Η σεξουαλικότητα είναι μια κεντρική πλευρά του ανθρώπου για τη ζωή του, που περιλαμβάνει το φύλο, το κοινωνικό φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ευχαρίστηση, την οικειότητα και την αναπαραγωγή, που επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, νομικών, ιστορικών, εθμικών, θρησκευτικών και πνευματικών παραγόντων.

Η πλήρης ανάπτυξη της εξαρτάται από την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών όπως η επιθυμία για επαφή, εγγύτητα, συναισθηματική έκφραση, απόλαυση, τρυφερότητα και αγάπη. Βιώνεται ή εκφράζεται με σκέψεις, φαντασιώσεις, επιθυμίες, πεποιθήσεις, στάσεις ζωής, αξίες, δραστηριότητες, πρακτικές, ρόλους και σχέσεις.

Η σεξουαλική υγεία (ή τα προβλήματα της) διαμορφώνονται μέσα από τρείς παράγοντες, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται. Η σωματική, η κοινωνική και ψυχική υγεία οδηγούν στην σεξουαλική υγεία. Η σεξουαλικότητα είναι μια βασική έννοια της σεξουαλικής υγείας, που στόχο έχει την αναπαραγωγή, την επιβίωση απογόνων, τη συντροφικότητα και τη σεξουαλική εκτόνωση.

Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου συνδέεται στενά με τις ψυχικές διαταραχές, αλλά και το αντίστροφο.

Η σεξουαλικότητα είναι μια δομική πλευρά της καθημερινής ζωής του ανθρώπου ακόμη και όταν ένας άνθρωπος νοσεί. Έχει γίνει μια λεπτομερής και εκτενής βιβλιογραφική αναφορά για σωματικές ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το πάρκινσον κ.α σε σχέση με την επίδραση που έχουν στο σώμα και στις σεξουαλικές σχέσεις. Συγκριτικά μ’ αυτές τις έρευνες λίγα είναι γνωστά για το πώς η σεξουαλικότητα και οι σεξουαλικές σχέσεις επηρεάζονται από την ύπαρξη ψυχικής διαταραχής, εκτός όμως από την επίδραση της ψυχοφαρμακολογίας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα στις σχέσεις των ανθρώπων με ψυχική διαταραχή είναι σχεδόν χωρίς έρευνα.

Στην κατάθλιψη είναι αποδεδειγμένο πως τα άτομα έχουν δυσκολίες στη διαπροσωπική λειτουργία τους. Ερευνητές έδειξαν πως η έλλειψη οικειότητας- εγγύτητας, σχέσης εμπιστοσύνης με ένα σύντροφο είναι ένας παράγοντας σημαντικός και ευαίσθητος για κατάθλιψη και η οικογενειακή λειτουργία είναι περισσότερο διαταραγμένη σε καταθλιπτικούς ασθενείς σε σχέση με άλλους ασθενείς που έχουν άλλα είδη ψυχοπαθολογίας.

Οι καταθλιπτικοί παραπονιούνται για σεξουαλική δυσλειτουργία επιπρόσθετα με τα προβλήματα που βιώνουν στη σχέση. Οι λόγοι που συνυπολογίζονται στην πτώση της σεξουαλικής λειτουργίας είναι οι εξής:

  • η ικανοποίηση σχέσης και ικανοποίησης σεξουαλικής ζωής
  • τα γενικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης όπως μηρυκασμός, έλλειψη ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος ή κοινωνική απομόνωση, ίσως επιδρούν στη σεξουαλική λειτουργία με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν και άλλες πλευρές της ζωής του ατόμου,
  • η σεξουαλική λειτουργία επηρεάζεται από βιολογικούς παράγοντες (υποθαλαμικό σύστημα) και τη λήψη αντικαταθλιπτικών με αποτέλεσμα να επιδρά στην επιθυμία, τη διέγερση, ή τον οργασμό.

Συγγραφή Άρθρου

Ρισβάνη Μαρία
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Γνωσιάκης Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας.
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Alzheimer νόσος
altzheimer

Η άνοια αποτελεί μια πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία καθώς ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται ραγδαία. Υπολογίζεται πως 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν με άνοια παγκοσμίως, ένας αριθμός που πρόκειται να διπλασιαστεί άμεσα μέχρι το 2030. Στην Ελλλάδα 200.000 άνθρωποι ζουν με άνοια και σύμφωνα με μελέτες ο αριθμός αυτός θα φθάσει περίπου τις 600.000 το 2050.

Υπερφαγικά επεισόδια
Υπερφαγικά επεισόδια

Οι διαταραχές διατροφής αποδίδονται σε σχέση με την ύπαρξη τριών χαρακτηριστικών: την δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά, την αρνητική εικόνα σώματος και τις προσπάθειες (επιτυχείς ή ανεπιτυχείς) απώλειας βάρους. Πέρα όμως απ' αυτά, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίμησης, και ίσως κάποια διαταραχή προσωπικότητας.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares