας Κίτρινος θα μιλήσει με την ταχύτητα του ήχου. Ο Μπλε έχει έναν εντελώς διαφορετικό ρυθμό. Θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται. Η ταχύτητα δεν έχει σημασία.

*Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Thomas Erikson Ανάμεσα σε ηλίθιους που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.