Ακρόαση άρθρου......

Συναντηθήκαμε διαδικτυακά, με την Ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, Αφροδίτη Καψαρίδη και μιλήσαμε για την online θεραπεία και πως αυτή λειτουργεί, μέσα από την πλατφόρμα του Clicktotherapy. Μιλήσαμε ακόμη για το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή και την επιλογή της κατάλληλης ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης καθώς επίσης για τις διαφορές της διά ζώσης και της online θεραπείας,

ΕΡ. Είστε συνιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη της πλατφόρμας online ψυχοθεραπείας Clicktotherapy. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή.

ΑΠ. Το Clicktotherapy είναι η πρώτη πλατφόρμα online ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, με ελληνική ταυτότητα. Ξεκινήσαμε το 2020, με σκοπό κυρίως να απευθυνθούμε στους Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό και αναζητούσαν ψυχοθεραπεία στη μητρική τους γλώσσα, αλλά σταδιακά συνειδητοποιήσαμε ότι έρχονταν αιτήματα όλο και περισσότερο και από ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα. Η επταμελής ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους με εξειδίκευση στην ψυχολογία και την πληροφορική, ενώ συνεργαζόμαστε σήμερα με περίπου 300 ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές, επιλεγμένους με βάση αυστηρά κριτήρια.

Η λειτουργία της πλατφόρμας αποσκοπεί στο να προτείνει τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή, με την κατάλληλη εξειδίκευση και ψυχοθεραπευτική τεχνική, ανάλογα με το αίτημα για ψυχοθεραπεία. Όταν δηλαδή κάποιος εγγράφεται στην πλατφόρμα, μας ενημερώνει για το λόγο που επιθυμεί να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία και εμείς, έχοντας δημιουργήσει έναν αλγόριθμο αντιστοιχίας αιτημάτων με ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, προτείνουμε εκείνον τον ψυχοθεραπευτή που έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να λειτουργήσει αποτελεσματικά με τον θεραπευόμενο, στα πλαίσια μιας καλής θεραπευτικής σχέσης.

ΕΡ. Όντως υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και πολλές φορές κανείς μπερδεύεται τί να ξεκινήσει. Είναι όλες αποτελεσματικές για όλα τα αιτήματα; Πώς κάποιος μπορεί να ξέρει ότι ο ψυχοθεραπευτής του ταιριάζει;

ΑΠ. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία πολυδιάστατη που δρα σε διάφορα επίπεδα. Ως προς την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, υπάρχουν πράγματι πολλές διαφορετικές αναγνωρισμένες σχολές και επιστημονικά τεκμηριωμένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, παρά το γεγονός οτι η καθεμιά χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές. Είναι αλήθεια οτι, ανάλογα με το θεραπευτικό αίτημα, μπορεί μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά από μια άλλη.

Για να δώσω ένα παράδειγμα: αν έχω κρίσεις πανικού και απευθυνθώ σε έναν ψυχοθεραπευτή ο οποίος με προσεγγίσει από μια προοπτική που εστιάζει σε παλαιότερα βιώματα και εμπειρίες, κατά πάσα πιθανότητα θα διερωτηθώ με ποιον τρόπο και αν πράγματι η συγκεκριμένη παρέμβαση με βοηθάει. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως αισθανθώ μεγαλύτερη βεβαιότητα, και επομένως εμπιστοσύνη ως προς τη διαδικασία, εάν ο ψυχοθεραπευτής προσεγγίσει με ειδικό τρόπο τα συμπτώματα που φέρω ως αιτήματα για ψυχοθεραπεία. Με αυτή τη λογική έχουμε δημιουργήσει τον αλγόριθμο του Clicktotherapy, γνωρίζοντας ότι ένας ψυχοθεραπευτής που απαντάει μέσω της τεχνικής του ειδικότερα στο αίτημα του θεραπευόμενου, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να του εμπνεύσει την επιθυμία να παραμείνει στην ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί και να επιλύσει τις όποιες ψυχικές δυσκολίες τον οδήγησαν σε εμάς. Επομένως, η αμεσότερη και ειδικότερη ικανοποίηση της ανάγκης του θεραπευόμενου ενισχύει την εμπιστοσύνη και βοηθάει την ψυχοθεραπευτική εξέλιξη.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο ευνοείται και η δημιουργία μιας καλής ψυχοθεραπευτικής σχέσης. Σήμερα η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι πέρα από τις επιμέρους τεχνικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων, υπάρχει ένας κοινός παράγοντας που λειτουργεί καταλυτικά για την εξέλιξη και την έκβαση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Πρόκειται για τη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον θεραπευτή και το θεραπευόμενο, μια έννοια που ορίζεται ως «θεραπευτική συμμαχία». Στην έννοια αυτή εμπεριέχονται τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι αναπαραστάσεις του θεραπευόμενου για τον θεραπευτή και για τη θεραπευτική διαδικασία.

Η επιστημονική έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας ομόφωνα σήμερα παραδέχεται ότι η θεραπευτική συμμαχία είναι ο σημαντικότερος προβλεπτικός παράγοντας για το αποτέλεσμα της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης. Κι αν αναλογιστούμε ότι απώτερος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του, να κάνει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργεί, να νιώθει και να ζει καλά, φαίνεται πως η ανάγκη για ουσιαστική σύνδεση, τόσο με τον εαυτό όσο και με τους άλλους, συνοψίζεται πολύ εύγλωττα σ’αυτή την έννοια.

ΑΓΧΟΣ: ΚΥΚΛΟΣ 10 ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ (Οκτώβριος 2024 – Ιανουάριος 2025) .
Το PSYCHOLOGY.GR διοργανώνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων και εργαστηρίων
με πλούσια πληροφόρηση, πρακτικές λύσεις και ασκήσεις, για το άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές, τις κρίσεις πανικού, το στρες, το κοινωνικό άγχος, τους ψυχαναγκασμούς. |
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 35 ευρώ, για εγγραφές που θα γίνουν έως 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Έχοντας επίγνωση της σημασίας τόσο του ανθρώπου όσο και του επαγγελματία ψυχοθεραπευτή, επιλέγουμε συνεργάτες οι οποίοι πληρούν διεθνή κριτήρια κατά την επαγγελματική τους κατάρτιση στην ψυχοθεραπεία. Συνεπώς, για να καταλάβει κάποιος αν ο ψυχοθεραπευτής του ταιριάζει χρειάζεται να δει τόσο εάν από τεχνικής πλευράς η παρέμβαση είναι βοηθητική, αν δηλαδή παρατηρεί μείωση των συμπτωμάτων και γενικότερα βελτίωση της ψυχικής του υγείας, όσο και να διερωτηθεί αν αισθάνεται εμπιστοσύνη και βεβαιότητα για τη δημιουργία μιας καλής ψυχοθεραπευτικής σχέσης με τον ψυχοθεραπευτή.

ΕΡ. Υπάρχουν κριτήρια που διασφαλίζουν ότι κάποιος είναι καλός ψυχοθεραπευτής; Ποια κριτήρια εφαρμόζετε εσείς για την επιλογή των συνεργατών σας;

ΑΠ. Καταρχάς χρειάζεται να ορίσουμε την ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή, καθώς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι προφανές. Κι αυτό γιατί, ενώ σε πολλές χώρες ο τίτλος του ψυχοθεραπευτή είναι προστατευόμενος, προϋποθέτοντας πολύ συγκεκριμένα και απαιτητικά κριτήρια, δυστυχώς στην Ελλάδα ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας τίτλος μη κατοχυρωμένος νομικά, και επομένως χωρίς κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο που να ορίζει τις προϋποθέσεις χρήσης του.

Κατά συνέπεια, κάποιος που έχει παρακολουθήσει μερικές ώρες σεμιναρίων ψυχολογίας ή ψυχοθεραπείας μπορεί να αποκαλείται ψυχοθεραπευτής. Αυτό είναι επικίνδυνο και εύχομαι κάποια στιγμή να αλλάξει.

Είναι επικίνδυνο αφενός ως προς τη σύγχυση που δημιουργείται σχετικά με το ποιος παρέχει πραγματικά ψυχοθεραπεία και ποιος περιορίζεται σε συνεδρίες απλώς συμβουλευτικές. Αφετέρου γιατί δίνεται η δυνατότητα να αποκαλείται μια διαδικασία ως ψυχοθεραπευτική, ενώ ο επαγγελματίας δεν έχει ούτε τις ανάλογες γνώσεις, ούτε την ανάλογη κατάρτιση, και εν τέλει παρέχει κάτι άλλο, το οποίο παραπλανητικά αποκαλεί ψυχοθεραπεία.

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πρακτική που μπορεί να ασκηθεί από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και, σε κάποιες περιπτώσεις, από κοινωνικούς λειτουργούς. Άλλες ιδιότητες, όπως οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας, με βάση τα διεθνή κριτήρια, δεν έχουν δικαίωμα άσκησης ψυχοθεραπείας, παρά μόνο συμβουλευτικής. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι είναι οι μόνες ιδιότητες που κατά την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση λαμβάνουν το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν αργότερα στην ψυχοθεραπεία.

Για να είναι κάποιος ψυχοθεραπευτής είναι βασική προϋπόθεση να έχει γνώσεις ψυχοπαθολογίας και γνώσεις ως προς τη βιολογική, συναισθηματική και γνωστική λειτουργία του ανθρώπου.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πρακτική παρέμβασης κατά την παρουσία μιας ψυχικής δυσκολίας και είναι αδύνατο να ασκείται από κάποιον που δεν έχει τις αντίστοιχες γνώσεις. Με βάση τα διεθνή πρότυπα, επιπλέον της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης του ψυχιάτρου ή ψυχολόγου, υπάρχει η ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση. Η ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση είναι μια μακροχρόνια (διάρκειας τουλάχιστον 4 ετών) και απαιτητική διαδικασία, που περιλαμβάνει πλήθος ωρών θεωρητικής κατάρτισης, εποπτείας, πρακτικής άσκησης με εποπτεία, και υποχρεωτική προσωπική ψυχοθεραπεία. Στην πλατφόρμα εφαρμόζουμε ακριβώς κριτήρια που ακολουθούν χώρες-πρότυπα στον τομέα της ψυχικής υγείας, όπως η Ελβετία και ο Καναδάς. Προϋπόθεση δηλαδή για εμάς είναι να υπάρχει ιδιότητα ψυχιάτρου ή ψυχολόγου, ταυτόχρονα με φοίτηση σε ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση. Παράλληλα, για τους νεότερους ψυχοθεραπευτές υπάρχει υποχρεωτικά το κριτήριο της εποπτείας, να συνεργάζονται δηλαδή με έναν πιο έμπειρο ψυχοθεραπευτή αναφέροντας τα περιστατικά τους.

ΕΡ. Φαίνεται να είναι καίριας σημασίας η επιλογή του ψυχοθεραπευτή, πόσω μάλλον σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι ξεκινούν ψυχοθεραπεία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία σήμερα;

ΑΠ. Υπάρχουν σήμερα πολλά ερευνητικά ευρήματα, που δείχνουν ότι η ψυχική υγεία στο συνολικό πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών πλήττεται και τα επίπεδά της είναι αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση της ψυχικής υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής μας και, στις περιπτώσεις αυξημένων φαινομένων ψυχικών διαταραχών, αναζητάμε συχνά αιτίες σε παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και με τα περιβάλλοντα στα οποία ζούμε.

Η περίπτωση της πανδημίας, που μας επέβαλε ένα εξαιρετικό περιβάλλον και συνθήκες ζωής για τόσους μήνες, λειτούργησε σαν ένα κοινωνικό πείραμα και επιβεβαίωσε αυτό που οι ψυχολόγοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή το περιβάλλον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Κατ’ αναλογία, ως περιβάλλοντα μπορεί να εννοηθούν τα διάφορα πλαίσια στα οποία κάποιος εντάσσεται στη ζωή του: από το οικογενειακό περιβάλλον, όπου γονεϊκές συμπεριφορές υπερπροστασίας ή παραμέλησης μπορεί να σχετισθούν με αναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, εώς το εργασιακό περιβάλλον που μπορεί να σχετισθεί με αγχώδεις διαταραχές και φαινόμενα επαγγελματικής εξουθένωσης.

Από μια πιο μακροκοινωνική σκοπιά, μπορούμε να πούμε ότι και το το πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον επιδρά με πολλαπλούς τρόπους στην κατάσταση της ψυχικής μας υγείας. Ειδικότερα, τα κοινωνικοπολιτισμικά πλαίσια μας υποδεικνύουν τις κυρίαρχες αξίες που συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις, τους στόχους, τις επιθυμίες, τις συμπεριφορές και καθορίζουν την υποκειμενική μας εμπειρία, την αυτοεικόνα και εν τέλει την ψυχική μας υγεία. Μάλιστα, πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στους διάφορους τρόπους που είναι οργανωμένες οι κοινωνίες και πώς αυτοί επιδρούν στις ατομικές συμπεριφορές, όπως οι πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα σε ατομικιστικές και κολεκτιβιστικές κοινωνίες.

Οι ατομικιστικές κοινωνίες δίνουν έμφαση σε αξίες που θέτουν το άτομο στο επίκεντρο, θεωρώντας την ατομική αυτονομία βασική και απαραίτητη έννοια για την προσωπική ευεξία και άρα το σημαντικότερο κριτήριο για μια καλή, αξιοθαύμαστη ζωή. Αυτό συνεπάγεται ότι οι δεσμεύσεις με τους άλλους είναι χρήσιμες μονάχα στο βαθμό που εξυπηρετούν τα προσωπικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα η ενσωμάτωση στην κοινότητα ή σε συλλογικές δραστηριότητες είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Το πρόβλημα γίνεται κατανοητό αν αναλογιστούμε παράλληλα ότι η απουσία της κοινότητας, των παραδόσεων, του ανήκειν σε ομάδες που προσδίδουν ένα συλλογικό νόημα στο άτομο, συναποτελούν παράγοντες κινδύνου καθώς μπορεί να οδηγούν σε μια συνθήκη «κενού εαυτού». Όταν λοιπόν ένας νέος έχει διαπαιδαγωγηθεί με τις αξίες της αυτοπραγμάτωσης και της αυτονομίας, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της απουσίας ουσιαστικής σύνδεσης με τους άλλους.

Μεταβείτε στο Clicktotherapy, την πρώτη πλατφόρμα Online ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.

Εξάλλου σήμερα θεωρείται σημαντικό και κοινωνικά επιθυμητό κάποιος να τα καταφέρνει μόνος του στη ζωή. Αναδύεται ένα τύπος ανθρώπου πιο αποφευκτικός, καθώς η αξία του δεσμού με τον άλλον και της συμπόρευσης εξασθενούν. Για τις προηγούμενες γενιές ένας άνθρωπος που δεν έκανε οικογένεια θεωρείτο μυστήριος. Σήμερα πολύ λιγότερο ή καθόλου. Άλλα στοιχεία έχουν λάβει πλέον κεντρική σημασία στον αυτοπροσδιορισμό και στη δημιουργία της ταυτότητάς μας.

Είναι ενδεικτικό ότι όταν γνωρίζουμε κάποιον δεν θα ρωτήσουμε τι σχέσεις έχεις, αλλά τι κάνεις στη ζωή σου, αναφερόμενοι τις περισσότερες φορές στην επαγγελματική δραστηριότητα. Αυτό είναι το βασικό μέτρο που προσδίδει αξία τους καιρούς μας, όμως δεν θεωρώ ότι είναι συμβατό με την ανθρώπινη κοινωνική μας φύση.

Οι άνθρωποι συχνά περιέρχονται σε μια κατάσταση εσωτερικής ερήμωσης που μπορεί να πάρει τη μορφή χαμηλής αυτοεκτίμησης, σύγχυσης αξιών και στόχων. Και αυτή η κατάσταση συσχετίζεται με τους ψυχικούς συναγερμούς υπό τη μορφή κρίσεων πανικού, διαταραχών άγχους, κατάθλιψης, διαταραχών ύπνου. Ή ακόμα και στροφή σε συμπεριφορές εθισμού, όπως κατανάλωση φαγητού, ποτού, ουσιών.

Δεν είναι τυχαίο, ότι από τις βασικές ερωτήσεις που θα διατυπώσει ένας ψυχοθεραπευτής στις πρώτες συνεδρίες είναι οι σχέσεις που διατηρεί ο θεραπευόμενος με τους γύρω. Οικογενειακές, επαγγελματικές, κοινωνικές, φιλικές.

Είναι μέσα από τις σχέσεις και τις διαπροσωπικές συνδέσεις, που καταφέρνουμε να νοηματοδοτούμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας, να κατανοούμε τον εαυτό μας, να εξελισσόμαστε στη ζωή προς την κατεύθυνση που ο καθένας θέλει, και έτσι να ζούμε καλά.

Όταν αυτά τα στοιχεία δεν είναι προτεραιότητα στη ζωή κάποιου και τείνουν να απουσιάζουν, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν ψυχικές δυσκολίες. Και τότε οι άνθρωποι αναζητούν μια σχέση, εν προκειμένω ψυχοθεραπευτική, ως έναν τρόπο για να ισορροπήσει η ψυχική υγεία.

Ταυτόχρονα, σήμερα είμαστε πολύ πιο συνειδητοποιημένοι από τις προηγούμενες δεκαετίες σε σχέση με το τι συνιστά καλή ψυχική υγεία, τί αποτελεί σύμπτωμα προς αντιμετώπιση και πότε χρειάζεται παρέμβαση . Επομένως εστιάζουμε πολύ περισσότερο στα θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπείας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολύ περισσότερες πληροφορίες και να έχουμε πολύ περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας. Τα δεδομένα αυτά μας επιτρέπουν να έχουμε καλύτερη εικόνα σχετικά με την ποιότητα της ψυχικής υγείας και τους παράγοντες που την απειλούν, αλλά και καλύτερη γνώση σχετικά με τις ψυχοπαθολογικές καταστάσεις και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Επομένως, υπάρχει μια αυξημένη μέριμνα και καλύτερη γνώση, που έχει οδηγήσει στο να βλέπουμε πλέον καλύτερα τα προβλήματα, αλλά και να κινητοποιούμαστε αναζητώντας αποτελεσματικότερους τρόπους παρέμβασης και φροντίδας.

ΕΡ. Για να γίνει πιο κατανοητή η ανάλυση που παραθέσατε, θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα με τους λόγους που οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία;

ΑΠ. Όταν κάποιος πλησιάζει τον ψυχοθεραπευτή, συνήθως έρχεται με ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα που αφορά το σύμπτωμα. Υπάρχουν αυξημένες καταγραφές στις αγχώδεις, στις σωματόμορφες (ψυχοσωματικά συμπτώματα) και τις καταθλιπτικές διαταραχές στους ενήλικες και στους έφηβους, και αναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά. Ή ακόμα μπορεί να έρθει απλά για να μιλήσει για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ή ένα συναισθηματικό αδιέξοδο, για να εναποθέσει τους πόνους, τους φόβους, τις αγωνίες από την καθημερινή ζωή. Είτε όμως υπάρχει συγκεκριμένο σύμπτωμα, είτε όχι, παρατηρούμε ότι συχνά οι άνθρωποι που ζητούν ψυχοθεραπεία, βρίσκονται σε μια κατάσταση υποκειμενικής αποτυχίας, που συνοδεύεται από δυσφορία, απογοήτευση, ένταση.

ΕΡ. Η online ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με τη δια ζώσης;

ΑΠ. Παρότι η online και η διαζώσης ψυχοθεραπεία αποτελούν δύο διαφορετικά μοντέλα, με διαφορετικές παραμέτρους και τρόπους λειτουργίας, η συνολική σύγκρισή τους δείχνει ότι και οι δύο μορφές είναι εξίσου αποτελεσματικές. Υπάρχει σήμερα μια πληθώρα επιστημονικών μελετών που επιβεβαιώνει την ισοδύναμη – ή σε κάποιες περιπτώσεις θετικότερη – επίδραση της online ψυχοθεραπείας.

Μερικοί λόγοι αφορούν την ευκολότερη πρόσβαση, μεγαλύτερη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και το γεγονός ότι αποτελεί οικονομικότερη λύση. Αυτά τα χαρακτηριστικά της online ψυχοθεραπείας καθιστούν μεγαλύτερη την πιθανότητα δέσμευσης του θεραπευόμενου στη διαδικασία σε σχέση με τη διαζώσης. Μάλιστα αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν ευκολίες της online ψυχοθεραπείας και η απουσία αυτών στη διαζώσης, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της διαδικασίας. Για παράδειγμα πολύ πιο εύκολα κάποιος έπειτα από μία-δύο επισκέψεις στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή, θα διακόψει αποδίδοντας την απόφαση του είτε στο χρόνο που χρειάζεται να αφιερώνει στις διαδρομές, είτε στο οικονομικό, είτε στο γεγονός ότι μπορεί απλά να δυσκολεύεται να συναντά άλλους θεραπευόμενους στην αίθουσα αναμονής.

ΕΡ. Είστε μια εταιρεία με έντονο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Έχετε συνεργασία με το περιοδικό Σχεδία αλλά και αυτό τον καιρό παρέχετε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για τους πλημμυροπαθείς.

Αλίμονο αν ένας φορέας ψυχικής υγείας δεν υιοθετεί δράσεις αλληλεγγύης! Πράγματι, ανακοινώσαμε ένα δωρεάν ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στην κρίση που αφορά τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη σε δύο συνεδρίες, ενώ παράλληλα γίνεται μια αξιολόγηση της σημαντικότητας της ψυχικής κατάστασης του αιτούντος. Στο δεύτερο περιλαμβάνονται έξι επιπλέον συνεδρίες που εστιάζουν σε ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις σχετικά με το ψυχικό τραύμα, το πένθος και τα σχετιζόμενα συμπτώματα, με σκοπό να προληφθούν τα φαινόμενα μακροχρόνιου τραύματος στους αιτούντες.

Παράλληλα, είμαστε μια εταιρεία που δραστηριοποιούμαστε ενεργά σε επίπεδο πρόληψης, με συνεργασίες σε δράσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση για την αναγκαιότητα μιας καλής ψυχικής υγείας και την αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας. Την περασμένη χρονιά σε συνεργασία με το Whatsup της Cosmote ετοιμάσαμε τη σειρά συζητήσεων για θέματα ψυχικής υγείας «Ας το συζητήσουμε», όπου διάφοροι καλεσμένοι μίλησαν ανοιχτά για θέματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το burnout, το πένθος.

Αυτή τη χρονιά συμμετέχουμε στο πρόγραμμα για νέους 18-29 της Cosmote « You made by You », που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και πραγματεύεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά σήμερα κατά το πέρασμα στην ενηλικίωση και τις ενδεχόμενες ψυχικές δυσκολίες που εμφανίζονται.